Kuchnia Kaśki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3690
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Barszczyk grzybowy-zupka pochlipka;)
Proporcji nie podaję bo robię na oko. Przeważnie przy okazji pakowania grzybków w słoiki.
Grzyby leśne obgotowuję krótko, potem odlewam, zalewam świeżą wodą plus sól, listek laurowy, ziele angielskie, gotuję ok pół godziny. Jeśli grzybów dużo zostawiam tylko trochę, pozostałe przeznaczam na przetwory. Teraz kroimy drobno cebulę i 2-3 ząbki czosnku, dodajemy do wywaru razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jak ziemniaki będą miękkie doprawiamy kwaskiem cytrynowym i pieprzem. Na koniec trochę śmietany, i to wszystko.
Proporcji nie podaję bo robię na oko. Przeważnie przy okazji pakowania grzybków w słoiki.
Grzyby leśne obgotowuję krótko, potem odlewam, zalewam świeżą wodą plus sól, listek laurowy, ziele angielskie, gotuję ok pół godziny. Jeśli grzybów dużo zostawiam tylko trochę, pozostałe przeznaczam na przetwory. Teraz kroimy drobno cebulę i 2-3 ząbki czosnku, dodajemy do wywaru razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jak ziemniaki będą miękkie doprawiamy kwaskiem cytrynowym i pieprzem. Na koniec trochę śmietany, i to wszystko.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3965
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu, czekam na przepis jak robisz zblendowane brzoskwinie, na wyspie pisałaś ;)
Pozdrawiam - Justyna
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3690
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Justynko bardzo proszę:
Tort brzoskwiniowo karmelowy
Biszkopt-chyba każdy ma sprawdzony przepis, mój był z 7 jajek
Krem karmelowy:
0,5 l kremówki
500g mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
puszka kajmaku (ja dałam tak 2/3)
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Przed dodaniem do kremu rozpuścić (ja robię to w kąpieli wodnej)
Ubić śmietanę wraz z serkiem, po łyżce dodać karmel, na koniec tężejącą żelatynę.
Mus brzoskwiniowy:
Puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie wyjąć z zalewy, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, dodać do brzoskwiń, wymieszać, odstawić do stężenia
Biszkopt pokroić na 3 części, nasączyć zalewą z brzoskwiń. Posmarować dżemem porzeczkowym, na to rozsmarować część kremu. Na krem wyłożyć połowę musu brzoskwiniowego, przykryć biszkoptem. Druga warstwa: krem, na to mus i ostatni krążek biszkoptu. Posmarować resztą kremu, udekorować dowolnie.
Tort brzoskwiniowo karmelowy
Biszkopt-chyba każdy ma sprawdzony przepis, mój był z 7 jajek
Krem karmelowy:
0,5 l kremówki
500g mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
puszka kajmaku (ja dałam tak 2/3)
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Przed dodaniem do kremu rozpuścić (ja robię to w kąpieli wodnej)
Ubić śmietanę wraz z serkiem, po łyżce dodać karmel, na koniec tężejącą żelatynę.
Mus brzoskwiniowy:
Puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie wyjąć z zalewy, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, dodać do brzoskwiń, wymieszać, odstawić do stężenia
Biszkopt pokroić na 3 części, nasączyć zalewą z brzoskwiń. Posmarować dżemem porzeczkowym, na to rozsmarować część kremu. Na krem wyłożyć połowę musu brzoskwiniowego, przykryć biszkoptem. Druga warstwa: krem, na to mus i ostatni krążek biszkoptu. Posmarować resztą kremu, udekorować dowolnie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1483
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km od Kołobrzegu
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu pomóż, myślę i myślę ale wymyślić nie mogę jaki można jeszcze zrobić mus zamiast brzoskwini
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3690
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Myślę, że mogą być maliny, tylko dobrze jest przetrzeć żeby pesteczki oddzielić, ale to szybko idzie. Ja chyba dawałam na paczuszkę malin chyba 400g szklankę wody, cukru do smaku, i do przetartych gorących wsypywałam galaretkę. A może mango? Tu już można kupić gotową pulpę, albo w B są takie pokrojone mrożone.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1483
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km od Kołobrzegu
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu super maliny o nich nie pomyślałam i to będzie to dzięki
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3690
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
A do śmietany zamiast karmelu można dać nutellę, albo czekoladę, tylko ją trzeba by rozpuścić w śmietanie.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3965
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchnia Kaśki
Dziękuję, jeszcze jakoś nie miksowałam brzoskwiń, a to tak prosto i smacznie.
Pozdrawiam - Justyna
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3690
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Justynko blenderem to jest dosłownie moment.
A, MIRECZKO! Maliny rozgotuj;)
No to teraz śledziki
Śledzie z przyprawą piernikową
1 kg śledzi matiasów bez skóry
150 g suszonej żurawiny
2 średnie cebule
2 duże słodkie jabłka
sok z połowy cytryny
przyprawa do piernika
olej rzepakowy
Śledzie wymoczyć krótko w wodzie. Osączyć, pokroić w kawałki, oprószyć przyprawą, odstawić. Cebulę pokroić w piórka zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut, odsączyć. Tak samo potraktować żurawinę. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć w słoiku warstwami, zalać olejem i do lodówki co najmniej na dobę.
Śledzie z czosnkiem i pietruszką
Tu robiłam na oko. Pokrojone śledzie posypałam pieprzem, włożyłam do miski. Dodałam dużo drobniutko posiekanej pietruszki i posiekany, (nie wyciśnięty przez maszynkę czosnek)Czosnku też sporo, na ok pół kg śledzi pół główki. Wymieszałam zalałam olejem, i wstawiłam do lodówki żeby się przegryzło.
A, MIRECZKO! Maliny rozgotuj;)
No to teraz śledziki
Śledzie z przyprawą piernikową
1 kg śledzi matiasów bez skóry
150 g suszonej żurawiny
2 średnie cebule
2 duże słodkie jabłka
sok z połowy cytryny
przyprawa do piernika
olej rzepakowy
Śledzie wymoczyć krótko w wodzie. Osączyć, pokroić w kawałki, oprószyć przyprawą, odstawić. Cebulę pokroić w piórka zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut, odsączyć. Tak samo potraktować żurawinę. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć w słoiku warstwami, zalać olejem i do lodówki co najmniej na dobę.
Śledzie z czosnkiem i pietruszką
Tu robiłam na oko. Pokrojone śledzie posypałam pieprzem, włożyłam do miski. Dodałam dużo drobniutko posiekanej pietruszki i posiekany, (nie wyciśnięty przez maszynkę czosnek)Czosnku też sporo, na ok pół kg śledzi pół główki. Wymieszałam zalałam olejem, i wstawiłam do lodówki żeby się przegryzło.
- stefcia
- 500p
- Posty: 678
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Sudeckie
Re: Kuchnia Kaśki
Wypróbowałam śledziki z czosnkiem pycha
Dzięki
Dzięki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3690
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Delikatna zupa kalafiorowa
Kalafiora oczyścić, podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować w bulionie ewentualnie woda z domową ,,wegetą,,
Jak kalafior miękki robimy lane kluski- 1,2 jajka roztrzepać widelcem, posolić, dodać trochę zimnej wody i mąkę - ciasto gęściejsze niż na naleśniki. I teraz dajemy na wrzątek albo ,, z widelca,, albo do woreczka odciąć maleńki kawałek narożnika, zupa musi cały czas się gotować. Na koniec dodać posiekanego koperku i śmietany. Ewentualnie doprawić solą.
Dziś po raz pierwszy zrobiłam dźem z dyni. W oryginalnym przepisie było więcej cukru, ale to już jak kto lubi
Dżem z dyni
3 kg dyni
1 cytryna
3 galaretki- u mnie 2 pomarańczowe i 1 cytrynowa
300 g cukru
Dynię obrać, zetrzeć na wiórki. Można pokroić w kostkę, ale wtedy trzeba dłużej gotować. Na dno garnka wlać ok litra wody, wrzucić dynię i mieszając rozgotować. Jak miękka blendujemy. Dodać cukier, sok z cytryny i zagotować, nie zapomnieć o mieszaniu, i ostrożnie, bo robią się dyniowe wulkany Wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i już nie gotować. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować ok 20 min.
Kalafiora oczyścić, podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować w bulionie ewentualnie woda z domową ,,wegetą,,
Jak kalafior miękki robimy lane kluski- 1,2 jajka roztrzepać widelcem, posolić, dodać trochę zimnej wody i mąkę - ciasto gęściejsze niż na naleśniki. I teraz dajemy na wrzątek albo ,, z widelca,, albo do woreczka odciąć maleńki kawałek narożnika, zupa musi cały czas się gotować. Na koniec dodać posiekanego koperku i śmietany. Ewentualnie doprawić solą.
Dziś po raz pierwszy zrobiłam dźem z dyni. W oryginalnym przepisie było więcej cukru, ale to już jak kto lubi
Dżem z dyni
3 kg dyni
1 cytryna
3 galaretki- u mnie 2 pomarańczowe i 1 cytrynowa
300 g cukru
Dynię obrać, zetrzeć na wiórki. Można pokroić w kostkę, ale wtedy trzeba dłużej gotować. Na dno garnka wlać ok litra wody, wrzucić dynię i mieszając rozgotować. Jak miękka blendujemy. Dodać cukier, sok z cytryny i zagotować, nie zapomnieć o mieszaniu, i ostrożnie, bo robią się dyniowe wulkany Wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i już nie gotować. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować ok 20 min.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3965
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu, spisałam sobie przepis na muffinki i ciasteczka z dynią. Będę próbować, ale dziś bułeczki , a jutro sernik z dynią próbuję.
Pozdrawiam - Justyna
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3690
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Justynko wstaw przepisy proszę. Mi sernik dyniowy jakoś nie podpasował. A ten dżemik z dyni trochę mdły, następnym razem dodam soku pomarańczowego.
Piernik nastawiony, oczywiście z domową przyprawą. A jak u Was?
Piernik nastawiony, oczywiście z domową przyprawą. A jak u Was?