Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -
- mimoza55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -
W budynkach gospodarczych odkąd nie przechowuje zboża, czy warzyw to nie mam gryzoni ani szczurów . Problem z karczownikami w ogrodzie, wygryzają co im wpadnie pod ząb i tu mam dylemat czy mogę zastosować ten preparat , bo w sąsiedztwie są działki z zabudowaniami mieszkalnymi, nie ma żadnych ujęć wody, studni . Korytarze norników mogą być rozległe. po przeczytaniu tych wszystkich wpisów zrezygnuję ze stosowania tego preparatu 

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja właśnie dlatego zrezygnowałem
Mimo, że mam osobę w rodzinie, która się tym zajmuje i by mi z tym pomogła. Jeśli miałbym to robić, to właśnie teraz, gdyż ludzie nie siedzą w ogrodach.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

miałam podobne wątpliwości . Do zakupu chyba ze dwa lata się
zbierałam i dopiero w akcie desperacji się zdecydowałam .
Śmierdzi podobnie jak tabletki karbidowe , które kiedyś kupowałam .
Chodzi mi o miejsce po zastosowaniu , dość szybko zapach się ulatnia .
Warto przy zakupie tabletek kupić też klucz bo opakowania ręcznie nie
sposób wręcz otworzyć .
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Czy odstraszacz był w ziemi do zielonej nakrętki. Czy jest zasilany na 2 czy 4 baterie 1,5V.mimoza55 pisze:Gratuluje ! ale co zrobić jak po 3tygodniach działania BROS SONIC MAX , wokół niego powstały nowe kopczyki
Miejsce ustawienia odstraszacza trzeba zmieniać do 7 - 10 dni.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
Trochę z przerażeniem czytam te wypowiedzi i myślę ,że chyba aplikujący tę substancję nie wiedzą co to jest. Te wszystkie ostrzeżenie nie są bezpodstawne. Środki ostrożności typu maseczki na twarzy to raczej nie to. To musi być maska izolująca drogi oddechowe np minimum maska P- gaz, a najlepiej całkiem izolująca drogi oddechowe. Gaz który się wydziela przy kontakcie preparatu z wilgocią to fosforowodór.anulab pisze:Ja z tych odważnych, używam już drugie opakowanie Quickphos.
Oczywiście stosować z zachowaniem wszelkich środków ostrożności,
maseczka na twarzy przy aplikacji obowiązkowo.
Pozdrawiam Jacek
-
Goryczka ,skąd takie przerażenie , dlaczego zakładasz , że używam niewłaściwej maseczki ?
Po drugie gaz jak zdołałaś zauważyć wydobywa się przy kontakcie z wilgocią .
Ze wszystkiego trzeba umieć korzystać . Wszelkie trutki na gryzonie też są
trujące .
Zauważyłam , że sceptycy to osoby , które nie miały z tym
styczności . Napisałaś , że nie wiem co to jest , A Ty wiesz , używałaś tego ? Doczytałaś , że
do zakupu przymierzałam się dwa lata , jak myślisz dlaczego ?
Nikogo nie zachęcam , napisałam o swoich doświadczeniach .
Zajrzałam na al... , sprawdzić ile tego sprzedają .
Po drugie gaz jak zdołałaś zauważyć wydobywa się przy kontakcie z wilgocią .
Ze wszystkiego trzeba umieć korzystać . Wszelkie trutki na gryzonie też są
trujące .
Zauważyłam , że sceptycy to osoby , które nie miały z tym
styczności . Napisałaś , że nie wiem co to jest , A Ty wiesz , używałaś tego ? Doczytałaś , że
do zakupu przymierzałam się dwa lata , jak myślisz dlaczego ?
Nikogo nie zachęcam , napisałam o swoich doświadczeniach .
Zajrzałam na al... , sprawdzić ile tego sprzedają .
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Generalnie wszędzie teorytycy mają najwięcej przeciw do powiedzenia.
Ja stosuję Quickphos i jestem zadowolony z działania.
Nic na powch się nie ulatnia i nie śmierdzi. Nikt się nie zatruł, a gryzoni mniej.
Po to stworzyli środek, by go stosować, a każdy robi jak chce.
Ja stosuję Quickphos i jestem zadowolony z działania.
Nic na powch się nie ulatnia i nie śmierdzi. Nikt się nie zatruł, a gryzoni mniej.
Po to stworzyli środek, by go stosować, a każdy robi jak chce.
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też stosowałem z powodzeniem, robiłem dziurkę w kopcu, 4 tabletki w rękawiczkę na dłoni, siup do kopczyka i przykrywałem kawałkiem tekturki przysypanej ziemią, żadnego gazu czuć nie było. Było to 2 lata temu, chodzę, żyję i mam się dobrze. Reszta w opakowaniu szczelnie zamknięta czeka na pojawienie się nowych intruzów.
W sumie acetylen, który uwalnia się z karbidu, też jest szkodliwy. A karbid stosowało się i nadal stosuje w zwalczaniu gryzoni ryjących.
Tych środków nikt normalny nie używa w pomieszczeniach zamkniętych więc prawdopodobieństwo zatrucia jest praktycznie zerowe.
Tych środków nikt normalny nie używa w pomieszczeniach zamkniętych więc prawdopodobieństwo zatrucia jest praktycznie zerowe.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
-

