Drzewa owocowe - cięcie Cz.II
Re: Drzewa owocowe - cięcie Cz.II
Są solidnie porośnięte porostami i mają ok. 30 lat. Jak na jabłonie to chyba sporo. Jak widać pąki jeszcze nie ruszają (7km od granicy z Białorusią wiosna przychodzi później). Mógłbym prosić o zaznaczenie które gałęzie i w których miejscach należałoby przyciąć? (zapiszę zdjęcia i będę miał na przyszłość). Z góry dziękuję.
Drzewka owocowe ozdobne-przycinanie
Witam serdecznie
W zeszłym roku w październiku kupiłam szczepioną jabłoń rajską Everest ok. 160 cm oraz wiśnię ozdobną piłkowaną szczepioną na pniu ok.150 cm. Posadziłam je na początku listopada. W związku z tym, że nie mam doświadczenia w ogrodnictwie i są to pierwsze drzewka które posadziłam mam pytanie (pewnie głupie, ale co mi tam ). Czy teraz w tym roku powinnam przyciąć drzewka czy dopiero w kolejnym roku? Jeśli w tym roku to kiedy najlepiej to zrobić i w którym miejscu je przyciąć? Na jabłonce niedawno pojawiły się pierwsze kwiaty, na wiśni dopiero rozwijają się liście (czy to normalne, że nie ma jeszcze kwiatów?).
Będę wdzięczna za odpowiedzi
Pozdrawiam
W zeszłym roku w październiku kupiłam szczepioną jabłoń rajską Everest ok. 160 cm oraz wiśnię ozdobną piłkowaną szczepioną na pniu ok.150 cm. Posadziłam je na początku listopada. W związku z tym, że nie mam doświadczenia w ogrodnictwie i są to pierwsze drzewka które posadziłam mam pytanie (pewnie głupie, ale co mi tam ). Czy teraz w tym roku powinnam przyciąć drzewka czy dopiero w kolejnym roku? Jeśli w tym roku to kiedy najlepiej to zrobić i w którym miejscu je przyciąć? Na jabłonce niedawno pojawiły się pierwsze kwiaty, na wiśni dopiero rozwijają się liście (czy to normalne, że nie ma jeszcze kwiatów?).
Będę wdzięczna za odpowiedzi
Pozdrawiam
Drzewka sadzone na jesieni i wiosna zawsze powinno się przyciąć w marcu, kwietniu, aby przywrócić równowagę miedzy uszkodzonymi korzeniami a pędami. Później formując korony, tnie się już tylko w lato. Drzewko nierozgałęzione przycinamy naokoło 80cm, aby pobudzić wyrastanie pędów bocznych. Jeżeli jest rozgałęzione a pędy boczne są na wysokości około 40cm to zostawiamy je, będą wykorzystane do formowania korony. Zostawiamy 4-6 pędów, skracamy je o 1/3-1/4 w celu pobudzenia paków do rozwoju. Pedy które wyrastają skośnie i są dość elastyczne należy przyginać do poziomu, sztywne wycinamy. Przyginanie osłabia wzrost pędów i przyspiesza owocowanie. Trzeba też lekko skrócić przewodnik, aby pobudzić jego wzrost.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
phantom, z braku czasu w tej chwili ciężko mi dokładnie wszystko obrysować, ale może jakiś inny doświadczony forumowicz da radę. Generalnie dla Twoich drzew polecam wybrać któryś z dwóch poniższych typów cięć:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=73746
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=84641
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=73746
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=84641
Niestety z tego co widzę jest Pan jedynym forumowiczem, który tak konkretnie doradza w tym zakresie. Spokojnie, nie spieszy mi się, teraz chyba i tak jest zbyt późno na przycinanie.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
ania1590 pisze:Proszę o radę co zrobić z gruszą red williams na podkładce kaukaska. 5 lat temu posadziłam okulant i dalej jest okulant z 5 sęczkami 3 cm zakończonymi pąkiem kwiatowym. Na szczycie był też taki sęczek, ale wiosną go ścięłam by pobudzić wzrost, niestety śpi jak zaklęta królewna.
ania1590
- ania1590
- Kontakt:
Tak, 5 lat temu posadziłam okulant i obecnie tak wygląda. Co rok na tych sęczkach przybywało 0,5 cm i obecnie jest ok. 3 cm z pąkiem kwiatowym. Nie wiem co mam robić, czy ściąć wszystko, czy pozwolić rosnąć? i co będzie zobaczę. Gdyby jednak ktoś miał pomysł to proszę o radę
ania1590
Jeśli po 5 latach tak wygląda to wywalić i zasadzić nowe.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ania1590 jak wygląda miejsce szczepienia? Może zaszła pomyłka i szczepiona na pigwie klik?
Nawet szczepiona na pigwie po 5 latach nie powinna tak wyglądać. Ewidentnie coś jest nie tak. Może być guzowatość korzeni, niezgodność podkładki itp. Jednym słowem szkoda na nią czasu.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Na pigwie s1 mam drzewko i na pigwie c . pigwa s1 rośnie dość ładnie , w pierwszym roku udało się wyprowadzić zaczątki koronki kilka przyrostów 20 -40 cm. a na pigwa c po 10 latach nie przypomina drzewka" kwitła w drugim roku po posadzeniu " ale przypominało to dynię na choince .
Aniu twoje drzewko to albo pomyłka w podkładce albo guzowatość korzeni .
Aniu twoje drzewko to albo pomyłka w podkładce albo guzowatość korzeni .
- ania1590
- Kontakt:
Nie będę jej wyrzucać, jeszcze to lato pozwolę jej rosnąć (teraz pięknie kwitnie). Na jednej z rosnących u mnie grusz zaszczepiłam kilka odmian od sąsiadów z poniemieckich grusz, dobrze się zrosły i wkrótce będą owocować, więc jeśli choć jeden pęd urośnie w tym sezonie, to w przyszłym roku przeszczepię i wtedy się jej pozbędę.
ania1590