Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...cz.2

Post »

Cześć Soniu ,chyba wszystkie kobiety tak muszą kombinować z tym gotowaniem bo by nie dało w ogóle funkcjonować poza kuchnią.Wczoraj udało mi się troszkę popracować w ogrodzie z pomocą M.ale dzisiaj trudno było mi się poruszać a była córka z wnusiem ,niecałe dwa lata to wiesz jak to kursuje wszędzie gdzie nie równo i gdzie niebezpiecznie, te dzieci to jakiś radar mają zainstalowany co ciągnie je w takie różna zakątki. :;230 Córka odjechała to przyjechał syn ale z nim to już bez pracy poszli na górkę i do wieczora polegiwałam,wniosek z tego że nawet jak się czasami lepiej czuję to nie wolno mi się forsować bo wszystko leczenie diabli biorą,wczoraj zdecydowałam się przesadzić jedną z hortensji bo tak była jedna w drugiej i na pewno przechoruje bo to nie czas na przesadzanie ale jak zdoła mi nie uschnąć to ma więcej czasu na przyjęcie się przed zimą.Teraz u mnie przydał by się lekki długi deszcz i lekki chłodzik :D Zobaczymy czy natura mi pomoże czy się na mnie zemści za zuchwałość. :lol: Udanego dnia i dogodnej pogody. :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, Jolu! :wit
Przychodzę z rewizytą i od progu wpadłam jak śliwka w kompot. ;:219 A to za sprawą jednorocznych astrów, które u Ciebie przepięknie kwitną, ;:215 ;:303 a ja jestem ich miłośniczką. :lol:
Niestety od kilku lat ich nie sieję, opierając się na samosiewkach, które w tym roku jakieś słabowite. ;:131 Zastanawiam się, od czego to zależy: od panującej u mnie suszy, a może już zbyt długo liczę na samosiewy... Może trzeba odmłodzić i wysiać nowe roślinki ... ;:218
Bardzo mi się podoba Twoja hortensja ogrodowa. ;:138 Ma ładne kwiaty, ;:333 podczas gdy moje pokazały zaledwie po dwa-trzy niepozorne kwiatuchy. :lol:
Aktualnie u mnie znowu słońce suszy i piecze, co wcale mi się nie podoba. ;:185
Niby zapowiadają deszcz, ale u nas słabo z opadami, więc nie bardzo wierzę w te prognozy. ;:204
Może choć u Ciebie niebo nie poskąpi wody, czego z serca Ci życzę. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko witam cię serdecznie,cieszę się że podobają ci się moje astry ale już zaczynam je usuwać bo po deszczach a było ich nie wiele,zrobiły się od razu brzydkie.Moja ziemia jest bardzo przepuszczalna i raczej mają suchawo chociaż jest wąż kroplujący i pod własnym ciśnieniem coś tam zawsze skapnie ,w gąszczu możliwe że zachowana jest tam jako taka wilgoć.Niestety ja nie mogę liczyć na jakiekolwiek siewki bo nic po zimie nie rozsiewa się może jedynie ostróżka i fiołek biały co jest u mnie już jak chwast.W tym roku bardzo mało pracowałam w ogrodzie ,ratował sytuację mąż ,a ja myślę jak zmienić swoje nasadzenia żeby była większość krzaków a mało drobnych roślin żeby obsiekać a nie koniecznie plewić drobne bo nie wolno mi się schylać do ziemi,kręgosłup szwankuje.Jak zrobiliśmy w jednym miejscu luźniej po przesadzeniu hortensji to przecież nie może być taka luka i już wylądowały tam tulipany i hiacynty. ;:223 I jak ja mogę cokolwiek sobie postanowić ;:131 szkoda gadać nigdy nie przerzedzę tego ogrodu ;:223 Ale powoli będziemy próbować a móż coś się uda.Jeszcze wrócę do astrów ,jak zbierałam swoje nasiona aksamitek i wysiewałam przez ileś tam lat to kompletnie straciły karłowatość i wyrastały takie krzaczyska ,ale w dalszej perspektywy fajnie zapewniały plamę kolorów do samych przymrozków,podobnie może być z samosiejkami mogą się wyradzać.Może już śpisz bo późno więc miłych snów i udanego dnia. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu nie próbowałaś pracować na specjalnym siedzisku? Może też być klęcznikiem, nie trzeba się schylać mocno. ;:108
Nawet by posadzić krzewy musicie część drobnych nasadzeń zlikwidować, a to też niemały wysiłek.
