Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Trzeba przyznać, że Józiu tego roku szaleje z warzywami
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mieciu w tym roku nie miałem żadnego odstępstwa od Twoich rad.Tak z przygotowaniem ha na jesień,jak i wiosnę.Nie pytałem często o rady,bo przewinęłoby sie w głowie i nastepnym razem znów by były pytania.
Jeśli coś nie kontaktowałem sam szukałem w poprzednich latach i to jest włąśnie nauka.
Wszystkie nasiona w miarę mozliwości kupowałem,te które radziłeś.Ogórki to Krakus świetnie sobie radzą w tych warunkach jakie są u mnie.U mnie jest od dziś sahara.Zastanawia, sie nad opryskiem ogórka saletrą potasową lub florovitem uniwersalnym.I to wszystko.
No nie wszystko jeszcze opryski OW i HT regularnie co sobotę.W ub.roku szalałem z MW tak na ogókach jak i pomidorach i miałem spokój.W tym OWi HT,bo szybciej można je wykonać.Z żurkiem dostałem eksmisję od rodziny. .Zapach im przeszkadza.
Jeśli coś nie kontaktowałem sam szukałem w poprzednich latach i to jest włąśnie nauka.
Wszystkie nasiona w miarę mozliwości kupowałem,te które radziłeś.Ogórki to Krakus świetnie sobie radzą w tych warunkach jakie są u mnie.U mnie jest od dziś sahara.Zastanawia, sie nad opryskiem ogórka saletrą potasową lub florovitem uniwersalnym.I to wszystko.
No nie wszystko jeszcze opryski OW i HT regularnie co sobotę.W ub.roku szalałem z MW tak na ogókach jak i pomidorach i miałem spokój.W tym OWi HT,bo szybciej można je wykonać.Z żurkiem dostałem eksmisję od rodziny. .Zapach im przeszkadza.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 lut 2014, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam podobnie,początkowo więdnięcie liści wystąpiło na octopusie teraz jest też na innych, pryskałem miedzianem i HT,ale ciągle obrywam zwiędnięte liście. Obawiam się że to fuzaryjne więdnięcie ogórka.
http://www.tani-antykwariat.pl/grzyby/f ... cie-ogorka
A ja się obawiam, że to przenawożenie azotem.
-
- 10p - Początkujący
Też taka opcja jest możliwa. Do ziemi pod ogórkami na jesieni jako poplon i nawóz zielony dałem groch,który przekopałem. Na początku maja dałem rzędowo przekompostowany obornik koński.Po posadzeniu ogórków z doniczek, 18 V podlałem 0,5 % saletrzakiem.To wszystko mogło się skumulować !?
Prawda jest też taka,że nigdy nie używałem saletrzaku i ogórki były OK.
Czy jest jakaś rada na tym etapie na nadmiar azotu?
Prawda jest też taka,że nigdy nie używałem saletrzaku i ogórki były OK.
Czy jest jakaś rada na tym etapie na nadmiar azotu?
Czy ogórki mogą wyrosnąć w doniczce? I jakiej gleby potrzebują ?
Miszczu57
Przede wszystkim te uschnięte liście powinny być usunięte, bo to pożywka dla szarej . Skupić się na ochronie i modlić o deszcz.
Przede wszystkim te uschnięte liście powinny być usunięte, bo to pożywka dla szarej . Skupić się na ochronie i modlić o deszcz.
-
- 10p - Początkujący
Dzięki,właśnie tak robię,że usuwam zwiędnięte liście,nawet nie dopuszczam do uschnięcia jak na zamieszczonych zdjęciach kolegi. Z deszczem może być różnie, ale zwiększę podlewanie w międzyrzędzie.
Witam . Jeśli chodzi o moje ogórki to jest odmiana IZYD F1. Po poplonie z żyta, przed posianiem rowek był lekko podsypany krowiakiem i podlany, następnie przykryty ziemią .Kilka razy podlane były deszczówką a resztę podlał deszcz, co do nawozów to tylko dwa razy były podlane gnojówką z pokrzywy rozcieńczoną w stosunku 1-10 w jedno miesięcznym odstępie. Profilaktycznie oprysk jednorazowo Amistarem
Pozdrawiam Józef
-
- 10p - Początkujący
Moje ogórki już mają się dużo lepiej.
Podlewam dwa razy dziennie w międzyrzędzia i nie mam więcej więdnących liści.Ładnie kwitną i wiążą, w tym tygodniu będzie pierwszy zbiór.Jeszcze raz ukłony dla forumowicz.
Podlewam dwa razy dziennie w międzyrzędzia i nie mam więcej więdnących liści.Ładnie kwitną i wiążą, w tym tygodniu będzie pierwszy zbiór.Jeszcze raz ukłony dla forumowicz.
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam trzy ogórki w donicy(wiadrze) 20 L ziemia warzywnicza na dnie obornik bydlęcy, rosną bardzo dobrze.kura pisze:Czy ogórki mogą wyrosnąć w doniczce? I jakiej gleby potrzebują ?
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgłaszam się z prośbą o identyfikację szkodników na gruntowych.
Na chwilę obecną tylko kilka roślin założonych jest. Czym mogę popryskać krzaki? Co prawda zbieram już ogórki ale jak mi się te owady rozpanoszą to sobie nie poradzę.
Na chwilę obecną tylko kilka roślin założonych jest. Czym mogę popryskać krzaki? Co prawda zbieram już ogórki ale jak mi się te owady rozpanoszą to sobie nie poradzę.
Pozdrawiam Jola