Ewelinka - ...ach te storczyki ;) czyli moja galeria
Storczykowa- zapewniam Cię, że nie była to wina mojego podlewania. Co do tego jestem bardzo skrupulatna. Możliwe, że obydwa storczyki były źle prowadzone w sklepach ale na to już nie mamy wpływu... Rośliny, które intensywnie kwitną tracą dużo siły ponieważ prawie cały zysk energetyczny pochodzący z ich procesów metabolicznych jest przekazywany na rzecz kwiatów. Stąd to osłabienie. Można oczywiście temu przeciwdziałać, a w przypadku storczyków istotną role gra wilgotność powietrza i temperatura. Ostatnio podobne zjawiska obserwowałam u mnie na działce. Jest pora kwitnienia azalii i rododendronów a te potrzebują dużo wody w tym okresie. Na ich nieszczęście przez ostatnie tygodnie było dość sucho więc musiałam je podlewać konewkami a i tak się bardzo osłabiły... Tak to już jest z tymi naszymi roślinkami- aby mogły nas cieszyć wymagają dużo opieki ale przecież na tym to właśnie polega i daje najwięcej frajdy
Pozdrawiam,
Ewelinka
Ewelinka
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to teraz pochwale się pędem mojego pierwszego Phalaenopsisa
całkiem duży prawda? Nie mogę się doczekać kwiatów! Martwi mnie tylko to że się tak strasznie wygina... Jakby mu brakowało światła a tak raczej nie jest bo stoi przy południowym oknie a gdy jest ładnie to wynoszę go na balkon lekko tylko ocieniony daszkiem 8) A może to normalne?
całkiem duży prawda? Nie mogę się doczekać kwiatów! Martwi mnie tylko to że się tak strasznie wygina... Jakby mu brakowało światła a tak raczej nie jest bo stoi przy południowym oknie a gdy jest ładnie to wynoszę go na balkon lekko tylko ocieniony daszkiem 8) A może to normalne?
Pozdrawiam,
Ewelinka
Ewelinka
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko u mnie też się tak wygina to chyba normalne, ta końcówka jest świeżutka i miękka ( dolna część pędu już stwardniała) - tak mi się zdaje, choć pewności nie mam, bo to mój pierwszy pęd ja mojego podparłam patyczkiem i skierowałam pionowo w górę myślę, że to najlepszy czas na "formowanie" (wyprostowanie) pędu - dopóki jest świeży i elastyczny