Kawon ( arbuz ) - część 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Arbuzy Rosario i Janosik,a pomidory

Post »

Odpowiedź dla fabianosa13366
moderator

Moim zdaniem miejsca jest za mało . Jak arbuzy urosna jak dynie/ogórki to przykryją pomidory.
Awatar użytkownika
fabianos13366
50p
50p
Od: 18 maja 2013, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nawet jeśli pomidory będą podwieszone? Arbuzy wtedy roslyby pod nimi i nic by się nie mieszalo.
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

Zrobi ci się taki gąszcz że nie będziesz miał nawet dojścia do pomidorow.
Bury86
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 21:07

Re: Kawon ( arbuz ) - część 3

Post »

WYRZYNACZ wydaje mi się że to są oczywiste rzeczy które ty wypisałeś i nie dotyczą tylko arbuzów, ja mam arbuzy już od kilku lat i bardzo dawno już tego doświadczyłem ale na pewno przyda się to nowym amatorom arbuzów :wink:
wyrzynacz
50p
50p
Od: 28 kwie 2012, o 22:41

Post »

Re: Bury86 WYRZYNACZ wydaje mi się że to są oczywiste rzeczy które ty wypisałeś i nie dotyczą tylko arbuzów, ja mam arbuzy już od kilku lat i bardzo dawno już tego doświadczyłem ale na pewno przyda się to nowym amatorom arbuzów
Oczywiście że to są oczywiste rzeczy, ale wydaje mi się że nie dla wszystkich. Ci którzy hodują już jakiś czas arbuzy wiedzą o tym doskonale nawet z doświadczenia ale jest ogrom osób które zaczynają i mają na to swoje pomysły, lub po prostu nie chce im się wszystkiego czytać. Ja akurat zacząłem od przedarcia się przez wszystko co mnie interesowało na forum i ciągle jeszcze uczę się nowych rzeczy. A jak sam widzisz w powyższych postach ile ludzi ma problem ze swoimi arbuzami. Dlatego czasami trzeba powtarzać innym rzeczy oczywiste, aby łatwiej im było dostrzec swoje błędy. Nie chce komuś pisać a ja to mam takie arbuzy, tylko pisze jak udało mi się uzyskać takie efekty. Kiedyś ktoś będzie mógł z tych naszych wszystkich postów poskładać swój sposób na uprawę i może tak szybko się nie zniechęci:)
Czasami jak mogę sobie na to pozwolić to trochę eksperymentuję żeby zobaczyć jaki takie działania mogą przynieść efekt ale z reguły ameryki nie odkrywam:) Chociaż można wyciągnąć z tego jakieś wnioski. Pozdrawiam.
ps. Odradzam sadzenie arbuzów w tych pomidorach. Tak jak pisali koledzy będzie gąszcz nie z tej ziemi i myślę że efekt nie będzie
warty tych wszystkich kłopotów z pielęgnacją. Pomijając już fakt że pomidor z arbuzem mogą przenosić na siebie choroby. Chodź ciężko mi ocenić skalę zagrożenia.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

fabianos13366 pisze:Moje pytanie brzmi następująco czy można posadzić je między tymi pomidorami. Dla pokazania jak wygląda sytuacja załączam zdjęcia.
I dlatego ja pomidory mam wprost, w gruncie szklarniowym. Ale pomiędzy krzakami pomidorów wstawiłem skrzynki 35l, wypełnione włókniną, a potem ziemią - w tym są wsadzone arbuzy. Jednak trzeba będzie uważać, by arbuzy swoimi wąsami nie udusiły pomidorów. :lol:
Rozstaw między pomidorami mam nieco większy, i ziemia w całości przykryta czarną włókniną.

Nie traktuj mojego rozwiązania jako poradę, ale jako mój własny eksperyment.
Na dzień dzisiejszy widzę rozwinięte pierwsze kwiaty męskie na kilku arbuzach., najszybszy okazał się Red_Star_F1.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

fabianos13366 słuchaj dobrych rad. Nie wiem jaką dużą masz tę folię, ale ja kilka lat temu miałam w namiociku 2x4 m ok 20 pomidorów i 1 arbuza (wyrósl z nasionka ze "sklepowego"). Arbuz plożył się po ziemi, a pomidory pięły się po sznurkach w górę i teoretycznie było ok., ale w sierpniu miałm już zajętą prawie całą podłogę. Jako, że arbuz zawiązał 2 owoce (6 i 4 kg), mogłam usunąć część zbędnych pędów i sytuacja została opanowana, ale to byl tylko 1 arbuz!!!!
Dorota
kamil1558
100p
100p
Od: 20 lis 2011, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje nasiona dopiero kiełkują.
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

Na wrzesien urosną;).
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Moje 3 rosario tyle mi skiełkowało już w gruncie pod kompostem i obornikiem kurzym ;:173 A bingo czekają na 5 czerwca :D
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

Ja wsadziłem ponad połowę moich melonów i arbuzów do gruntu, po czym sie niestety dowiedziałem że szykują się w ten weekend chłodne noce poniżej 5 stopni. Marnie to widze.
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

Ja na ten okres robię tunele z włókniny i ogarną jakoś;)
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

jeśli uważacie że sadzonki padną to rób już nowa rozsadę w domu :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”