Glebogryzarka jaką polecacie?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
ania-miyu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2015, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Glebogryzarka

Post »

Przede wszystkim witam wszystkich. Od dawna czytam Wasze forum, jednak niedawno postanowiłam się również zarejestrować.
Mam pytanie odnośnie glebogryzarki ogrodowej. Mój ogród razem ze szklarnią zajmują powierzchnię ponad 400m kwadratowych. Niestety z racji pracy męża, wszystko muszę robić sama. Przekopywać, grabić itp. Od pewnego czasu zaczęłam zastanawiać się nad glebogryzarką ogrodową, która może ułatwiłaby mi pracę?
Nigdy nie miałam styczności z takim urządzeniem i nie wiem do końca czego można po nim oczekiwać. W internecie oglądałam różne modele - elektryczne i spalinowe. Czy poza metodą napędzania różnią się od siebie? Do tego modele z takimi zwykłymi tarczami, inne z powykręcami nożami.
Nie mam pojęcia które się najlepiej sprawdzają?
I czy polecacie taki sprzęt dla drobnej, niezbyt silnej kobiety? Dam tym radę? Dodam, że co roku po przekopaniu ogrodu kręgosłup siada mi na długi czas, a wiosną po walce z rozgrabieniem wysiada znów.
Czy taka glebogryzarka nada się do przekopania ziemi na zimę? Mąż twierdzi, że przekopie ziemię zbyt płytko, na pewno nie na głębokość szpadla. Jednak na wiosnę pewnie ładnie spulchniło by i porozbijało grudy po zimie?
Ziemię mam dość sypką, gdzieniegdzie trafi się jeszcze grudka gliny.
A i jeszcze chciałabym zapytać o powiększanie areału uprawnego za pomocą glebogryzarki. Zamiast przekopywać łopatą ziemię i wytrząchać darń, chciałabym to zrobić glebogryzarką. Sprawdzi się?
Z góry dziękuję za pomoc.
mkgrr
100p
100p
Od: 7 mar 2015, o 19:45

Re: Glebogryzarka

Post »

Elektryczna raczej sie nie sprawdzi (za słaba, za lekka, za płytko przekopie)
Spalinowa - mogła by się sprawdzić - im większa tym lepsza.

Wejdź na youtube, wpisz hasło "gleboglyzarka".
Jest kilka filmików, sama zobaczysz jakie są efekty
Pozdrawiam Serdecznie
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jaka glebogryzarka

Post »

Ania-miyu, wszystko zależy od tego jak bardzo zawziętą jest ta "drobna kobieta" :wink: Najprostszym sposobem będzie wypożyczyć sobie glebogryzarkę z serwisu i samej sprawdzić co i jak działa. Glebogryzarka to ciężka praca. Bardzo dużo ułatwia i przyspiesza ale jest ciężka do utrzymania w pracy. W szklarniach są dosyć miękkie ziemie na ogół a im bardziej luźna ziemia tym lepiej się pracuje ale tak czy owak nie jest łatwo. Z kręgosłupem na pewno będzie lepiej :)

