Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
A mi ciągle przysychają końcówki liści -.-
Pozdrawiam Paula
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po częściowym rozkwitnięciu pąka kwiatowego, już na 100% widać, że kwiat nie będzie zgodny z ofertą - nie będzie kwiatem "pełnym", może kwiaty na drugiej gałązce, będą takie jak w ofercie sprzedaży .
Chociaż nie są takie jak powinny być, dla mnie są ładne:
Chociaż nie są takie jak powinny być, dla mnie są ładne:
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
magdula052
Rośliny powinnaś doświetlać,wystarczy mała lampa, możesz je przesadzić do małych kubeczków.
Moje dość spore obesum.
Wyciągnięty z ziemi, ma ładne korzenie.
Część górnych korzeni usunąłem, cięcia zamazałem nową maścią ogrodniczą.
Między korzenie wstawiłem wstawki ze styropianu aby je rozpierały po posadzeniu będą szersze w doniczce.
Do doniczki wstawiłem drugą, będzie mniejsze zużycie podłoża, i adenium będzie miało bardziej sucho.
Korzenie rośliny będą spięte i trzymane przez spięte dwa patyczki, aby roślina się nie przewróciła. Przepraszam za ziemię za paznokciem.
Dzisiejszy efekt końcowy po posadzeniu w podłożu mineralnym.
Wczoraj podglądałem jak Pan Ramon Martin zajmuje się adenium obesum dużo pokazuje swoją pracę, metody sadzenia w podłożu głównie mineralnym z większym dodatku perlitu, niektóre adenium sadzi bezpośrednio do perlitu.
Jego filmy pierwszy, drugi, trzeci, czwarty, piąty, szósty, i więcej obok.
Inne ciekawe filmy są obok na zdjęciach o arabicum, somalense.
Na końcu największe adenium w Tajlandii.
Rośliny powinnaś doświetlać,wystarczy mała lampa, możesz je przesadzić do małych kubeczków.
Moje dość spore obesum.
Wyciągnięty z ziemi, ma ładne korzenie.
Część górnych korzeni usunąłem, cięcia zamazałem nową maścią ogrodniczą.
Między korzenie wstawiłem wstawki ze styropianu aby je rozpierały po posadzeniu będą szersze w doniczce.
Do doniczki wstawiłem drugą, będzie mniejsze zużycie podłoża, i adenium będzie miało bardziej sucho.
Korzenie rośliny będą spięte i trzymane przez spięte dwa patyczki, aby roślina się nie przewróciła. Przepraszam za ziemię za paznokciem.
Dzisiejszy efekt końcowy po posadzeniu w podłożu mineralnym.
Wczoraj podglądałem jak Pan Ramon Martin zajmuje się adenium obesum dużo pokazuje swoją pracę, metody sadzenia w podłożu głównie mineralnym z większym dodatku perlitu, niektóre adenium sadzi bezpośrednio do perlitu.
Jego filmy pierwszy, drugi, trzeci, czwarty, piąty, szósty, i więcej obok.
Inne ciekawe filmy są obok na zdjęciach o arabicum, somalense.
Na końcu największe adenium w Tajlandii.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Wprawdzie nie rozumiem nic z tego co ten gościu mówi ale jego filmy są dla mnie jakoś najbardziej "czytelne". Można się z nich sporo domyślić. https://www.youtube.com/watch?v=8MKajfgLnCU
Kupiłem tą maść co Jerzyk i właśnie zastanawiam się który z tych moich egzemplarzy wysłać do chirurga i sprawdzić jak ta maść zabliźnia rany po cięciu. Czy one po jakimś tam czasie zabliźnią się tak, że będą prawie lub wcale niewidoczne ?
Kupiłem tą maść co Jerzyk i właśnie zastanawiam się który z tych moich egzemplarzy wysłać do chirurga i sprawdzić jak ta maść zabliźnia rany po cięciu. Czy one po jakimś tam czasie zabliźnią się tak, że będą prawie lub wcale niewidoczne ?
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- Akwelan_2009
Filmiki poglądowe bardzo ciekawe szkoda, że język "prowadzącego" jest taki bardzo "odbiegający" od naszej mowy , chociaż jak napisał mój Przedmówca, wszystkiego można się domyśleć. Wykonywane czynności są bardzo czytelne.
