Moje storczyki i problemy....

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Dzięki za pomoc....Jutro wybiore sie do ogrodniczego i moze cos znajde....
A moze byc jako podłoże zwykła kora??????
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D
Myślę,ze warto abyś zapoznała sie z wątkami, bo wiekszość problemów na stronie to zły stan korzeni.
Bywa bardzo często, więc masz klasyczny przykład.
To trzeba przejść, nauczyć się.
Przy cięciach korzeni musi być dezynfekcja, osuszanie resztek ,tak aby w nowym podłożu nie wznowiły się procesy gnilne.
Co do przesadzania i w co ? sama masz porównanie,ze w korze przewiewnej jest lepiej i trzeba korę zastosować.
Substral- ? nie stosuję i nie zalecam czegoś , o czym nic nie wiadomo i jaki ma skład.

I naprawdę radzę poświęcić troszkę więcej czasu na przyswajanie tematu, poczytanie ;:70 .
Komplikacje * jakieś* zawsze występują i to jest naturalnie .
Traktować trzeba takie przypadki , jako nieodłączny element własnej uprawy.

Oczywiście moja rada jest tylko radą ;:23 .

Myślę,ze z zamysłem zwiększania kolekcji ,musi nadążyć wzrost własnej wiedzy .
Nagromadzenie problemów , może skutecznie zniechęcić do tej wspaniałej pasji.

Życzę powodzenia J ;:76 OVANKA
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Dziękuję serdecznie.....Mam nadzieje ze sie niebawem doucze :) ....W sklepie mi powiedziano ze kora musi byc kokosowa jakas.......... a niestety nigdzie takiej nie spotkałam i dlatego zakupiłam ziemie"DLA STORCZYKÓW".
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj,ja przesadzam w ogólnie dostępną korę sosnową (zalecane są inne kory ale nie spotkałam ich jeszcze) i dodaję pokruszony styropian, a do miltoniopsisa dodatkowo keramzyt u podstawy pseudobulw, żeby nie gniły,zreszta do cambrii też :) :D .Powodzenia :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Byłam w kilku marketach i niestety,.....Ziemi odpowiedniej nie kupiłam...Prosze doradzcie mi która kupic????

http://www.orchidsklepik.pl/akcesoria.php
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

I cisza od wczoraj..... Pomózcie mi z ta ziemia bo sama nie potrafie wybrac ;:223 ...Kupiłam w koncu baterie do aparatu wiec wkleje nowe zdjecia wkrótce.....Tych choruszków i tych kwitnacych :P
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu! Ja wybierałabym podłoże o najgrubszej strukturze. Miałam już różne , zawsze możesz powybierać grubsze kawałki. W tej chwili mam opakowanie podłoża z firmy Krajewscy. Kupiłam w centrum handlowym. Tobie pozostaje internet. Potrzebujesz też keramzytu albo chociaż styropianu. Podłoże ma utrzymać storczyka a nie dostarczać mu substancji pokarmowych, stąd te najbardziej przewiewne będzie najlepsze.
Wstawiaj zdjęcia, wstawiaj - zawsze to lepiej jak się widzi o czym rozmawiamy. :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Aniu a ta "ZIEMIA DLA STORCZYKÓW" którą zakupiłaś, to z czego się składa ???
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Dzięki Dorotko za odwiedziny :D
Keramzyt wsypac na dno doniczki czy na podstawke jakas? :oops: Jak na razie moje storczyki staja tylko w doniczce na parapecie :? . Ziemia jest do kupienia w Orchidsklepiku...ale jest ich za duzo i nie wiem jaka wybrac...gruba czy mix moze????
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

O i druga Dorotka :D ...A ta ziemia to troszke drewienek ale takich mokrych i ziemia i jakies kuleczki...Firmy Substral ta ziemia...Bardziej mi odpowiada sama kora chyba.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Ja tak samo jak Dewuka - mam to podłoże firmy Krajewscy. to mieszanka kory sosnowej, torfu wysokiego, włókna kokosowego i perlitu - jak na razie przesadziłam w nie jednego zdechlaczka i chyba mu słuzy to podłoże - bo już troszke lepiej sie ma ;)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Keramzyt na dno.
Jeżeli masz taką możliwość to jeszcze w jakieś większe naczynie na to dopiero odwrócona podstawka od doniczki i doniczka. Dzięki temu będzie wysoka wilgotność wokół storczyka.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Dzięki :) Keramzyt kupie i jakies naczynie na parapet. przed chwila zamowiłam podłoze z orchidsklepiku...Zawrot głowy takie ceny przesyłki :roll: ...ale cóz ....musze jakos ratowac moje kwiatuszki :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”