Moje Haworthia i in. cz. II - bebos
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje Haworthia i in. cz. II - bebos
Dla mnie także nr 1 kwitnący aloes
, o tej porze kwitnących jak na lekarstwo.

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- dlatego każdy pokazywany obecnie kwiatuszek, oglądamy i podziwiamy z takim "namaszczeniem"./ ... / o tej porze kwitnących jak na lekarstwo.
- musi być bardzo wytrwała i wyrozumiała oraz mieć dużo sił witalnych, żeby odbudować swoje struktury po kocich harcach./ ... / Ludisia - także kwitnie skromniej niż zwykle, ale dzielnie zniosła buszowanie kota![]()
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Jak traktujesz sansewierie, że tak pięknie kwitną? To nie takie częste zjawisko 
B.

B.
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Już pogodziłam się z myślą, że z mojej fascynacji z ostatniego sezonu zostaną tylko zgliszcza...ale jest światełko w tunelu! Z ostatnią zakupioną jesienią eszewerką przybyła zaraza - pleśń pokrywająca liście, niszcząca skórkę, a w przypadku młodych liści lub całych młodych rozetek - zabójcza. Fungicydy systemowe nie pomogły, pleśń rozpełzła się nie tylko w moim pokoju w pracy, ale też na korytarzu i w innych pokojach, gdzie stały inne Crassulaceae: oberwało się także Kalanchoe, Pachyphytum i Crassula. Próbowałam ścierać strzępki, dmuchać i chuchać...najmłodsze roślinki padły, wśród starszych różnie się działo - te o liściach z grubym nalotem woskowym niemal nie ucierpiały ( z pojedynczymi wyjątkami), grzyb trzymał się także z dala od E. agavoides i E. purpusorum. Moja ukochana E. laui, niby z nalotem, ale dorwał ją...dzielnie się trzyma,ale widać ślady żerowania grzybni, nie jest już taka nieskazitelna. Ostanie tygodnie przyniosły nadzieję, nowe listki już nie są atakowana przez pleśń, grzyb w defensywie lub się przyczaił! Mam nadzieję, że kiedy je wystawie na balkon, wrócą do normy, uszkodzone liście odpadną lub je usunę i będę miała eszewerki na "pieńkach". Niektóre już się nie mogą doczekać i pospieszają mnie zawiązkami kwiatostanów.

Już kwitną różności, drobiazgi

...i nie sukulent, ale absolutnie zachwycająca i wyczekiwana lipka afrykańska Sparmannia africana - dzisiaj w pracy nie mogłam się przez nią skupić, stoi koło biurka

Już kwitną różności, drobiazgi

...i nie sukulent, ale absolutnie zachwycająca i wyczekiwana lipka afrykańska Sparmannia africana - dzisiaj w pracy nie mogłam się przez nią skupić, stoi koło biurka

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iście Hiobowe wieści od Ciebie... Na szczęście nie do końca.
Natomiast to co pokazałaś jest... godne pokazania. Bardzo ładne roślinki, ich pączki i kwiatuszki.

Natomiast to co pokazałaś jest... godne pokazania. Bardzo ładne roślinki, ich pączki i kwiatuszki.

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Kwiat lipki jest naprawdę zachwycający 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ale machnęłaś fotki tej ostatniej! Wygląda jak wybuchające sztuczne ognie
Przebrzydły grzyb na pewno spuści z tonu, jak dostanie słońca i świeżego przewiewu powietrza. Miejmy nadzieję, że nie wróci.
Stosowałaś środki tylko do opryskiwania, czy czymś również poiłaś rośliny?

Przebrzydły grzyb na pewno spuści z tonu, jak dostanie słońca i świeżego przewiewu powietrza. Miejmy nadzieję, że nie wróci.
Stosowałaś środki tylko do opryskiwania, czy czymś również poiłaś rośliny?
-
Podlewałam fungicydem, spryskiwałam...a i tak natura rozwiązała sprawę. Nie wiem czy to taki cykl rozwojowy grzyba, czy słońce, temperatura,długośc dnia itp. go powstrzymały...i że za rok znowu wróci
A pręciki Lipki obłędne, prawda? Te karbowane to chyba staminodia, nie produkują pyłku...ale za to wyglądają

A pręciki Lipki obłędne, prawda? Te karbowane to chyba staminodia, nie produkują pyłku...ale za to wyglądają

