Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.1
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagody goji
A moje goji rosły już drugi sezon i ledwo żyją-nic sie nie powiększyła ajedynie marniały-może po kilka malenkich listków zielonych miały...czy to może byc sprawa pH? czy dobrze slyszalam, ze lubią zasadowe???
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Ja pH mam ok 6,5 ale na wiosne będę podnosił do 8 dawałem tez fosfor (dużo) i nawoz wieloskładnikowy.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przyrosty po 5m rocznie to, lepiej niż wierzba energetyczna.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Co z tego że takie przyrosty jak zebrałem tylko garstkę owoców
Ja wiem co widziałem nikogo nie zmuszam żeby w to wierzył każdy ma swoje sadzonki to niech tego pilnuje.
Miałem to napisałem.
Ja wiem co widziałem nikogo nie zmuszam żeby w to wierzył każdy ma swoje sadzonki to niech tego pilnuje.
Miałem to napisałem.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
No i jak?powiedz proszę Aisyrk czy smakowały CiAisyrk pisze:Posadziłam wiosną 50-centymetrową sadzonkę kolcowój New Big. Latem skróciłam zbyt wybujałe pędy i ukorzeniłam je w wodzie - mogę komuś podesłać. Ale dzisiaj - niespodzianka - naliczyłam 12 czerwieniutkich jagód! Nawet nie zauważyłam kwitnienia, bo mało się interesowałam tym krzaczkiem.
Czy trzeba go na zimę przyciąć?
owoce New Big?
Pozdrawiam.
Darek.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje Jagody, już drugi zbiór. Rosną w kwaśnej ziemi.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Kilka stron temu wysuwałem hipotezę, że goji to rośliny kwasolubne. I teraz to się potwierdza
Tajka piękne owoce tylko pozazdrościć
ale zepsuliście mi cała teorie z tą kwaśną ziemią hehe
ale zepsuliście mi cała teorie z tą kwaśną ziemią hehe
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Mój kolcowój już bez jagódek. Wczoraj zjadłam sama i poczęstowałam dwie sąsiadki. Wszystkie dzisiaj żyjemy i czujemy się dobrze. Komisyjnie stwierdziłyśmy, że jagódki są smaczne, chociaż lekko mdłe. Może dlatego, że nie były należycie pielęgnowane, nie nabrały wyrazistszego smaku, ale i tak nie jest źle. W przyszłym roku będą dopieszczone jak trzeba.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Tajka, czy Twój kolcowój, to New Big? czy jakiś inny?
Pytanie jednak podstawowe- czy owoce smaczne.
Pozdrawiam.
Darek.
Pytanie jednak podstawowe- czy owoce smaczne.
Pozdrawiam.
Darek.
Jestem ciekaw jak smakował by dżem z goji... ale myślę że mógłby być super.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Jaka to odmiana i ile lat ma krzew? Ja mam dwie odmiany: obie w tym roku owocowały - Big Berry ma gorzkie, niejadalne owoce, New Big mniejsze, ale słodkie i całkiem smaczne - jedna posadzona jesienią 2013, druga tej wiosny - obie wysokie na ok. 1,5 metra, ale owoców malutko.Tajka pisze:Moje Jagody, już drugi zbiór. Rosną w kwaśnej ziemi.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie.
Mam dwie odmiany kolcowoju- New Big i Korean Big. Moim zdaniem smakują podobnie, są słodkie z nutką goryczki. New Big ma nieco większe owoce.
Rosną u mnie drugi rok. Wiosną mocno przycięłam, gdyż pędy miały ponad dwa m dł. Na drugi rok na nowo przycinanie, rośnie jak szalony.
Mam dwie odmiany kolcowoju- New Big i Korean Big. Moim zdaniem smakują podobnie, są słodkie z nutką goryczki. New Big ma nieco większe owoce.
Rosną u mnie drugi rok. Wiosną mocno przycięłam, gdyż pędy miały ponad dwa m dł. Na drugi rok na nowo przycinanie, rośnie jak szalony.