Truskawki - cz.3

Drzewa owocowe
Zablokowany
kowal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 kwie 2015, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawki - cz.3

Post »

Ja niestety moje truskawki przelałem. Po wsadzeniu sadzonek Albion, przesadziłem z wodą:( która utrzymywała się w doniczkach bardzo długo(3 tydzień już nie podlewam a ziemia na dnie doniczek nadal wilgotna - zakupiełem ziemie długo trzymającą wilgoć).Wsadziłem blisko 100 sadzonek w 20 doniczek na tarasie, ocalała zdecydowana większość lecz na niektóre wkradł się grzyb, który potraktowałem środkiem Agrecol na szarą pleśń. Teraz jakby wracają do stanu przed wsadzenia lecz wszystkie kwiatki które kwitły zwiędły i nie wiem czy po prostu kupić nowe sadzonki czy dać im szansę bo widzę, że puszczają???
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/014 ... 0b3b9.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5b ... 61721.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/287 ... 1ff65.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e5 ... 87a98.html

Nowe kwiatki, jeżeli już się jakiś pojawi to po kilku dniach czarnieje i nie zapyla się.Wynika to chyba z osłabienia rośliny, głównie z systemu korzenia, który ucierpiał w wyniku przelania?Czy taka sadzonka się jeszcze zregeneruje???
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę, że sadzonka się zregeneruje. Problem jest z tym, że w wypadku podniszczonych korzeni trzeba by obrywać kwiaty i dać się roślinie wzmocnić. Tu jest konflikt bo pewnie zależy Ci na owocu już tego roku. Tak na wszelki wypadek porobiłabym dodatkowe otwory w boku doniczek by odprowadzić wodę.
Pozdrawiam Jola
kowal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kama_80 pisze:Myślę, że sadzonka się zregeneruje. Problem jest z tym, że w wypadku podniszczonych korzeni trzeba by obrywać kwiaty i dać się roślinie wzmocnić. Tu jest konflikt bo pewnie zależy Ci na owocu już tego roku. Tak na wszelki wypadek porobiłabym dodatkowe otwory w boku doniczek by odprowadzić wodę.
Wszystko co zakwitło, to po kilku dniach samo umierało :( (owoc usychał). Uschnięte kwiatki dziś oberwałem. Czekam na kolejne i zobaczymy co z tego wyjdzie. Teraz już ostrożnie muszę dozować wodę, zasiliłem je Biohumusem( naturalny nawóz) i pozostało czekać może faktycznie tak jak piszesz sadzonki się zregenerują. Podzielę się z Wami na forum na pewno co mi z tego wyszło :wink: .
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Czas chyba ściółkować słomą truskawki.Zaczynają kwitnąć.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje też zaczynają kwitnąć ;:oj wyjątkowo wcześnie, prawda?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

:wit
Oby tylko mróz nie "przerzedził" kwiatki
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
andrula
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 mar 2011, o 13:37

Post »

Witam!
Chciałam się Państwa podpytać odnośnie odmian truskawek i ich uprawy na agrotkaninie? Kupiłam taką o wym 2x5 m planuje posadzić 4 rzędy po jakieś 20 szt? Jakie odmiany polecacie żeby mieć długo truskawki. Dzieciaczki uwielbiają je.Mam posadzone jakieś 30 szt ale mam problem z chwastami i dlatego chciałam posadzić na tej tkaninie. Jakie jest wasze doświadczenie z uprawą na tej tkaninie? Pod truskawki mam gliny ale na wierzch pójdzie trochę czarnoziemu. Czy przed posadzeniem truskawek mogę zlać ziemię gnojówką? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Czy sadzonki frigo są lepsze od tych sprzedawanych w pojemnikach po 10? Zastanawiam się czy te stare - jakieś 3-4 letnie truskawki wywalić i posadzić nowe czy na razie posadzić na tę tkaninę żeby mieć owoce póki nowe się nie ukorzenią?Jeżeli możecie to proszę pomóżcie mi się ogarnąć z tym tematem. Pozdrawiam!
kowal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zakupiłem dziś w OBI nawóz organiczny do truskawek. Zachwalają, że 100% naturalny za tą cenę to chyba bardzo tanio jak na naturalny produkt. Jak myślicie czy to w 100% natura? http://www.obi.pl/decom/product/Agrecol ... kg/6168215 W dodatku piszą że bez ryzyka przenawożenia, o co z tym chodzi czy faktycznie nie można z nim przesadzić???Mam truskawki na balkonie i ciężko w doniczki się dozuje sypane nawozy.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Miałam taką długą doniczkę na parapecie. Rosło w niej kilka truskawek i papryka. Przesuszane to było regularnie, potem zalewane na amen a rosło jak głupie. Owoców nie jedliśmy bo to niezbyt czysta okolica ale plony były. Nie wiem co jest w tym nawozie ale też nie wiem czemu uważasz, że 1,5 kg nawozu od razu musi kosztować 2x tyle. To wcale nie jest mało. Nawóz którego nie można przedawkować, aż dziwne co on w sobie ma :wink:

