Moje storczyki i problemy....
Myślę,ze warto abyś zapoznała sie z wątkami, bo wiekszość problemów na stronie to zły stan korzeni.
Bywa bardzo często, więc masz klasyczny przykład.
To trzeba przejść, nauczyć się.
Przy cięciach korzeni musi być dezynfekcja, osuszanie resztek ,tak aby w nowym podłożu nie wznowiły się procesy gnilne.
Co do przesadzania i w co ? sama masz porównanie,ze w korze przewiewnej jest lepiej i trzeba korę zastosować.
Substral- ? nie stosuję i nie zalecam czegoś , o czym nic nie wiadomo i jaki ma skład.
I naprawdę radzę poświęcić troszkę więcej czasu na przyswajanie tematu, poczytanie ;:70 .
Komplikacje * jakieś* zawsze występują i to jest naturalnie .
Traktować trzeba takie przypadki , jako nieodłączny element własnej uprawy.
Oczywiście moja rada jest tylko radą .
Myślę,ze z zamysłem zwiększania kolekcji ,musi nadążyć wzrost własnej wiedzy .
Nagromadzenie problemów , może skutecznie zniechęcić do tej wspaniałej pasji.
Życzę powodzenia J ;:76 OVANKA
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Witaj,ja przesadzam w ogólnie dostępną korę sosnową (zalecane są inne kory ale nie spotkałam ich jeszcze) i dodaję pokruszony styropian, a do miltoniopsisa dodatkowo keramzyt u podstawy pseudobulw, żeby nie gniły,zreszta do cambrii też .Powodzenia
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Byłam w kilku marketach i niestety,.....Ziemi odpowiedniej nie kupiłam...Prosze doradzcie mi która kupic????
http://www.orchidsklepik.pl/akcesoria.php
http://www.orchidsklepik.pl/akcesoria.php
- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu! Ja wybierałabym podłoże o najgrubszej strukturze. Miałam już różne , zawsze możesz powybierać grubsze kawałki. W tej chwili mam opakowanie podłoża z firmy Krajewscy. Kupiłam w centrum handlowym. Tobie pozostaje internet. Potrzebujesz też keramzytu albo chociaż styropianu. Podłoże ma utrzymać storczyka a nie dostarczać mu substancji pokarmowych, stąd te najbardziej przewiewne będzie najlepsze.
Wstawiaj zdjęcia, wstawiaj - zawsze to lepiej jak się widzi o czym rozmawiamy.
Wstawiaj zdjęcia, wstawiaj - zawsze to lepiej jak się widzi o czym rozmawiamy.