Krzewuszka ( Weigela ) nasze FOTO i identyfikacja
- Gosia123A
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Krzewuszka
To powinna być Nana variegata.Tylko nie wiem jaki kolor kwiatu.Póżniej postaram się wysłać jakie mają moje
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli ta krzewuszka ma cieniutką, białą obwódkę na liściu to jest to odmiana Suzanne - porównaj sobie.avalonb pisze:Bardzo proszę o identyfikację krzewuszki, zastanawiam się co z tego wyrośnie?
To jedna z mniejszych i mniej rozłożystych krzewuszek, wręcz kolumnowa w porównaniu z niektórymi kolosami.
Tu pięcioletni egzemplarz
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Może mniej rozłożystych, ale nie mniejszych. W zeszłym roku miała u mnie przyrost 70 cm. To jednak wysoka odmiana
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- kocica
- Kontakt:
aniawoj pisze:Może mniej rozłożystych, ale nie mniejszych. W zeszłym roku miała u mnie przyrost 70 cm. To jednak wysoka odmianakocica pisze: Jeśli ta krzewuszka ma cieniutką, białą obwódkę na liściu to jest to odmiana Suzanne - porównaj sobie.
To jedna z mniejszych i mniej rozłożystych krzewuszek, wręcz kolumnowa w porównaniu z niektórymi kolosami.
Tak, owszem - przytoczę tylko jedno zdanie "Krzew rośnie silnie w młodości, prędko osiągając około 1 metra wysokości, a maksymalnie dochodząc do około 2,5 metra po latach uprawy."
Mam około 30 odmian krzewuszek, większość jak Suzanne posadzona w tym samym czasie i jest to bardzo wolno rosnąca odmiana w porównaniu z innymi np. Abel Carriere czy Styriaca, które w tym samym czasie osiągnęły ogromne rozmiary na szerokość i wysokość.
Ma też naprawdę ładny pokrój. Mam do czego porównywać u siebie.
Abel Carriere posadzona w tym samym czasie kilka metrów dalej.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kocica-Ewuniu -nigdy nie słyszałam,że jest tyle odmian krzewuszek..Czy możesz napisać odmiany? Zdjęcia mile widziane
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Ma ktoś weigele "Carnaval courtalor", kupiłam ją na jesieni ,podobno wyjatkowa rzadkość , i wyjątkowe kwitnienie ,ciekawe czy na pewno .
- kocica
- Kontakt:
Ma bardzo ładne kwiaty, ale nieciekawy pokrój - nijaki. Mam ją od kilku lat.Reniak pisze:Ma ktoś weigele "Carnaval courtalor", kupiłam ją na jesieni ,podobno wyjatkowa rzadkość , i wyjątkowe kwitnienie ,ciekawe czy na pewno .
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
Weigela CARNAVAL 'Courtalor' faktycznie pięknie kwitnie, lecz mi co roku podmarza i po ostatniej łagodnej przecież zimie ostał się zaledwie jeden żywy pęd. Czas poszukać jakieś inne miejsce dla tego krzewu.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44