Jeśli miałabyś pracować na ubitej ziemi lub trawie to praca byłaby trudna jak koszmar ale w szklarni... Jak masz okazję to wypożycz sobie na pierwszy raz maszynę i zobacz czy to Ci pasuje. Dodatkowo dowiesz się jak w szklarni sprawdza się odprowadzanie spalin i głośność (choć to załatwisz słuchawkami wygłuszającymi)
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ja od siebie dorzucę :) Praca glebogryzarką lekka nie jest. Ale za to i tak dużo lżej i szybciej niż łopatą ;:215 Na działce używam glebogryzarki z silnikiem B&S 6,5 hp (Hortmasz bk-55 b&s). Niestety muszę ją wozić ze sobą, bo mnie już 14 razy okradli ;:14 Moc wystarcza zdecydowanie. Z ziemią nawet bardzo zbitą nie ma problemu. Nie raz się zdarza, że wyrzuca z pod siebie korzenie średnicy 5 cm :D W czystej ziemi nie jest trudną nią opanować, ale do trawnika, czy innego typu darni to już trzeba siły. Zachowuje się wtedy jak 60kg worek, który jest na trampolinie, która jest na trampolinie, która ucieka do przodu ;:306 Ale trochę pokombinować nad techniką użytkowania i da się przeżyć :) Tak wygląda ziemia po przejechaniu grabiami:
Obrazek
Jeszcze warto dodać, że temperatura wokół glebogryzarki jest duża, co najmniej kilka stopni więcej niż otoczenia. Robię przerwy co pół godziny na paręnaście minut, żeby ostygła, ale dopiero gdy jest powyżej 20 stopni. W tym czasie można odpocząć :) Areał widoczny na zdjęciu przerabiam w godzinę, przejeżdżając parę razy w jedną i w poprzek i jest porządnie zmielone (w trawie trzeba liczyć 2 do 3 razy więcej czasu) :wink:
ania-miyu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2015, o 13:55

Post »

Dziękuję za odpowiedzi! :D Za radą, wpierw wypożyczyliśmy glebogryzarkę taką 6,5KM (firmy nie pamiętam, wiem, że była czarna). Upociłam się jak szalona, ale ogród został pięknie przekopany. Najgorsze chyba są te mrówki w rękach, które dokuczają po pracy.
Szklarnię mam otwieraną z dwóch stron, z wywietrznikiem na dachu, także jeśli chodzi o spaliny, nie było źle. Najcięższe było powiększanie ogrodu, jednak rosła tam tylko czysta trawa, więc glebogryzarka dała sobie radę bez większych problemów. Ogródek powiększyłam o 200m, plecy bolą, jednak o wiele mniej niż przy pracy ze szpadlem.
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jedyne co mogę poradzić, żeby się mniej namęczyć, to używanie bardzo grubych rękawic. Przy włączaniu napędu podejść blisko maszyny i wbić ten pręt w ziemię i dopiero załączać (nie wyrywa wtedy rąk z zawiasów ;:333 ).
jaco7774
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2015, o 16:12

Post »

Witam jestem nowy na forum i chciałem się doradzić. Interesuje mnie zakup glebogryzarki "Texas Lilli 572 B&S" i mam pytanie do osób które użytkują ten model od dłuższego czasu. Glebogryzarka miała by główne zastosowanie do "zruszenia" gleby w międzyrzędziach malin (~17a). Tak wiec pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa czy taki model sprawdzi się do takiej pracy. Od 2 lat działam na pożyczanym od czasu do czasu sprzęcie sprzęcie "Partner'a" którego niestety już nie znajdę na rynku. Przeglądając allegro trafiłem na w.w model i proszę o opinie co do pracy, awaryjności (jeśli takowa się trafia) i jeśli ktoś mógłby polecić coś lepszego to proszę o podpowiedź.
AmaPoland
200p
200p

Post »

Z najsłabszych logicznych urządzeń Texas Lili jest chyba najlepszy więc w złą stronę nie idziesz. Jeśli jednak masz szansę kupić maszynę Pubert to bym polecał właśnie tę. Firmy, które obsługiwałem pracowały na tych maszynach i złego słowa nie można powiedzieć. Texasa miałem sam na wypożyczenie i też nie był zły jednak do Puberta trochę temu brakowało.
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 mar 2012, o 14:32

Post »

Co sądzisz o glebogryzarkach oleo mac z silnikiem emak mam kosiarkę tej firmy i jestem bardzo zadowolony.Zastanawiam się się właśnie nad glebogryzarką(np. taką Glebogryzarka spalinowa Oleo-Mac MH 180 RK) teren nie równy(kretowiska)
AmaPoland
200p
200p

Post »

