Moje storczykowe hobby
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Storczykowa, Wanda,dorcia - dzięki za pochwały. Zygopetalum nie jest według mnie trudne w uprawie, wystarczy nic nie robić, tylko czasem, jak się przypomni, podlać. Nie kombinować, nie stwarzać sobie sztucznych problemów. No i podstawa, nie zalać. Moje są często przesuszone i może dlatego kwitną.
platynka80 - ja swoją przygodę ze storczykami rozpoczęłam od właśnie tego-Zygopetalum. Gdy go dostałam nawet nie wiedziałam jak się nazywa. Ponieważ nie wymaga systematycznego, częstego podlewania stał się moim ulubionym kwiatem i w tej konwencji dokupowałam następne gatunki, aż do tych trochę trudniejszych.
Od lutego do teraz obficie kwitnie łaciaty falek, reszta wypuściła młode pędy i rośnie, a czy inne zakwitną? Jeśli tak, to można mówić o powodzeniu w uprawie storczyków, jeśli nie, to znaczy, że coś było nie tak.
platynka80 - ja swoją przygodę ze storczykami rozpoczęłam od właśnie tego-Zygopetalum. Gdy go dostałam nawet nie wiedziałam jak się nazywa. Ponieważ nie wymaga systematycznego, częstego podlewania stał się moim ulubionym kwiatem i w tej konwencji dokupowałam następne gatunki, aż do tych trochę trudniejszych.
Od lutego do teraz obficie kwitnie łaciaty falek, reszta wypuściła młode pędy i rośnie, a czy inne zakwitną? Jeśli tak, to można mówić o powodzeniu w uprawie storczyków, jeśli nie, to znaczy, że coś było nie tak.
- śnieżka
O rany, ale mnie tu dawno nie było. Fakt przez całe lato zajęta byłam innymi roślinami, które stanowią moją największą pasję, ale o storczykach nie zapomniałam. Przez ten czas znów przybyło mi kilka, a przekwitnięte Zygopetalum doczekało się podzielenia i przesadzenia, bo już wypadało z doniczki. Jutro wrzucę zdjęcia moich nowych nabytków.
- śnieżka
A oto obiecane fotki.
Tak kwitły latem nowo powstałe u mnie pędy obu Zygopetalum.
A to nowe nabytki - łaciatek i purpurek trafiły z wyprzedaży, były w bardzo marnym stanie, szybko zrzuciły kwiaty i teraz się regenerują- liczę na szybkie nowe pędy.
A to jubileuszowe Dendrobium- seledynowe, bliźniak do żółtego.
Na koniec moje najnowsze cudo i duma-Brassada- prezent od przyjaciółki, posiadaczki pięknej i ogromnej kolekcji storczyków.
Tak kwitły latem nowo powstałe u mnie pędy obu Zygopetalum.
A to nowe nabytki - łaciatek i purpurek trafiły z wyprzedaży, były w bardzo marnym stanie, szybko zrzuciły kwiaty i teraz się regenerują- liczę na szybkie nowe pędy.
A to jubileuszowe Dendrobium- seledynowe, bliźniak do żółtego.
Na koniec moje najnowsze cudo i duma-Brassada- prezent od przyjaciółki, posiadaczki pięknej i ogromnej kolekcji storczyków.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śnieżko , u Ciebie to już norma , że posiadasz i pokazujesz nam perełeczki
Nowe nabytki ćmówek także noszą w sobie znamiona oryginalności i życzę szybkich nowych kwiatowych pędów, aby cieszyły Twoje i nasze oczy
Nowe nabytki ćmówek także noszą w sobie znamiona oryginalności i życzę szybkich nowych kwiatowych pędów, aby cieszyły Twoje i nasze oczy
Śnieżko, myślę, że Ty luuuubisz trudniejsze zadaniaśnieżka pisze:Mam nadzieję, że mój nabytek nie będzie zbyt trudny w uprawie.
Pozdrawiam, Baśka
- śnieżka
Marta C- co do poznania przyjaciółki zobaczę co się da zrobić, a może ona sama niedługo się tu objawi i wreszcie ujrzymy wszystkie cudowności, które posiada, a sądząc po moim prezencie takich ,perełeczek, jak ofiarowana, to ma na pewno sporo.
Basiu, dzięki za miłe słowa o moich nabytkach, a jeśli chodzi o trudne zadania, to nie ja je l ubię , to chyba one mnie lubią, a ja tylko próbuję im sprostać.
Basiu, dzięki za miłe słowa o moich nabytkach, a jeśli chodzi o trudne zadania, to nie ja je l ubię , to chyba one mnie lubią, a ja tylko próbuję im sprostać.