Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

bologno pisze:Dzisiaj zauważyłem na kilku krzakach pomidora w tunelu foliowym zmiany przypominające chlorozę. Jest widoczna szczególnie na młodych liściach. Proszę o dokładną diagnozę co im dokładnie dolega i jak im pomóc :?: Dodam, że podłoże dwa lata temu zasiliłem duża ilością obornika bydlęcego, natomiast przed posadzeniem w tym roku pod każdy krzak dałem trochę obornika bydlęcego granulowanego, co spowodowało po niedługim czasie nadmiar azotu objawiający się deformacją i zamieraniem wierzchołków wzrostu oraz ich fioletowymi przebarwieniami. Obecnie ta sytuacja się unormowała, jednak nastąpiły właśnie takie przebarwienia, które widać poniżej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomidory nie podlewam na zapas, ostatni raz podlałem w niedzielę w ilości 3 litry na jeden krzak. Ten sezon jest bardzo niestabilny w pogodzie. Dwa dni upał po 30 stopni, następnie od razu spadek do 18 stopni, raz słonecznie, raz pochmurno i tak na okrągło. Nie ma żadnej stabilizacji pogody, wilgotność powietrza ciągle dość wysoka, częste opady.

Jak pomóc pomidorkom :?: Jakiś oprysk dolistny czy może coś pod nogi nalać :?:

Powracam po kilku dniach do problemu z moimi pomidorami w tunelu. W dniu dzisiejszym otrzymałem kwasomierz z płynem heliga. Dokonałem testu w kilku miejscach, na rożnych głębokościach w tunelu i na moje wychodzi coś w okolicy 7ph. Dodam od razu, że przed sezonem przekopałem tunel z popiołem drzewnym z piecyka. Może to miało wpływ za zaburzenia w pH :?:

Zamieszczam jednak zdjęcia z trzech prób poniżej, proszę o ocenę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponadto wykonałem dla przykładu testy na kwaśnym torfie, i piasku żółtym:

Obrazek

Obrazek

Proszę o ocenę, na podstawie fotografi, czy faktycznie pH jest zbyt wysokie dla pomidorów :?:

Przynajmniej połowa krzaków dostała blado-zielone liście. Jeśli to niedobór żelaza jak już Ktoś wcześniej wspominał - w tym przypadku zaopatrzyłem się w chelat żelaza:

Obrazek

Obrazek

Wstawiam jeszcze świeże fotografie krzaków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zauważyłem dodatkowo, że krzaki z niedoborami mają obecnie problem z wiązaniem pomidorów a ich grona wyglądają niezdrowo. Proszę o pomoc :wit
Pozdrawiam Janek
radu1982
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 mar 2014, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To mój 4 sezon z pomidorami pod osłoną, ale pierwszy z problemami chorobowymi i ni czorta nie wiem co się dzieje... Jest zimno i wilgotno, w dzień około 22 stopni, a nocami około 15, ale to chyba nie o to chodzi, pomidor to odmiana malinowy warszawski, wrzucam fotki, mam nadzieję że pomożecie...

Obrazek

Obrazek

z góry wielkie dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Czy to zaraza ziemniaczana?

Obrazek

Obrazek
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

radu1982 pisze:To mój 4 sezon z pomidorami pod osłoną, ale pierwszy z problemami chorobowymi i ni czorta nie wiem co się dzieje... Jest zimno i wilgotno, w dzień około 22 stopni, a nocami około 15, ale to chyba nie o to chodzi, pomidor to odmiana malinowy warszawski, wrzucam fotki, mam nadzieję że pomożecie...