Raczej chwalę sobie Oleo-mac jednak samych glebogryzarek nie widziałem. Jednak nie przeczę, pójście za marką w tym przypadku może być dobrym pomysłem.
andrstac
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2015, o 22:14

Post »

Jako że to mój pierwszy post na tym forum to chciałbym się najpierw przywitać:)

A teraz do rzeczy:
Zamierzam zakupić glebogryzarkę. Do obrobienia będzie około 25 arów. Na razie to zarośnięta (wykoszona) łąka, w wielu miejscach zbite kępy perzu, jednak podłoże jest lekko piaszczyste i lekkie.
W związku z tym pierwsze "gryzienie" może być ciężkie.
Budżet to około 2500zł.
Wytypowałem sobie kilka modeli
- Oleo-Mac MH 197 RK (silnik 6.5KM, trzybiegowa, co ciekawe kilku sprzedawców ma ją w zaskakującej cenie 1999zł więc budżet wystarczy na dodatkowe koła)
- Texas TX 602B
- Pubert PRO Vario 60BC3
- Hortmasz X-GT65-2BS

I pytania:
- W czym ten Pubert będzie lepszy np od tego Oleo-Mac
- czy do zachwaszczonej łąki nie będzie lepszy taki Hortmasz ze względu na odmienną konstrukcję i zasadę działania?
- Czy skoro zestaw do orki do Puberta waży 90kg (chyba, bo może to łączna waga glebogryzarki z obciążnikami) i wytrzymuje, to czy można będzie podłączyć do niego małą przyczepkę własnej roboty? Czy Oleo też takie coś zniesie?
- Czy przekładnia pasowa w tym Hortmaszu jest trwała?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, Andrzej.
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43

Post »

Witaj,
w jakim miejscu jest ta działka, czy masz tam możliwość wjechania traktorem? Jeśli tak, to na pierwszy ogień chyba wolałabym wpuścić sąsiada z ciężkim sprzętem, niż się szarpać z glebogryzarką.
AmaPoland
200p
200p

Post »

andrstac pisze: W czym ten Pubert będzie lepszy np od tego Oleo-Mac
Pubert ma napęd z łańcucha a nie paska. W przypadku Olka tego nie podają więc chyba mogę założyć, że jest na pasku. Trudno poznać każdą maszynę i nie będę ukrywał, że tych dwóch modeli nie porównałem nigdy fizycznie. Jednak Puberta zawsze wybiorę w ciemno. Jest po prostu bardzo solidny.
andrstac pisze: czy do zachwaszczonej łąki nie będzie lepszy taki Hortmasz ze względu na odmienną konstrukcję i zasadę działania?
Ta konstrukcja Hortmasza jest o niebo wygodniejsza niż innych modeli. Z pozpstałymi modelami zawsze trzeba będzie walczyć, tym modelem będziesz lżej pracował. Kto wie, czy właśnie tego bym nie kupił. Wygodniejsza i szybsza praca.
andrstac pisze: Czy skoro zestaw do orki do Puberta waży 90kg (chyba, bo może to łączna waga glebogryzarki z obciążnikami) i wytrzymuje, to czy można będzie podłączyć do niego małą przyczepkę własnej roboty? Czy Oleo też takie coś zniesie?
Wszystko zależy od tego co chcesz zbudować. Czy będziesz na tym siedzieć, czy nie, ile ma udźwignąć itd. Własne konstrukcje to Twoja inwencja twórcza i odpowiedzialność.
andrstac pisze: Czy przekładnia pasowa w tym Hortmaszu jest trwała?
Niestety nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie.

Generalnie dobrze by było abyś dorwał użytkowników tych maszyn ale jak widać prawdopodobnie będziesz pierwszym użytkownikiem którejś z nich. Polecam rozmowę ze sprzedawcą w punkcie serwisowym. Wiem, że często mówią co klient chce usłyszeć ale również dbają o zadowolenie klienta więc czasem warto z nimi porozmawiać. Standardowo polecam omijać internet :)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”