Zdrowia i chętnych pomocników do prac w ogrodzie. ;:168
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Soniu ,kiedyś u nas w M..o było takie siedzisko co mogło być klęcznikiem a w środku nawet miało mały pojemnik na drobne narzędzia i wtedy było dla mnie za drogie teraz bym kupiła ale już tego u nas nie ma, może gdzieś w Majstrze by szukać na pewno jak spotkam to kupię bo dla zdrowia to już się kasy nie żałuje.Ta przemiana to tak na dłuższą metę będzie rozłożona bo nawet roślinki muszą mieć czas na adaptację chociaż niektóre to zaledwie 40 cm. trzeba tylko przesunąć ale zawsze bo od płotu trzeba się odsunąć.Oczywiście przy tych pracach musi być maż bo ja nie podołam,dzisiaj na dwie tury przesiekałam w jarzynach bo już taka trawa była że przykro a naprzeciw podwórka sąsiada to nie ładnie.pod wieczór tylko pozbierałam kupki wyplewionej trawy i zeszłam mokra jak mysz. ;:213 :-D Dobrze że mamy ciepło ale już za długo mocne ciepło ,dzisiaj bardziej mnie bolało to jutro może przyjść jakiś deszczyk.A jak deszczyk to dobrze będzie przesadzać i może mi się powoli wszystko ułoży,czego tobie Soniu i wszystkim życzę. ;:138 ;:168
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawe sesje fotograficzne roślin z Twego ogrodu jak i ujęcia tych,że ;:138
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :wit ;:3
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Arkadiuszu ,miło że zawitałeś w moje skromne progi ,teraz już coraz mniej ciekawo u mnie będzie chyba że uda mi się jeszcze kiedyś wyjechać do jakiegoś sanatorium to pstryknę jakieś nowinki.Koło domu monotonia,ostatnio ciągle się zmienia pogoda a mnie łamie że nawet zdjęć nie robię, z tego co jeszcze chce kwitnąć bo już nie długo tej radości nam zostaje.Twoje wątki o wiele ciekawsze a bardzo mnie cieszą te z podróżami bo ja mam cygańską duszę uwięzioną w domowej klatce :wink:
Cóż nie można mieć wszystkiego jak ktoś wynajmuje mieszkanie bo nie ma innego wyjścia to myśli "ta to ma dobrze ,ma własny dom i śpi spokojnie"i ma ten ktoś zupełną rację.Dziękuję Arkadiuszu za wsparcie jutro jak mnie deszcz i lumbago nie zaskoczy to pstryknę jeszcze to co jest,dziękuję za życzenia i Tobie udanego pogodnego weekendu. :wit
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Parę ostatnich zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
takich gosci miałam na magnolii :D
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Jolu, mam takie siedzisko i przyznam, że wg mnie nie jest wygodne. Dla mnie za wysokie do siedzenia. Jako klęcznik niby w sam raz, ale podpory, które służą do przytrzymania się podczas wstawania krępują ruchy. Ciągle obijam się o nie łokciami. Najlepiej pracuje mi się na stołeczku, który został po starszych wnuczkach. To taki niski taborecik kupiony w szwedzkim sklepie meblowym. Nigdy nie potrafiłam się schylać, kręciło mi się w głowie, dawniej wszystko robiłam kucając, ale teraz używam stołeczka.
Piękna ta dwubarwna róża, a bielutka ketmia też cudna.
Dobrego tygodnia Jolu ;:168 :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cześć Halszko,mam taki stary stołeczek zrobiony z starego taboretu,po prostu ucięty i wykorzystywałam go czasami ale i tak mój brzuch zawadzał żeby się schylić :;230 ale zawsze coś tam się poplewi i nie obciąża kręgosłupa schylaniem na prostych nogach do ziemi,bo kucanie odpada kolana już nie wytrzymują.Jak dłuższe plewienie drobizny to na kolanach na czworaka po troszkę po troszkę i do przodu.Dzisiaj u nas bardzo ponuro i siąknie drobnym deszczem dla roślin to dobry deszczyk tym bardziej że na jesień zawsze jest coś do przesadzania,dzisiaj miałam córkę z wnusiem i mi dzień zleciał jutro muszę się sprężyć bo dzisiejsze plany przeszły na jutro ale co tam do pracy nie idę.Wszystkiego najlepszego Halszko i zaglądaj jak ci przyjdzie ochota pogadać ;:138 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek
moje pokrzywki powoli kończą kwitnienie
Obrazek
nie chciał się otworzyć do zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
myślałam że już nie zakwitnie ale się doczekałam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Cudne cynie i tyle kolorków... Koleusy nezwykłe w kolorach i design. Miałas piękne ostróżki w czerwcu. Moje znikły i dokupiłam własnie ale mam zagwózdke czy je wsadzić do gruntu czy przechować w doniczkach w domu... skoro tak zle zimuja u mnie w tej glinie i wodzie...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pięknie ci kwitną róże i cynie. I sporo ich masz.
Śliczne, ciekawe odmiany pokrzywek.
Malwy i hibiskusy mają podobne piękne kwiaty :)
Co to za roślina https://www.fotosik.pl/zdjecie/13a96b1a0dadf6de tak pięknie kwitnie ?
Nie znam i nie rozpoznaje. :oops: Ale bardzo ładna roślinka.
Rozchodniki8 już ładnie wybarwione.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jolu, czytam, że masz problemy z pracą w ogrodzie, ale kto ich nie ma. ;:131 Ja jeszcze w ubiegłym roku działałam jak sprężyna, w tym, niestety musiałam mocno zwolnić. ;:223 Pamiątka po cowidzie ;:oj
Pięknie jeszcze kwitną u Ciebie różyczki, malwy, cynie w różnych kolorach, ;:333 a koleusy masz przepiękne. ;:215
Nie forsuj się, Kochana,oszczędzaj kręgosłup i kolana. ;:196 Zdrówka. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”