Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

:wit A mi ciągle przysychają końcówki liści -.-
Pozdrawiam Paula
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po częściowym rozkwitnięciu pąka kwiatowego, już na 100% widać, że kwiat nie będzie zgodny z ofertą - nie będzie kwiatem "pełnym", może kwiaty na drugiej gałązce, będą takie jak w ofercie sprzedaży :?: .
Chociaż nie są takie jak powinny być, dla mnie są ładne:

Obrazek

Obrazek
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

magdula052

Rośliny powinnaś doświetlać,wystarczy mała lampa, możesz je przesadzić do małych kubeczków.

Moje dość spore obesum.

Obrazek

Wyciągnięty z ziemi, ma ładne korzenie.

Obrazek

Część górnych korzeni usunąłem, cięcia zamazałem nową maścią ogrodniczą.

Obrazek

Między korzenie wstawiłem wstawki ze styropianu aby je rozpierały po posadzeniu będą szersze w doniczce.

Obrazek

Do doniczki wstawiłem drugą, będzie mniejsze zużycie podłoża, i adenium będzie miało bardziej sucho.

Obrazek

Korzenie rośliny będą spięte i trzymane przez spięte dwa patyczki, aby roślina się nie przewróciła. Przepraszam za ziemię za paznokciem.

Obrazek

Dzisiejszy efekt końcowy po posadzeniu w podłożu mineralnym.

Obrazek

Wczoraj podglądałem jak Pan Ramon Martin zajmuje się adenium obesum dużo pokazuje swoją pracę, metody sadzenia w podłożu głównie mineralnym z większym dodatku perlitu, niektóre adenium sadzi bezpośrednio do perlitu.
Jego filmy pierwszy, drugi, trzeci, czwarty, piąty, szósty, i więcej obok.
Inne ciekawe filmy są obok na zdjęciach o arabicum, somalense.
Na końcu największe adenium w Tajlandii.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Wprawdzie nie rozumiem nic z tego co ten gościu mówi ale jego filmy są dla mnie jakoś najbardziej "czytelne". Można się z nich sporo domyślić. https://www.youtube.com/watch?v=8MKajfgLnCU

Kupiłem tą maść co Jerzyk i właśnie zastanawiam się który z tych moich egzemplarzy wysłać do chirurga ;:oj i sprawdzić jak ta maść zabliźnia rany po cięciu. Czy one po jakimś tam czasie zabliźnią się tak, że będą prawie lub wcale niewidoczne ?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Filmiki poglądowe bardzo ciekawe szkoda, że język "prowadzącego" jest taki bardzo "odbiegający" od naszej mowy :( , chociaż jak napisał mój Przedmówca, wszystkiego można się domyśleć. Wykonywane czynności są bardzo czytelne.

Dzisiaj już kwiat jest w pełnym rozkwicie:

Obrazek

Obrazek

- oczekiwałem, że zakupiona roślina zakwitnie takimi kwiatami:

Obrazek

- fotka ze strony Sprzedawcy. Tak jak już wcześniej napisałem szkoda, że kwiat nie jest taki jak w ofercie, mówi się trudno, chociaż z drugiej strony jest inny niż te co mam. "Rysunek" na zewnętrznych płatkach kolorystycznie m/w taki sam jak w ofercie, brakuje "tylko" :( wewnętrznego "kielicha".
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Jang

To adenium wystawiłem z korzeniami było przycięte niedawno, prawie miesiąc temu, przed cięciem trzeba zdezynfekować nóż, stało pod światłami niebieskimi i przycięcia wyglądają nieźle, były przycięte korzenie i góra.

Obrazek

Pod lampami odbijają mocno idą w pędy.

Obrazek

Powiększona góra. Korzenie już pozieleniały, widać co jest dobrą odznaką.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze: Wykonywane czynności są bardzo czytelne.
A zauważyłeś, że on wszystko gołymi rękoma ... jakoś mu tak nie całkiem straszny ten trujący płyn z roślinek...
A propos Twoich kwiatów, może następne ? Pewnie tego środkowego kielicha mieć nie będą ale kolorki już bardziej wyraziste ? (czerwony) czego bardzo Ci życzę :) a te obecne i tak ładne :)

Jerzyk, dzięki za zdjęcie. Około 3 tyg. temu wrzuciłem kilka roślinek pod świetlówki. Pierwsza -> NARVA OCEANIC COLOUR/FLORA 8000K , druga -> SYLVANIA AQUASTAR 10000K , obydwie mają duuuużo więcej niebieskiego światła w stosunku do czerwonego i zauważyłem po 2 tyg. , że :
Obrazek
maluchom zaczynają wyrastać ogromniaste liściory i dlatego zmieniłem tą 8000K na PHILIPS MASTER TL-D 840 4000K, ta z kolei ma więcej czerwonego jak niebieskiego ale sumując obydwie to i tak niebieskiego jest teraz odrobinę więcej aniżeli czerwonego. Zobaczymy co teraz będzie się działo.
Wiem, że led a świetlówka to nie to samo chociaż te moje akwarystyczne a więc sporo więcej mają tego "właściwego" światła dla roślin w porównaniu do zwykłych (w domu używanych) świetlówek ale na Twoim miejscu zaglądałbym częściej niż zwykle na rozmiar ich listków chyba, że Tobie wszystko jedno jak wielgachne będą :) no chyba, że przy ledach aż tak ogromne nie będą a za to będą się lepiej rozkrzewiać czego przy moich jakoś nie zauważyłem.
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02

Post »

Mieczysławie kwiat jest piękny. Pierwszy może być pojedynczy a następne już podwójne jak na zdjęciu. Wszystko wskazuje na to, że będzie
różowiał z każdym następnym dniem. Mam też taką czerwoną, która potrafi mieć kwiat pojedynczy a następny podwójny.
Mariola
AleksandraBdg

Post »

Mieczysławie, przykro mi,że kwiat nie jest taki, jakiego się spodziewałeś.
U mnie Vasana wyglądała tak ( ta sama roślina od tego samego sprzedawcy).

Obrazek
Kolor się zgadza, tylko brakuje drugiego rzędu płatków.

Natomiast u mnie w tej chwili kwitnie taka ślicznotka. Kwiat żółto-zielono-biały z odrobiną różu. Tak zwane "Rosy adenium" czyli Adenium o pełnych kwiatach, podobnych do róży. Szczepienie z tego lata.

Obrazek

Obrazek
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02

Post »

Aleksandro piękny kwiat.
U mnie kwitnie teraz czerwona pojedyncza.

Obrazek
Teraz złośnica o której pisałam wcześniej.

Obrazek
Kwitnie jak chce: raz pojedynczy, a następny podwójny.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Cudowne macie te kwiaty!!! ;:oj

Mieczysław - gratuluję Ci przede wszystkim własnych kwiatów - tych z Twojego wysiewu ;:333
Kibicuję Ci szczególnie jako, że to Ty jesteś od początku moim mentorem - jestem zawsze o krok za Tobą i każdy kwiatek u Ciebie, to większa nadzieja na moje własne :wink:

Ja wprawdzie jeszcze nie mogę się pochwalić takimi sukcesami, jak inni tutaj, ale i tak jestem zadowolona z tego sezonu.
Nie straciłam ani jednej rośliny, a te, co są, ładnie przyrosły. Szczególnie te podcinane i ukorzeniane fajnie grubieją, chociaż w górę nie rosną:

Obrazek Obrazek

A choinka rozrasta się nadal (to ten egzemplarz, co sam się zaczął krzewić. Nigdy nie przycinany, ani w żaden inny sposób nie stymulowany do krzewienia. Robi sobie, co chce)
Awers i rewers ;)

Obrazek Obrazek

I rzut oka na część adeniowego gospodarstwa:

Obrazek

Ola - czy to kwiat na tym szczepieniu, które sama robiłaś?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Lucy ja tam bym się cieszył, że one rozrastają się tylko wszerz, a nie wyciągają się. :wit Bardzo fajne grubaski,
a choinka, która udaje arabicum jest taka smukła. :roll:
To Twoje adeniowe gospodarstwo jest rewelacyjne. ;:138
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wprawdzie jeszcze nie mogę się pochwalić takimi sukcesami, jak inni tutaj, / ... /
- Ty nie masz się czym pochwalić ? ! - masz bardzo ładne rośliny, oraz cierpliwość w opiece nad nimi, a to jest najważniejsze. Na kwiaty doczekasz się , nawet nie zauważysz jak szybko minie ten czas oczekiwania. Bardzo ładnie krzewią się, muszą mieć u Ciebie dobre warunki wzrostu; ciepło i dużo, dużo słońca. Zapowiadają się na ładnie ukształtowane "drzewka".
Nie straciłam ani jednej rośliny, / ... /
- to się bardzo liczy, a z drugiej strony Adenium nie lubią być "dopieszczane" - to są "twarde" rośliny.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”