Obrazek
Jedna z moich odmian, stawiam po krzaku na Honey, ma takie płaskie owoce. Nie wszystkie ale często się zdarzają. Oby to nie jakieś skrzywienie po żerowaniu owadów.

Obrazek
Tu krzaczek obok, wygląda normalnie. W tym roku powinno być zatrzęsienie owoców :wit
Pozdrawiam Jola
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

cewe pisze:Czas chyba ściółkować słomą truskawki.Zaczynają kwitnąć.
Moje dzisiaj wyściółkowałam słomą .Jeszcze nie kwitną bo w moim rejonie wszystko jest później .Głównie zależy mi na zatrzymaniu wilgoci w glebie po wczorajszym deszczu.
Awatar użytkownika
Sztuczka
50p
50p
Od: 9 mar 2013, o 22:45

Post »

A moje truskawki już szaleją :)

Obrazek
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Sztuczka w Twoim rejonie, to chyba normalne :D :D
U mnie też zaczynają kwitnąć, ale widać, że część podmarzła. Kwiatki są w środku czarne.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

andrula pisze:Witam!
Chciałam się Państwa podpytać odnośnie odmian truskawek i ich uprawy na agrotkaninie? Kupiłam taką o wym 2x5 m planuje posadzić 4 rzędy po jakieś 20 szt? Jakie odmiany polecacie żeby mieć długo truskawki. Dzieciaczki uwielbiają je.Mam posadzone jakieś 30 szt ale mam problem z chwastami i dlatego chciałam posadzić na tej tkaninie. Jakie jest wasze doświadczenie z uprawą na tej tkaninie? Pod truskawki mam gliny ale na wierzch pójdzie trochę czarnoziemu. Czy przed posadzeniem truskawek mogę zlać ziemię gnojówką? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Czy sadzonki frigo są lepsze od tych sprzedawanych w pojemnikach po 10? Zastanawiam się czy te stare - jakieś 3-4 letnie truskawki wywalić i posadzić nowe czy na razie posadzić na tę tkaninę żeby mieć owoce póki nowe się nie ukorzenią?Jeżeli możecie to proszę pomóżcie mi się ogarnąć z tym tematem. Pozdrawiam!
Andrula nie gniewaj się, ale od d.strony się za to zabierasz :lol: Chcesz żeby dzieciaczki się cieszyły?
To pierwsze pytanie - czy truskawki jakie masz teraz - chorują? są smaczne? jesteś z nich zadowolona? - pomijam fakt, że teraz mogą być drobniejsze niż były dwa lata temu.
Drugie pytanie - masz dostęp do słomy? bo obornik rozumiem masz.

Ja tobie poradzę tak - zostaw w tym roku te stare truskawki. Przygotuj teraz miejsce pod nowe - odchwaść miejsce bardzo starannie - żaden perz czy inne dziadostwo nie ma zostać. Przekop na głębokość szpadla wrzucająć na dno obornik (może być świeży) - kopiesz rów, wrzucasz obornik a ziemią z następnego kopanego rowu przykrywasz rów z obornikiem - tak robisz po całości. Jak już to zrobisz to nakryj tą swoją włókniną żeby chwasty nie rosły. Wczesną jesienią sadzisz albo swoje sadzonki truskawek, albo kupne. Truskawki opatulasz w rzędzie słomą i finito
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”