Obrazek

Obrazek

z góry wielkie dzięki za pomoc
Z tego co widać to szara pleśń, pewnie na noc zamykasz foliak i daje się wilgoć, na pierwszym zdjęciu brak pobierania magnezu lub jego brak ,oprysk siarczanem magnezu i pamiętać zamykanie foliaka na noc to proszenie się o szara pleśń, chyba że rok jest wilgotny ale ten raczej do suchych należy.
majmaj Jest to chyba liść oberwany z dołu pomidora i nie wygląda to na zarazę. następnym razem zdjęcie całego krzaka lepiej obrazuje jego kondycję.
Daniel1711
50p
50p
Od: 29 maja 2017, o 20:09

Post »

Witam. Moje pytanie będzie pewnie z tych banalnych, ale powiedzcie mi po czym poznać że krzak ma za mało potasu oraz magnezu?
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Daniel1711 pisze:Witam. Moje pytanie będzie pewnie z tych banalnych, ale powiedzcie mi po czym poznać że krzak ma za mało potasu oraz magnezu?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707 poczytaj i zdjęcia pooglądaj wtedy nie będzie banalnych pytań ;:3 :wit
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, przymknęłam tylko na dwie wyjątkowo wietrzne noce ( wiatr wiał tak, że bałam się zerwania konstrukcji) i od razu znalazłam plamki Szarej na szypułkach.
A pryskam Borasolem z mocznikiem 1 raz w tygodniu, więc teoretycznie powinnam mieć jakaś ochronę.
na Szarą oprysk Signum 33WG, ( przy okazji zwalcza też ZZ) a na niedobory magnezu oprysk siarczanem magnezu
Na zdjęciu majmaj chyba widzę ostre niedobory potasu a na 1 zdjęciu radu 1982 niedobory magnezu. Na zdjęciu bologno niedobory żelaza związane z niewłaściwym pH.
Daniel 1711 chyba przy okazji odpowiedziałam na Twoje pytania.
Bologno czy zastosowałeś kwasek cytrynowy?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
jahsmina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2017, o 20:21

Post »

Witam, ja również jestem pierwszy raz na forum i mam problem z moimi pomidorami. Wierzchołkowe liście pomidorów posadzonych w donicach są małe i zwijają sie, poza tym pojawia sie kolor fioletowyna zewnetrznej stronie liscia. podejrzewam brak jakiegoś składnika,ale czytając wpisy doszłam do wniosku że może być wiele problemów - może to być wapń, może to być fosfor, a może to być za dużo azotu ? Zdjecia mam nadzieje pokazą o co chodzi. Poza tym jest zimno i pochmurno, ale myśle że nie ma to aż takiego znaczenia, bo w gruncie pomidory wyglądają ok. Prosze o wsparcie i pomoc.
Obrazek
kolaska11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2017, o 16:17

Post »

Witam ,jestem tu nowy i potrzebuje pomocy ,pierwszy raz
wziołem się za pomidory no i klapa , gniją mi przy łodydze, co może być przyczyną??? Wyrzuciłem już ze 35 szt.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

kolaska11
Podałeś za mało informacji o swojej uprawie. Spróbuj tutaj: http://ipopom.inhort.pl/
Ewa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

kolaska11 wstawiaj zdjęcia , nie dzwonisz do wróżki z Ezo TV. :wink:
jahsmina możesz napisać coś bliżej o ziemi w której posadziłaś, o nawożeniu, warunkach termicznych itp?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jahsmina a czym go karmisz?
kolsaka11 nie wiem co to znaczy gniją przy łodydze ale może chodzi Ci o Szarą pleśń?
https://www.google.pl/search?q=szara+pl ... s30evUmbTM :
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

whitedame pisze:Tak, przymknęłam tylko na dwie wyjątkowo wietrzne noce ( wiatr wiał tak, że bałam się zerwania konstrukcji) i od razu znalazłam plamki Szarej na szypułkach.
A pryskam Borasolem z mocznikiem 1 raz w tygodniu, więc teoretycznie powinnam mieć jakaś ochronę.
na Szarą oprysk Signum 33WG, ( przy okazji zwalcza też ZZ) a na niedobory magnezu oprysk siarczanem magnezu
Na zdjęciu majmaj chyba widzę ostre niedobory potasu a na 1 zdjęciu radu 1982 niedobory magnezu. Na zdjęciu bologno niedobory żelaza związane z niewłaściwym pH.
Daniel 1711 chyba przy okazji odpowiedziałam na Twoje pytania.
Bologno czy zastosowałeś kwasek cytrynowy?
Niedobory nie ma szans :)
Tylko dwa takie liście na a dwóch różnych krzakach. Znalazłem je na samym dole krzaka. ZZ atakuje od dołu?
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”