U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie

Post »

Ewa, doczytałam już u ciebie, że to zwisające. Co tam odmiana, ważne, że smaczne były.

Madzia, mój M to rzeczywiście złota rączka, żeby jeszcze tak zawzięcie nie bronił trawnika, a w sklepie nie powtarzał ciągle 'chodź, wystarczy już tych chabazi'.

Iza, w tym roku planuję zająć się zachodnią stroną ogrodu. Powstanie nowa rabata przed kuchnią, przy murze obok tarasu posadzę kilka krzewów i marzy mi się tam ławeczka. Zdecydowałam się również na kompostownik. W warzywniku będzie dużo pomidorów, które mam nadzieję wyhodować sama z nasion, inne warzywa raczej w symbolicznych ilościach, bo miejsca mało, oczywiście nie może zabraknąć buraków na botwinę. Na tarasie chcę posadzić kilka róż w donicach, rozejrzę się za jakimiś niewielkimi iglaczkami. Nadal będę eksperymentować z ukorzenianiem i sianiem. I przytargam trochę kamieni.
Postanowienie też mam: pobyczyć się na leżaczku z książką, w zeszłym roku na odpoczynek zabrakło czasu.

Gosiu, trzymam kciuki za twoje białe pomidory.

Jule, dzisiaj rano -3, następne noce w okolicach 0, dni mają być ciepłe i słoneczne, nawet do +12 , ale na początku marca zapowiadają znowu mróz -7.

Gosiu, mi też się bardzo podobają Ewy pomidorki z doniczki. Do takiej uprawy nadają się odmiany zwisające, czyli 'pendula'. Myślę, że takim normalnym łamałyby się pędy. Ja w tym roku zamierzam posadzić w donicach karłowe stojące, odmiana Denar i Yellow Pearshaped, rosną do 80 cm.
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05

Post »

To tak jak u mnie, identycznie, normalnie ma alergie na moje ogrodowe zakupy. Ale potem jak ładnie rośnie to już jest fajnie. Ostatnio pokazywałam mu zdjecia z naszego ogrodu, takie stare z różami. A on na to "Ładne a czyj to ogród?"....
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu,mimo niedużej działki będzie miejsce na inspekcik,podziwiam.Moje bratki jakoś się dziwnie wyciągnęły i położyły,pewnie juz nic z nich nie bedzie.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magda2003 pisze:Ostatnio pokazywałam mu zdjecia z naszego ogrodu, takie stare z różami. A on na to "Ładne a czyj to ogród?"....
Madzia, dobre :;230

Gosiu, siewki zawsze się trochę wyciągają i pochylają w stronę światła, ja obracam co dwa, trzy dni, wtedy się prostują na jakiś czas. Kilka siewek bratków też mi się położyło, kiedy trafiłam je strumieniem ze zraszacza. Teraz wlewam wodę pod spód do kuwety, ziemia i tak naciągnie wilgoć. Staram się żeby nie miały zbyt mokro, wtedy jest większa szansa, że na powierzchni ziemi nie rozwinie się pleśń.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie zawsze pleśń się robi, choćbym nie wiem, co robiła.
Dlatego teraz sieję tylko to, co można wprost do gruntu.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu, u mnie tez i kupiłam specjalnie ziemie Pasłęk.Jeżeli w tym roku nic z siewów nie wyjdzie to bedzie moje trzecie i ostatnie podejście.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Gosiu, jak pleśń się robi, to ziemia za mokra albo zbyt szczelne okrycie folią. Po wykiełkowaniu nasion trzeba zaprzestać przykrywania, żeby siewki miały wentylację, a nie stojące wilgotne powietrze. Czytałam, że można posypać lekko powierzchnię ziemi piaskiem, wtedy szybciej przesycha na wierzchu, tylko trzeba dbać, żeby w głębi było wilgotno.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

lanceta (Lodzia) poradziła mi zastosować środek grzybobójczy PREVICUR ENERGI 840 SL.
Nie kupowałam i nie stosowałam, ale na ulotce którą mi dała pisze, ze do odkażania i podlewania.
cyt. "Środek stosować do ziemi kompostowej i innych substratów używanych do produkcji rozsady."

;:118
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa dzięki, dobrze wiedzieć. Stanęłam kiedyś w sklepie przed regałem z preparatami chemicznymi, są dosłownie na każdą okoliczność. Ogrodnicy pewnie stosują na okrągło, bo z tego żyją. Ja raczej nie będę, jak siewki padną to kupię gotowe sadzonki.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Dlatego na razie nie kupuję, tylko obserwuję... :wink:

;:118
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

megi1402 pisze:

Iza, w tym roku planuję zająć się zachodnią stroną ogrodu. Powstanie nowa rabata przed kuchnią, przy murze obok tarasu posadzę kilka krzewów i marzy mi się tam ławeczka. Zdecydowałam się również na kompostownik. W warzywniku będzie dużo pomidorów, które mam nadzieję wyhodować sama z nasion, inne warzywa raczej w symbolicznych ilościach, bo miejsca mało, oczywiście nie może zabraknąć buraków na botwinę. Na tarasie chcę posadzić kilka róż w donicach, rozejrzę się za jakimiś niewielkimi iglaczkami. Nadal będę eksperymentować z ukorzenianiem i sianiem. I przytargam trochę kamieni.
Postanowienie też mam: pobyczyć się na leżaczku z książką, w zeszłym roku na odpoczynek zabrakło czasu.
Krzewy, ławeczka ... brzmi ciekawie :D Strasznie jestem ciekawa, jakie krzewy wybierzesz.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Gosiu dobrze , ze się odezwałaś w moim wątku , bo ja nie dostawałam powiadomień z Twojego ;:14
Ale już teraz będę na bieżąco :wink:
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Pierwszy raz spotkałam się z pleśnieniem ziemi w siewkach :shock:
Może wcale folią nie przykrywać, ja nie przykrywam i rosną.
Pod folią to są w inspekcie, jak już z domku wywędrują.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”