Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogórki gruntowe
są druty stalowe 1.2 mm w kłębkach a sklepach budowlanych ocynk wytrzyma wiele a elektryczne przewody to miedź
Słuchajcie, a jakiej wysokości powinny być te tyczki do ogórków, do których przywiązuje się drut? I jak głęboko powinny być wbite w ziemię? Takie same pytanie mam o tyczki do pomidorów? Pomoże mi ktoś?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogórek, wyżej niż 1.8 metra raczej nie wylezie. Ja wbijałam pręty żebrowane chyba z pół metra w ziemię (częsć ze złomowiska, a kilkanascie ze sklepu- pocięli na życzenie), do pomidorów mam dwu metrowe (wyjątek to Black Cherry- musi być pręt od fasoli), do fasoli 3-metrowe. Mam też i na 2.5 metra. Żadna wichura im nie groźna a u nas halny tak czasem wieje, że jeżeli nie wsadzę cegłówek do kieszeni to mnie przewróci.
Do ogórków używam kratek bambusowych (szer.1 metr, lekko wbitych w ziemię) i te kratki przywiązuję do tych prętów.
Do ogórków używam kratek bambusowych (szer.1 metr, lekko wbitych w ziemię) i te kratki przywiązuję do tych prętów.
Pozdrawiam! Gienia.
Dzięki za szybkie i dokładne info Ja mam mieć te tyczki prawie za free, więc chyba poproszę o 2-metrowe, żeby nie komplikować życia.
Jeszcze jedno głupie pytanie : jeśli będę miała tyczki drewniane, to jakiej grubości powinny być minimalnie?
Jeszcze jedno głupie pytanie : jeśli będę miała tyczki drewniane, to jakiej grubości powinny być minimalnie?
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może ja sprostuję trochę,jak masz pomidory z gatunku wysokich to tyczki może i 2-metrowe,ale jak inne to po co takie kikuty w ogródku?
Dzięki za odpowiedzi. Mam pomidory wysokie i karłowe
A jakiej grubości te tyczki?
A jakiej grubości te tyczki?
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grubość nie jest istotna,ważne by się nie gięły,zwłaszcza jeśli chodzi o te wysokie...muszą przecież utrzymać duży krzak z owocami
Ja do ogórkow robię właśnie szpaler z krokiew 4x4 (skończę to zrobię fotkę), a do pomidorów mam 3x3 wysokie na ok 1,7m.
To raczej kontrłaty.karr-km pisze:z krokiew 4x4
Skarbnica wiedzy!!! Skorzystam, ja też w tym roku w pionie ogórki.
forumowicz
Zwał jak zwał, a akurat w nazwach materiału więźby dachowej się trochę się mylę.
Ale nie ma co materiał na szpaler super.
Zwał jak zwał, a akurat w nazwach materiału więźby dachowej się trochę się mylę.
Ale nie ma co materiał na szpaler super.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szał ogórków w pionie trwa!
I dobrze, bo jak sobie przypomnę zbieranie ogórków kilka lat temu (o podlewaniu to nawet już nie myślę)
Uploaded with ImageShack.us
To oczywiście zeszły rok.
I dobrze, bo jak sobie przypomnę zbieranie ogórków kilka lat temu (o podlewaniu to nawet już nie myślę)
Uploaded with ImageShack.us
To oczywiście zeszły rok.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Renatko w jaki sposób powiązałaś te sznurki, do niskich palików? dzisiaj będę tworzyć coś takiego mam 6 ogórków w rzędzie, 2 rzędy ale tylko jeden stelaż wbity po środku i do tego chciałabym podwiązać ogórki, wytrzyma obciążenie 12 krzaczków?
Pozdrawiam