Jagoda kamczacka - polecane odmiany, smak jagody kamczackiej,przeznaczenie
Re: Jagoda kamczacka i jej smak
Kupiłem 2 krzaki Nimfy w zeszłym roku (zanim dowiedziałem się, że trzeba krzyżowo zapylać) i miałem kilka owoców, ale ze względu na opóźniony rozwój (sadzone koniec kwietnia!) i niezbyt dobre zapylenie nawet nie pamiętam dokładnie smaku - w każdym razie kwaskowaty. W tym roku dokupiłem jeszcze Karinę, Czelabinkę oraz Duet - wszystkie 5 krzaków ładnie zakwitło i zawiązało owoce (nimfa średnie, duet i karina duże, na czelabince dopiero się wiążą bo najpóźniej pąki rozwiązała ale wygląda że będą duże). Rośnie mi na glebie piaszczystej z pH 6 więc lekko kwaśnej, nie wymaga kwaśnego torfu i pH poniżej 5.5 ani ultra regularnego podlewania. Niestety czasem mszyce się skuszą; na tą ultra długą ubiegłoroczną jesień część zawiązanych pąków zaczęła się rozwijać przez co ostatecznie troszkę zamarło na 1 rocznych pędach, ale regeneruje się niesamowicie szybko. Kwiaty odwiedzają głównie trzmiele. Pyłek jest łatwo widoczny na palcu i jak ktoś startuje z kwitnącą rośliną, a owadów brak to można pędzelkiem przenosić pyłek na słupki - zazwyczaj na pojedynczą jagodę (owoc) przypadają 2-3 kwiaty. Ogółem jest mało wymagająca i w zasadzie jedynie potrzebuje słonecznego lub lekko zacienionego stanowiska, wiosną minimum startowego azotu, na jesień potas do drewnienia. Żadnych szczególnych zabiegów nie wymaga. No może przy dojrzewaniu rozłożenia jakiejś płachty, bo w większości odmian obsypują się dojrzałe owoce. Z tego co zauważyłem nie przepada za długotrwałymi deszczami gdy ma jeszcze liście.
-
- 50p
- Od: 26 kwie 2012, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.
Znalazłem w internecie trochę informacji o słodkich odmianach jagody kamczackiej:
Atut
Aurora
Borealis
Duet
Dlinnopłodna
Indigo Gem
Lebeduska
Leningradskij Velikan
Nimfa
Silginka
Sinigłazka
Mam kilka odmian z powyższych, a więc przekonam się już niedługo
Znalazłem w internecie trochę informacji o słodkich odmianach jagody kamczackiej:
Atut
Aurora
Borealis
Duet
Dlinnopłodna
Indigo Gem
Lebeduska
Leningradskij Velikan
Nimfa
Silginka
Sinigłazka
Mam kilka odmian z powyższych, a więc przekonam się już niedługo
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam Duet i Karina i jestem całkiem zadowolona. Na jesień skusiłam się i dokupiłam jeszcze 3 małe sadzonki (w jakimś sklepie internetowym, gdzie już wcześniej kupowałam). Sadzonki były bardzo małe (bo i cena niska) i z 3 na wiosnę puściła tylko jedna.
Życie, Ty wariacie...
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też posadziłam 2 krzaczki (wojtek, duet) ale owoców nie będzie
Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cierpliwości - za kilka lat będziesz miała pełną miskę !
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Mam dwa krzaczki dwuletnie. Ładnie się rozrosły. Owoców jest mało, ale są. Smak gorzkawy.
Mąż pytał, czy to smak jagody kamczackiej. Teraz już wiem, ze tak
Chyba dokupię jeszcze jakąś w wymienionych tu - mniej gorzkich w smaku.
Mąż pytał, czy to smak jagody kamczackiej. Teraz już wiem, ze tak
Chyba dokupię jeszcze jakąś w wymienionych tu - mniej gorzkich w smaku.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Może po prostu dobrze nie dojrzały?
Zauważyłem że jagody dojrzewają w ten sposób że chociaż wyglądają na dojrzałe to są kwaśne,wtedy trzeba poczekać jeszcze parę dni i robią się słodkie ale wyglądają nadal tak samo
Zauważyłem że jagody dojrzewają w ten sposób że chociaż wyglądają na dojrzałe to są kwaśne,wtedy trzeba poczekać jeszcze parę dni i robią się słodkie ale wyglądają nadal tak samo
- grazka100
- 500p
Jak już opadają to na pewno dojrzały
Widocznie taka odmiana..
Widocznie taka odmiana..
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Ja nie napotkałam na gorzką jagodę, natomiast moje są kwaśne, ale może to też kwestia cierpliwości-jadłam je w drugim i trzecim dniu po zabarwieniu, jeszcze dobrze trzymają sie krzaczka, pewnie za wcześnie na zrywanie, choć słońca ogrom od tygodnia. Ale gorzkie absolutnie nie są. Odmiany: Karina, Duet.
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Jak są dobrze dojrzałe to są tylko lekko kwaśne, a co do "goryczki" to większość ma taki specyficzny posmak, mnie nie przeszkadza. Problem stanowi to, że nasze czarne czy też wysokie (amerykańskie) jak są fioletowe to są dojrzałe, a te są fioletowe i kwasiory takie że gębę wykrzywiają Trzeba czekać aż się zrobią mocno miękkie.
- grazka100
- 500p
Ja mam dwuletnie krzaczki.
Dzisiaj otrząsałam, a że rosną na agrowłókninie, więc spadały na nią i nie brudziły się. Zbierałam to co spadło. To co nie spadło, widocznie jeszcze nie dojrzało.
Z jednego krzaczka są troszkę kwaskawe a z drugiego z goryczką. Widocznie to rózne odmiany, ale nie zapamiętałam jakie kupiłam.
Dzisiaj otrząsałam, a że rosną na agrowłókninie, więc spadały na nią i nie brudziły się. Zbierałam to co spadło. To co nie spadło, widocznie jeszcze nie dojrzało.
Z jednego krzaczka są troszkę kwaskawe a z drugiego z goryczką. Widocznie to rózne odmiany, ale nie zapamiętałam jakie kupiłam.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
kwaśne jagody kamczackie, czemu?
Tylko dwa lata temu były pyszne. Zeszłego roku i teraz opadają z krzaka a są niejadalne - kwaśne jak ....
Czy to wina pogody czy coś źle robię. Da się temu jakoś zaradzić?
Czy to wina pogody czy coś źle robię. Da się temu jakoś zaradzić?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"