Grubosz - Crassula cz.5

Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.5

Post »

Nie, grubosze tak wyglądają albo z powodu braku/niedoborów słońca albo/i wskutek złego zimowania - w zbyt wysokiej lub zbyt niskiej temperaturze.
W moim przypadku po prostu za późno wstawiłem do domu z letniego stanowiska - trzymałem go do listopada, wskutek czego stracił trochę liści oraz niewystarczającej ilości słońca w sezonie - wschodnia wystawa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Marcinnno
100p
100p
Od: 27 lis 2016, o 13:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

norbert76 pisze:No i? Ten ze zdjęcia izalui nie jest specjalnie wyciągnięty, zobacz na zdjęciu wcześniej jak mój wygląda choć jest o wiele niższy. Jest również łysy na gałązkach, ale ma podstawę do formowania. Nie zawsze jest potrzebne mocne cięcie. Każdy przycina wg własnego uznania, wg mojego zachowałbym taki pokrój i jedynie delikatnie przycinając.
No i to , że mój nie jest chudym i łysym badylem tylko pięknie się zagęszcza - już po 1 roku.
Za każdym zakrętem czai się przygoda ...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko, że rozmawiamy nie o Twoim, tylko Izalui u którego tylko delikatnie przycinając teraz, a w sezonie regularnie co jakiś czas uszczykiwać nowe przyrosty, również można z czasem otrzymać drzewko o zwartej koronie. Mi byłoby szkoda obcinać tych gałązek w tym jej drzewku. Podsumowując jest baza do otrzymania w przyszłości również ładnego drzewka. Nie zawsze jest potrzebne robienie drastycznego cięcia jak u Ciebie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Julaflora
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 lut 2018, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, mam pytanie odnośnie mojego arborescens: czy te brązowe plamy to jakaś choroba?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcie trochę niewyraźne, to może być skutek uszkodzenia mechanicznego albo tarczniki. Przydałoby się ostrzejsze zdjęcie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Julaflora
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

proszę:
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest korkowacenie liści, wskutek niewłaściwego podlewania i być może związanego z tym nieprawidłowego podłoża.
Jak często podlewasz i w jakim rośnie podłożu?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Julaflora
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jestem "sukulentowym świeżakiem" :) Ta roślinka jest dopiero co kupiona przez mojego męża. Dziś ją przesadziłam w przepuszczalne podłoże do sukulentów, na spód poszedł keramzyt i na razie nie podlewam. Takich liści jest kilka. Usunąć je? Bardzo dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko roślin, a zwłaszcza sukulentów nie sadzimy bezpośrednio do samej ziemi a do mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:2 - 1:3. Jeśli posadziłaś do samej ziemi, niestety ale będziesz musiała zrobić to jeszcze raz używając w/w mieszanki. Przez tydzień nie podlewaj, potem dopiero wtedy kiedy przeschnie całkowicie podłoże. Stanowisko oczywiście słoneczny parapet, wskazany południowy.
Liść zostaw.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Julaflora
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja już wcześniej kombinowałam z mieszanką ziemi ogrodowej i żwiru takiego jak z piaskownicy 1:1 i wydawało mi się że ta mieszanka jest taka "za sucha". No coż, człowiek na błędach się uczy :D Dzięki!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piasek się nie nadaje w takiej proporcji. O wiele lepszy będzie żwirek, najlepszy kwarcowy o frakcji około 2 - 4 mm.
Podłoże w przypadku sukulentów ma jak najszybciej przesychać po podlaniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Mój zaczyna wypuszczać nowe listki. Do środka łożyłem długopis aby mieć porównanie jak gruby jest pieniek.

Obrazek Obrazek Obrazek
Agnieszkaaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 mar 2018, o 14:24

Post »

Ja mam pytanie - czy posiada ktoś odmianę crassula perforata "Variegata"?
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”