problemem proszę podawać . A nie na zasadzie mam zły dzień i muszę komuś dowalić .

Goryczka pisze:Trochę z przerażeniem czytam te wypowiedzi i myślę ,że chyba aplikujący tę substancję nie wiedzą co to jest. Te wszystkie ostrzeżenie nie są bezpodstawne. Środki ostrożności typu maseczki na twarzy to raczej nie to. To musi być maska izolująca drogi oddechowe np minimum maska P- gaz, a najlepiej całkiem izolująca drogi oddechowe. Gaz który się wydziela przy kontakcie preparatu z wilgocią to fosforowodór.anulab pisze:Ja z tych odważnych, używam już drugie opakowanie Quickphos.
Oczywiście stosować z zachowaniem wszelkich środków ostrożności,
maseczka na twarzy przy aplikacji obowiązkowo.
Dokładnie, nie maseczka - tylko maska gazowa z filtrem dobranym pod fosforowodór.
Z tym środkiem jest taki problem - nie to że on jest szkodliwy, tylko on jest śmiertelnie trujący. To jest prawie ten gaz który Niemcy stosowali do trucia ludzi...
I tutaj nie jest tak, że od tego można dostać "sraczki" - od tego można umrzeć. Poczytajcie sobie na internecie na temat wypadków śmiertelnych np. podczas trucia robaków w elewatorach zbożowych albo podczas trucia gryzoni.
Trzeba mieć to na uwadze.
-

mózgu i wyobrażni . Dobrze wiem co zawiera ten preparat i nie ma potrzeby odwoływania
się do działań wojennych . Ludzie się truli bo stosowali to w pomieszczeniach mieszkalnych .

Czytałam o tym i dlatego tak długo zbierałam się do zakupu .
Widziałam jak rolnicy rozkładają trutki na polach i padnięte ptaki .

Zbyszek T , masz jakiś lepszy pomysł , czy tylko tak sobie zajrzałeś i napisałeś by coś napisać .
Dodam , że zawsze czytam wszelkie etykiety i ostrzeżenia .
Przy prawidłowym stosowaniu nie ulatnia się gaz podczas aplikacji .
A ten prepart nie jest jedyny i jakiś nowy na rynku .
Przypomniało mi się , że kiedyś czytałam , że ludzie potruli się przy kiszonej kapuście i przy wybieraniu
szamba , to tak na marginesie .
Czytanie nie boli
Instrukcja bezpiecznego stosowania tego środka jest podana przez producenta bardzo szczegółowo w rozdziale pt. ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I ZALECENIA STOSOWANIA Jeśli uważnie się przeczyta te zasady i zastosuje je w praktyce to będzie dobrze bo niby czemu miałoby być inaczej. 
https://agrosimex.pl/wp-content/uploads ... GE-MIN.pdf
Jakby komuś by było mało, zawsze warto zapoznać się z kartą produktu np. tu:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... PBGlljUFsk