Dzisiaj już kwiat jest w pełnym rozkwicie:
- oczekiwałem, że zakupiona roślina zakwitnie takimi kwiatami:
- fotka ze strony Sprzedawcy. Tak jak już wcześniej napisałem szkoda, że kwiat nie jest taki jak w ofercie, mówi się trudno, chociaż z drugiej strony jest inny niż te co mam. "Rysunek" na zewnętrznych płatkach kolorystycznie m/w taki sam jak w ofercie, brakuje "tylko" wewnętrznego "kielicha".
Dzisiaj już kwiat jest w pełnym rozkwicie:
- oczekiwałem, że zakupiona roślina zakwitnie takimi kwiatami:
- fotka ze strony Sprzedawcy. Tak jak już wcześniej napisałem szkoda, że kwiat nie jest taki jak w ofercie, mówi się trudno, chociaż z drugiej strony jest inny niż te co mam. "Rysunek" na zewnętrznych płatkach kolorystycznie m/w taki sam jak w ofercie, brakuje "tylko" wewnętrznego "kielicha".
Mieczysław
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Jang
To adenium wystawiłem z korzeniami było przycięte niedawno, prawie miesiąc temu, przed cięciem trzeba zdezynfekować nóż, stało pod światłami niebieskimi i przycięcia wyglądają nieźle, były przycięte korzenie i góra.
Pod lampami odbijają mocno idą w pędy.
Powiększona góra. Korzenie już pozieleniały, widać co jest dobrą odznaką.
To adenium wystawiłem z korzeniami było przycięte niedawno, prawie miesiąc temu, przed cięciem trzeba zdezynfekować nóż, stało pod światłami niebieskimi i przycięcia wyglądają nieźle, były przycięte korzenie i góra.
Pod lampami odbijają mocno idą w pędy.
Powiększona góra. Korzenie już pozieleniały, widać co jest dobrą odznaką.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- jang
- 500p
- Kontakt:
A zauważyłeś, że on wszystko gołymi rękoma ... jakoś mu tak nie całkiem straszny ten trujący płyn z roślinek...Akwelan_2009 pisze: Wykonywane czynności są bardzo czytelne.
A propos Twoich kwiatów, może następne ? Pewnie tego środkowego kielicha mieć nie będą ale kolorki już bardziej wyraziste ? (czerwony) czego bardzo Ci życzę a te obecne i tak ładne
Jerzyk, dzięki za zdjęcie. Około 3 tyg. temu wrzuciłem kilka roślinek pod świetlówki. Pierwsza -> NARVA OCEANIC COLOUR/FLORA 8000K , druga -> SYLVANIA AQUASTAR 10000K , obydwie mają duuuużo więcej niebieskiego światła w stosunku do czerwonego i zauważyłem po 2 tyg. , że :
maluchom zaczynają wyrastać ogromniaste liściory i dlatego zmieniłem tą 8000K na PHILIPS MASTER TL-D 840 4000K, ta z kolei ma więcej czerwonego jak niebieskiego ale sumując obydwie to i tak niebieskiego jest teraz odrobinę więcej aniżeli czerwonego. Zobaczymy co teraz będzie się działo.
Wiem, że led a świetlówka to nie to samo chociaż te moje akwarystyczne a więc sporo więcej mają tego "właściwego" światła dla roślin w porównaniu do zwykłych (w domu używanych) świetlówek ale na Twoim miejscu zaglądałbym częściej niż zwykle na rozmiar ich listków chyba, że Tobie wszystko jedno jak wielgachne będą no chyba, że przy ledach aż tak ogromne nie będą a za to będą się lepiej rozkrzewiać czego przy moich jakoś nie zauważyłem.
Pozdrawiam, Jan
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2014, o 15:02
Mieczysławie kwiat jest piękny. Pierwszy może być pojedynczy a następne już podwójne jak na zdjęciu. Wszystko wskazuje na to, że będzie
różowiał z każdym następnym dniem. Mam też taką czerwoną, która potrafi mieć kwiat pojedynczy a następny podwójny.
Mariola
różowiał z każdym następnym dniem. Mam też taką czerwoną, która potrafi mieć kwiat pojedynczy a następny podwójny.
Mariola
Mieczysławie, przykro mi,że kwiat nie jest taki, jakiego się spodziewałeś.