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Jak ja sobie przywlekłam mączniaka swego czasu, to w trakcie walki z nim co i rusz ściany omiatałam, okna myłam i firanki zmieniałam. Mało nerwicy nie dostałam
Skoro pierwszą wojnę wygrałaś, to jest szansa, że drugiej nie będzie

Skoro pierwszą wojnę wygrałaś, to jest szansa, że drugiej nie będzie

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
No super, a wiesz, że ja dziś o Tobie myślałam...? Miałam nadzieję, że w końcu wyrwiesz się od ...zaglądania w pumpy (
) i pokażesz się tutaj
Twoje eszewerki wyglądają naprawdę super! Jeśli to są "złe" wieści, to musiałabyś zobaczyć moje...
Ale dobrze, że jesteś. Pięknych zdjęć nigdy za dużo i dziękuję za słoneczne fotki. Lipka mnie rozbroiła

Twoje eszewerki wyglądają naprawdę super! Jeśli to są "złe" wieści, to musiałabyś zobaczyć moje...
Ale dobrze, że jesteś. Pięknych zdjęć nigdy za dużo i dziękuję za słoneczne fotki. Lipka mnie rozbroiła

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Lipka jest świetna
ale hoja mniam...te statki kosmiczne
ja swoją odratowałam ale teraz stoi w miejscu...nawet nie liczę na kwiaty w tym roku...pozachwycam się nimi na forum
Pokaż te pąki ceropegii

Pokaż te pąki ceropegii

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Także trzymam kciuki za eszewerki , że ciepło i słońce grzyba powstrzyma , choć jak raz zaatakował może być w stanie uśpionym do jesieni 

- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Wielka szkoda że masz takie straty, ale będzie dobrze. Echewerie na pieńkach wyglądają fantastycznie, sama mam takie dwie
Tobie już zaczynają kwitnąć... moje, pomimo że zarazy nie było, ani myślą...

Tobie już zaczynają kwitnąć... moje, pomimo że zarazy nie było, ani myślą...

-
Dzisiejszy dzień mogę w końcu poświecić tylko roślinom! Są nieco w defensywie...z rozsądku nie mogę sobie na razie pozwolić na nowe, ale staram się utrzymać to co jest, co stoi w konflikcie z kocim pożeraczem haworcji
.
Ocalałe eszewerki pięknieją na balkonie - jeśli zaraza nie wróci zimą, na pewno wzbogacę/odtworzę zbiorek - uwielbiam je!

Drobny sukces na polu Adenium...podpatrzyłam u Lucy strzyżenie na zero, zaryzykowałam - i mam w końcu coś więcej niż "świeczki"

Niektóre ceropegie wcześnie wystartowały z kwitnieniem

Wśród haworcji mroczno: raz - że brązowieją na słońcu, dwa - że mają śmiertelnego wroga...szukamy kompromisu między kotem a roślinami, musiałam poustawiać głupie parawaniki, ciągle pilnuję, a i tak nadal udaje mu się nadgryźć końcówki liści lub wyrwać jakąś i gdzieś zawlec - jedną znalazłam pod pralką!

Poczciwy, stary wilczomlecz produkuje coraz to większe i coraz to inne! cyjatia

Przez lata tak kwitł ten sam osobnik

Ocalałe eszewerki pięknieją na balkonie - jeśli zaraza nie wróci zimą, na pewno wzbogacę/odtworzę zbiorek - uwielbiam je!

Drobny sukces na polu Adenium...podpatrzyłam u Lucy strzyżenie na zero, zaryzykowałam - i mam w końcu coś więcej niż "świeczki"

Niektóre ceropegie wcześnie wystartowały z kwitnieniem

Wśród haworcji mroczno: raz - że brązowieją na słońcu, dwa - że mają śmiertelnego wroga...szukamy kompromisu między kotem a roślinami, musiałam poustawiać głupie parawaniki, ciągle pilnuję, a i tak nadal udaje mu się nadgryźć końcówki liści lub wyrwać jakąś i gdzieś zawlec - jedną znalazłam pod pralką!

Poczciwy, stary wilczomlecz produkuje coraz to większe i coraz to inne! cyjatia

Przez lata tak kwitł ten sam osobnik

Eszewerki pięknie wyglądają na słońcu, trzymam kciuki, żeby ostatecznie rozprawiło się z zarazą. Co masz pod kamulcami w adenium, jakie podłoże?
Pół parapetu dla kota
i to dla takiego podgryzacza? Masz bardzo dobre serce
.
Pół parapetu dla kota