Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Pojemnik min 0.5 l i jeśli masz dużo nasion-to po dwa. Jeśli skiełkują obydwa- jedną siewkę uszczykujesz/wycinasz, drugą zostawiasz. Nie wyrywasz-bo można uszkodzić korzenie, a dynia nie bardzo to lubi. Ja sadzę po jednym nasionku i czekam. Ziemia wilgotna, miejsce ciepłe. Najlepiej słoneczny parapet. Zalanie nasion=utopienie i gnicie. Jako pojemniki wykorzystuję kartony po mleku, sokach itp. Niektórzy plastikowe kubki do piwa, po śmietanie itp.
Pozdrawiam
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Qkrde ja jeszcze nie myślę o wysiewie dyniowatych a wy już siejecie
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nic się nie martw , na pewno zdążysz że swoją rozsadą. My wysiewamy tylko te odmiany, które długo kiełkują.
Powiem Wam, że tykwy jednak za wcześnie zaczęłam kiełkować. Połowa nasion już ma kiełki...co radzicie- posadzić je do większych niż ok.0.8l pojemników? Czy przetrwają w takich? Będę miała szklarenkę, więc dosyc szybko będą mogły być hartowane.
Powiem Wam, że tykwy jednak za wcześnie zaczęłam kiełkować. Połowa nasion już ma kiełki...co radzicie- posadzić je do większych niż ok.0.8l pojemników? Czy przetrwają w takich? Będę miała szklarenkę, więc dosyc szybko będą mogły być hartowane.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
2-5 L. dla tykw.
Które odmiany dyń najdłużej kiełkują, muszę wiedzieć bo mam ponad 30 odmian.
Które odmiany dyń najdłużej kiełkują, muszę wiedzieć bo mam ponad 30 odmian.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Można by było z jedną cukinię posiać w donicy 5 litrów, żeby mieć jak najwcześniej pierwsze zbiory.
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Ja bym wysiał do 10L. Zamierzasz ją wysadzić z tej donicy do gruntu czy ma w niej pozostać?
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- borowa
- 200p
Robię rozsadę, która w maju pójdzie do gruntu, po zimnej Zośce. Przeznaczyłam na rozsade doniczki ok 0,8l jak zwykle, ale założyłam że nasiona nie wykielkują tak szybko. W takiej sytuacji obawiam się że zabraknie roślinom wartości odżywczych do połowy maja. Optymalny czas na kielkowanie dyniowatych to połowa kwietnia, zrobiłam to wcześniej o 2 tyg.bo zakładałam, że nasiona będą się ociąga jak w roku ubiegłym.
Muskat Brazylijski też już wykiełkował , wszystkie 3 nasiona! ale ważne, że w ogóle..
Muskat Brazylijski też już wykiełkował , wszystkie 3 nasiona! ale ważne, że w ogóle..
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
4 dni i już wykiełkował muscat? To nie tak długo mu to zajęło. Teraz masz 1,5 miesiąca żeby mu zapewnić optymalne warunki. U mnie kiełkowanie dyń w boxie zajęło 2dni dlatedo z wysiewaniem się jeszcze nie śpieszę.
Marek
Marek
Posiałam dziś dynie do paletki, wolę to zrobić troszkę wcześniej, żeby móc dosiać jeśli coś nie wzejdzie, potem przesadzę do 1/2 litrowych kubków. Rozsadę będę trzymać na parapecie.
- borowa
- 200p
Marconi_exe też się dziwię, że tak szybko. Nasiona miałam te same co w roku ubiegłym, czyli to nie kwestia nasion a warunków kiełkowania myślę. Dom u mnie jeszcze dogrzewany. Ciepło i wilgotno, czyli tak jak nasiona dyni lubią.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
W tym roku wszystkie odmiany będę kiełkował w domu, a później dopiero do doniczek. Z wysiewaniem do doniczek bezpośrednio robię tylko wtedy gdy mam dużo nasion i mi ich nie szkoda. Wtedy do doniczki ląduje z 5 nasion, a jak wykiełkuje kilka to od razu wycinam nadmiar pozostawiając najładniejszą.
Niektórych nasion mam po kilka sztuk i mi szkoda pakować ich do niesterylnej ziemi gdzie jakieś grzyby mi je zjedzą.
Niektórych nasion mam po kilka sztuk i mi szkoda pakować ich do niesterylnej ziemi gdzie jakieś grzyby mi je zjedzą.
Marek
Marek
- borowa
- 200p
Robię dokładnie tak samo. Kiełkuję na wacikach, potem wykiełkowane nasiona idą do doniczek. Przynajmniej nie zastawię domu doniczkami, z których nic już nie wyrośnie. Jakby nie było moja lista odmian jest dłuuga. I mam pewność, co mogę ewentualnie dodatkowo skiełkować w razie niepowodzenia.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mama mnie dzisiaj "obdarowała" niepotrzebnymi dyniami, gdzie ja to sadzić będę , makaronowa (ja tego na pewno jeść nie będę, może kury, szkoda mi miejsca w ogródku), dwie ozdobne (butelkowa i gruszkowa)...myślała że są jadalne , junonę jakoś zdzierżę, będzie chociaż na nasiona.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"