Roślinka zaczęła gnić. To jest groźne. Albo cała zgnije albo zgnilizna zatrzyma się i zaschnie. Tak czy siak chory fragment należy usunąć. Albo już wycinać teraz albo wydłubać jak wszystko wyschnie.jandom1 pisze:pochorowała mi się Lobivia aurea v.albiflora CH1093.
CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Od czego to mogło się podziać ? Wyciąć to nożem ? A czy podlanie np. Previcurem nie wystarczy ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
U mnie coś takiego zdarza się np. od gnijącego przekwitłego kwiatu lub owocu. Previcur nic nie pomoże, on pomaga okiełznać problemy z korzeniami. Jak pisałem: albo ciąć albo czekać aż wyschnie i dopiero później usunąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Kwiat usunąłem odrazu gdy wysechł , poza tym nie jestem pewien czy był w tym właśnie miejscu. Wiec na pewno kwiat nie gnił , ale może i tak coś przez niego przeszło. Jeśli jest szansa ze to zaschnie i tyle to może warto to tak zostawić aby nie szpecić rośliny taką dziurą ? Czy może wiesz z doświadczenia Tomku ze taka roślina i tak padnie ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jak już pisałem: czasem roślina sobie poradzi, czasem zgnije zupełnie. Prorokiem nie jestem więc nie wiem jak będzie w Twoim przypadku ;)
Jeśli między zgnilizną a zdrową tkanką widać wyraźną granicę, która nie przesuwa się to są duże szanse, że będzie dobrze. Jeśli infekcja szybko się rozszerza to bez interwencji noża pewnie nie obejdzie się.
Jeśli między zgnilizną a zdrową tkanką widać wyraźną granicę, która nie przesuwa się to są duże szanse, że będzie dobrze. Jeśli infekcja szybko się rozszerza to bez interwencji noża pewnie nie obejdzie się.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Witam, czy ktoś wie może co to jest? Jakiś grzyb? Brzeg liścia marszczy się, jakby zasycha i ma kolor czarny z takim srebrnym nalotem - zdjęcia robione komórką więc tego dokładnie nie oddają. Liście jak się lekko dotknie, odpadają Co z tym zrobić? Rośliny rosną w oddzielnych doniczkach, jedna mała crassula jakiś czas temu straciła tak wszystkie liście po czym ten nalot i schnięcie pojawiło się jakieś 2 cm nad ziemią na łodydze, zaczęła obsychać i ją wyrzuciłam. Wczoraj odpadły 4 listki z kolejnej a jeden wyglądał właśnie tak, więc zaczyna się to samo Rosną w tej samej mieszance do sukulentów z piaskiem i drobnym keramzytem, czy wszystkie przesadzić do nowego podłoża? Spryskać czymś? Czy inne rośliny poza sukulentami tez się tym mogą zarazić? Wszystkie stoją blisko siebie - na jednym parapecie i ścianie.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Bez wątpienia choroba grzybowa. Uszkodzone liście usunąć, roślinę spryskać i podlać preparatem grzybobójczym, np. Previcurem.
Musisz pamiętać, że roślina roślinie nierówna, nawet gdy trzymasz w tych samych warunkach.
Choroba grzybowa może się jednak rozprzestrzeniać, więc dobrze odseparować chory egzemplarz.
Czy przypadkiem nie przechłodziło jej zbytnio?
Jak często podlewasz?
Musisz pamiętać, że roślina roślinie nierówna, nawet gdy trzymasz w tych samych warunkach.
Choroba grzybowa może się jednak rozprzestrzeniać, więc dobrze odseparować chory egzemplarz.
Czy przypadkiem nie przechłodziło jej zbytnio?
Jak często podlewasz?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bardzo dziękuję.
U mnie jej na pewno nie przechłodziło, ale nie wiem co się z nią działo wcześniej - kupiłam ją około miesiąc-półtora temu więc jest u mnie dość krótko.
Podlewam jak dobrze wyschnie podłoże, co około 8-10 dni, wszystkie crassule jakie mam są jeszcze malutkie, maja około 10 cm wysokości, więc mają też małe doniczki, do tego w pomieszczeniu jest dość ciepło. Inne rosną i wypuszczają nowe listki, więc chyba z podlewaniem jest ok, tylko ta jedna i ta wyrzucona gubiły liście i szarzały. Jak podlewałam rzadziej, marszczyły się niektórym liście, teraz przy takiej częstotliwości są jędrne.
Podlać i spryskać mam dla pewności wszystkie kwiatki tym Previcurem? Czy tylko tą zarażoną?
U mnie jej na pewno nie przechłodziło, ale nie wiem co się z nią działo wcześniej - kupiłam ją około miesiąc-półtora temu więc jest u mnie dość krótko.
Podlewam jak dobrze wyschnie podłoże, co około 8-10 dni, wszystkie crassule jakie mam są jeszcze malutkie, maja około 10 cm wysokości, więc mają też małe doniczki, do tego w pomieszczeniu jest dość ciepło. Inne rosną i wypuszczają nowe listki, więc chyba z podlewaniem jest ok, tylko ta jedna i ta wyrzucona gubiły liście i szarzały. Jak podlewałam rzadziej, marszczyły się niektórym liście, teraz przy takiej częstotliwości są jędrne.
Podlać i spryskać mam dla pewności wszystkie kwiatki tym Previcurem? Czy tylko tą zarażoną?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Najwidoczniej trafił się słabszy egzemplarz.
Możesz profilaktycznie dokonać oprysku pozostałych roślin. Tą chorą najlepiej odseparuj do ustąpienia objawów.
Możesz profilaktycznie dokonać oprysku pozostałych roślin. Tą chorą najlepiej odseparuj do ustąpienia objawów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- Od: 18 lis 2015, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Proszę o radę czy to brązowe na liściu to jakaś choroba czy zabliźnione uszkodzenie mechaniczne. Już z tym znamieniem go nabyłam. A tak przy okazji to jest gollum czy hobbit.
Proszę o radę czy to brązowe na liściu to jakaś choroba czy zabliźnione uszkodzenie mechaniczne. Już z tym znamieniem go nabyłam. A tak przy okazji to jest gollum czy hobbit.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
- Nina_Brzeg
- 100p
- Od: 5 paź 2016, o 14:16
A to nie to samo? Ja laik, ale kupując widziałam zamienne używanie obu tych nazw.Basia8585 pisze:A tak przy okazji to jest gollum czy hobbit.
-
- 100p
- Od: 18 lis 2015, o 18:03
No właśnie nie to samo jest różnica, ale ja nie potrafię określić dokładnie właśnie dlatego, że też jestem lajkiem
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów