Odmiany pomidorów sezonu 2023.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Odmiany pomidorów sezonu 2023.
A swoją droga, nie rozumiem , dlaczego ta sama odmiana pomidora różni się jakością
W zależności z jakiej firmy pochodzą nasiona
Asia
W zależności z jakiej firmy pochodzą nasiona
Asia
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Dzisiaj zaczynam swoją zabawę z pomidorami do tunelu. Na razie nasiona powędrowały na waciki a wieczorem wstawię je do cieplarki.
VP1 F1 - 21 n
Tomimaro Muchoo F1- 3 n
Fuchsia F1 -10 n
Leroxy F1 - 8 n
Honey Moon F1 -13 n
Rosamunda F1 -8 n
Bocamegra F1 -10 n
Big Sacher F1 -7 n
2211 (Alseed) -20 n
VP1 F1 - 21 n
Tomimaro Muchoo F1- 3 n
Fuchsia F1 -10 n
Leroxy F1 - 8 n
Honey Moon F1 -13 n
Rosamunda F1 -8 n
Bocamegra F1 -10 n
Big Sacher F1 -7 n
2211 (Alseed) -20 n
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przemek same konkrety z najwyższej pułki widzę będzie miał.
Asia jeśli chodzi że się różnią to przez różne selekcję zbieranie nasion i dlatego w obrocie jednej odmiany mamy kilkanaście wersji o różnych smakach przez to też tak skrajne opinie o danej odmianie są
Asia jeśli chodzi że się różnią to przez różne selekcję zbieranie nasion i dlatego w obrocie jednej odmiany mamy kilkanaście wersji o różnych smakach przez to też tak skrajne opinie o danej odmianie są
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Tego niestety nie wiem bo to próbka do testowania. Jedyna informacja, którą otrzymałem od producenta to to, że pomidory mają się mieścić w przedziale wagowym 300-400 g.
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Sylwester88 jakim cudem u ciebie uprawa w gruncie jest mniej kłopotliwa niż ta w tunelu? Ja co roku próbuję również w gruncie, ale dwa lata temu z gruntu nie spróbowałam ani jednego pomidora, mimo że to zwykłe koktajlowe były, a w zeszłym dużo zebrałam koktajlowych, ale i tak pierwsze złapały zz. Promyki w gruncie były mniejsze niż w tunelu i każdy krzak oddał nieporównywalnie mniej owoców niż te same w tunelu...
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie również uprawy gruntowe lepiej się udają. Są plenniejsze. W tunelu tych pomidorów zawsze mam malutko. W tym roku mam dwie odmiany F1, oprócz tego plenne odmiany polecane na forum. Zobaczymy jak pójdzie mi w tym roku.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Skoro w tunelu słabiej plonują to może przyczyną jest wyjałowiona gleba ?
- Rowerzysta
W zeszłym roku zrobiłem analizę gleby z tunelu. Wszystko było w porządku. Po za tym folia stoi w tym samym miejscu co pomidory gruntowe. Wszystko nawożę tak samo. W tym roku uprawa cylindryczna w kupnej ziemi.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Przyczyna gorszego owocowania musi być . Powinny owocować nie gorzej a lepiej .
Nie wystarczająco wietrzone , przegrzewane , problemy z zapylaniem , ziemia zasolona ?
Nie wystarczająco wietrzone , przegrzewane , problemy z zapylaniem , ziemia zasolona ?
- Rowerzysta
Ziemia nie jest zasolona. Tunel jest malutki 2x3m wiec ma tylko jedne drzwi. Okna i drzwi otwarte całą dobę. Tunel pomalowany białą cieniówką, ale niewiele zbija temperaturę. Zapylanie robiłem codziennie stukając w sznurki, a w zeszłym roku miałem nawet wibrator do zapylania. Większość kwiatów się porostu nie zapyla. Tak się zastanawiam czy problemem nie były wczesne nasadzenia do zimnej gleby. Pomidory najpierw marniały później dochodziły do siebie. Może korzenie nie były tak rozwinięte i mocne jak powinny.
EDIT: Przejrzałem zapiski. W sezonie 2021 wysadziłem rozsadę na koniec kwietnia, gdy ziemia była już ogrzana. Mimo to były problemy z małą ilością pomidorów na krzaku.
EDIT: Przejrzałem zapiski. W sezonie 2021 wysadziłem rozsadę na koniec kwietnia, gdy ziemia była już ogrzana. Mimo to były problemy z małą ilością pomidorów na krzaku.
-
- 100p
- Od: 30 gru 2014, o 23:31
Też miałam problemy z zapylaniem w tunelu.Na forum przeczytałam,żeby pstrykać palcami w kwiatek,aż poleci pyłek.Odkąd tak robię nie ma problemu z zapylaniem.Spróbuj,co Ci szkodzi,może zadziała.
Kasia
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie tez w gruncie lepiej niż w foliaku (miałam do tej pory takie z jednymi drzwiami). W folii pomidory od ciepła wybiegają, co wpływa tez na ilość gron. Do tego w 2021 BPL. W tym roku będzie nowy foliak na pomidory (już podwójne drzwi). Będę mogła wtedy ocenić.