U mnie Vasana wyglądała tak ( ta sama roślina od tego samego sprzedawcy).
Kolor się zgadza, tylko brakuje drugiego rzędu płatków.
Natomiast u mnie w tej chwili kwitnie taka ślicznotka. Kwiat żółto-zielono-biały z odrobiną różu. Tak zwane "Rosy adenium" czyli Adenium o pełnych kwiatach, podobnych do róży. Szczepienie z tego lata.
U mnie Vasana wyglądała tak ( ta sama roślina od tego samego sprzedawcy).
Kolor się zgadza, tylko brakuje drugiego rzędu płatków.
Natomiast u mnie w tej chwili kwitnie taka ślicznotka. Kwiat żółto-zielono-biały z odrobiną różu. Tak zwane "Rosy adenium" czyli Adenium o pełnych kwiatach, podobnych do róży. Szczepienie z tego lata.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Cudowne macie te kwiaty!!!
Mieczysław - gratuluję Ci przede wszystkim własnych kwiatów - tych z Twojego wysiewu
Kibicuję Ci szczególnie jako, że to Ty jesteś od początku moim mentorem - jestem zawsze o krok za Tobą i każdy kwiatek u Ciebie, to większa nadzieja na moje własne
Ja wprawdzie jeszcze nie mogę się pochwalić takimi sukcesami, jak inni tutaj, ale i tak jestem zadowolona z tego sezonu.
Nie straciłam ani jednej rośliny, a te, co są, ładnie przyrosły. Szczególnie te podcinane i ukorzeniane fajnie grubieją, chociaż w górę nie rosną:
A choinka rozrasta się nadal (to ten egzemplarz, co sam się zaczął krzewić. Nigdy nie przycinany, ani w żaden inny sposób nie stymulowany do krzewienia. Robi sobie, co chce)
Awers i rewers ;)
I rzut oka na część adeniowego gospodarstwa:
Ola - czy to kwiat na tym szczepieniu, które sama robiłaś?
Mieczysław - gratuluję Ci przede wszystkim własnych kwiatów - tych z Twojego wysiewu
Kibicuję Ci szczególnie jako, że to Ty jesteś od początku moim mentorem - jestem zawsze o krok za Tobą i każdy kwiatek u Ciebie, to większa nadzieja na moje własne
Ja wprawdzie jeszcze nie mogę się pochwalić takimi sukcesami, jak inni tutaj, ale i tak jestem zadowolona z tego sezonu.
Nie straciłam ani jednej rośliny, a te, co są, ładnie przyrosły. Szczególnie te podcinane i ukorzeniane fajnie grubieją, chociaż w górę nie rosną:
A choinka rozrasta się nadal (to ten egzemplarz, co sam się zaczął krzewić. Nigdy nie przycinany, ani w żaden inny sposób nie stymulowany do krzewienia. Robi sobie, co chce)
Awers i rewers ;)
I rzut oka na część adeniowego gospodarstwa:
Ola - czy to kwiat na tym szczepieniu, które sama robiłaś?
- jang
- 500p
- Kontakt:
Lucy ja tam bym się cieszył, że one rozrastają się tylko wszerz, a nie wyciągają się. Bardzo fajne grubaski,
a choinka, która udaje arabicum jest taka smukła.
To Twoje adeniowe gospodarstwo jest rewelacyjne.
a choinka, która udaje arabicum jest taka smukła.
To Twoje adeniowe gospodarstwo jest rewelacyjne.
Pozdrawiam, Jan
- Akwelan_2009
- Ty nie masz się czym pochwalić ? ! - masz bardzo ładne rośliny, oraz cierpliwość w opiece nad nimi, a to jest najważniejsze. Na kwiaty doczekasz się , nawet nie zauważysz jak szybko minie ten czas oczekiwania. Bardzo ładnie krzewią się, muszą mieć u Ciebie dobre warunki wzrostu; ciepło i dużo, dużo słońca. Zapowiadają się na ładnie ukształtowane "drzewka".Ja wprawdzie jeszcze nie mogę się pochwalić takimi sukcesami, jak inni tutaj, / ... /
- to się bardzo liczy, a z drugiej strony Adenium nie lubią być "dopieszczane" - to są "twarde" rośliny.Nie straciłam ani jednej rośliny, / ... /
Mieczysław
Mieczysław