https://agrosimex.pl/wp-content/uploads ... GE-MIN.pdf
Jakby komuś by było mało, zawsze warto zapoznać się z kartą produktu np. tu:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... PBGlljUFsk
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
-
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
vitoldo pisze::witCzytanie nie boliInstrukcja bezpiecznego stosowania tego środka jest podana przez producenta bardzo szczegółowo w rozdziale pt. ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I ZALECENIA STOSOWANIA Jeśli uważnie się przeczyta te zasady i zastosuje je w praktyce to będzie dobrze bo niby czemu miałoby być inaczej.
Wg mnie forum jest dostępne dla każdego, również dla tych osób które niezbyt szczegółowo czytają etykietki / karty produktu. A niestety powyższe wypowiedzi raczej nie świadczą o wnikliwym zapoznaniu się z kartą produktu. Zapach karbidu jest z dodatków do preparatu by wyczuwać - ostrzegać zapachem o zastosowaniu tych tabletek. Sam fosforowodór, chyba bardziej znany pod nazwą Cyklon A jest gazem bezwonnym. Jest też gazem cięższym od powietrza więc gromadzi się w norach np kretów gdzie wrzuciliśmy tabletki ale też w zagłębieniach terenu czy też tam gdzie ogród otacza bardziej szczelne ogrodzenie czy tez żywopłot. Trzeba pamiętać o niższych użytkownikach ogrodów jak np psy, koty. Może warstwa trującego gazu zalega przy gruncie? Zwróćmy też uwagę na sąsiadów.anulab pisze:Słuchajcie , aż tak daleko to ten gaz nie idzie , ale rozumiem
miałam podobne wątpliwości . Do zakupu chyba ze dwa lata się
zbierałam i dopiero w akcie desperacji się zdecydowałam .
Śmierdzi podobnie jak tabletki karbidowe , które kiedyś kupowałam .
Chodzi mi o miejsce po zastosowaniu , dość szybko zapach się ulatnia .
.
Tak dla informacji tabletka Quicfosu o masie 3g wydziela ilość 1g fosforowodoru - to ilość do skażenia ok80m3 powietrza.
Niestety przeważnie nie potruli tylko udusili się z braku tlenu gdyż zalegający dwutlenek węgla (też gaz cięższy od powietrza) wypełniał zbiornik szambowy czy też silos na kiszonkę wypierał normalne powietrze zawierające tlen niezbędny do oddychania. Podobna sytuacja jest w tzw Jaskini Psiej k/o Neapolu gdzie wydzielający się wulkanicznego pochodzenia dwutlenek węgla zalega na dnie jaskini i zwierzęta np psy duszą się a ludzie oddychają w warstwie normalnego powietrza.anulab pisze: Przypomniało mi się , że kiedyś czytałam , że ludzie potruli się przy kiszonej kapuście i przy wybieraniu
szamba , to tak na marginesie .
Ps dla użytkownika "anulab": Mam uprawnienia do zakupu i stosowania tego produktu oraz go stosuję.
Pozdrawiam Jacek
-

Tak mi właśnie przyszło do głowy , że ktoś , kto się tym zajmuje
walczy o rynek .

Mam psa , koty i kury , cały zwierzyniec cieszy się dobrym zdrowiem .
Od dziesięciu lat ( tyle tutaj mieszkam) , pierwsza zima gdy nie mam gryzoni
w garażu .Zebrane póżną jesienią warzywa nie obgryzione .
Na yutubie jest film reklamowy firmy Tedan jeśli ktoś ciekawy .