Mój ogród (sagowce, palmy)
Re: Mój ogród (sagowce, palmy)
Przyszedłem pooglądać Twój ogród jesienią.
Banany,datura i sagowiec rewelacyjne
Banany,datura i sagowiec rewelacyjne
Obejrzałam cały post
Wspaniałe te Twoje okazy. A Twój złotokap ile ma lat? Liście sagowca piękne i ta ich zieleń... Winobluszcz znakomicie rozrośnięty. Ładnie i harmonijnie to wszystko razem wygląda
Miłego weekendu życzę
Wspaniałe te Twoje okazy. A Twój złotokap ile ma lat? Liście sagowca piękne i ta ich zieleń... Winobluszcz znakomicie rozrośnięty. Ładnie i harmonijnie to wszystko razem wygląda
Miłego weekendu życzę
Dziękuję.
Zobaczysz jak przyjedziesz, że jesienią tylko z przodu to jako tako wygląda.
Reszta ogrodu czeka do wiosny.
Muszę coś z tym zrobić, żeby zimą nie było tak pusto.
Złotokap ma z 15 lat.
Zastanawiam się, czy go się nie pozbyć.
Zobaczysz jak przyjedziesz, że jesienią tylko z przodu to jako tako wygląda.
Reszta ogrodu czeka do wiosny.
Muszę coś z tym zrobić, żeby zimą nie było tak pusto.
Złotokap ma z 15 lat.
Zastanawiam się, czy go się nie pozbyć.
- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
Andreasie-mam do Ciebie prośbę:)
Zobacz w moim wątku kolkwicję. Może Ty doradzisz
Dziękuję
Zobacz w moim wątku kolkwicję. Może Ty doradzisz
Dziękuję
- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
Zobacz w moim wątku kolokazję. Może Ty doradzisz
Dziękuję
Zobacz w moim wątku kolokazję. Może Ty doradzisz
Dziękuję
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Andres
jestem oszołomiona , nie chce mi się wierzyć że takie cudne domowe roślinki będą zimować w gruncie . Powiedz szybko czy wszystkie palmy które zostawiłeś na zimę w ogrodzie przetrwały .
Cykas wstawiłeś do domu na zimę , ?
Mam cykas, noliny i jakieś palmy ale nawet latem ich nie wystawiam do ogrodu boję się że mogły by mi chorować , ale chyba od wiosny zacznę to to robić bo widzę że moje są bardzo marniutkie w porównaniu z Twoimi .
Piękna kanna o biało zielonych liściach , jakbyś miał jakieś nadwyżki tej kanny to polecam się , u mnie na pewno coś znalazłbyś na wymianę .
U mnie tez szron i mgła od rana .
Genia
jestem oszołomiona , nie chce mi się wierzyć że takie cudne domowe roślinki będą zimować w gruncie . Powiedz szybko czy wszystkie palmy które zostawiłeś na zimę w ogrodzie przetrwały .
Cykas wstawiłeś do domu na zimę , ?
Mam cykas, noliny i jakieś palmy ale nawet latem ich nie wystawiam do ogrodu boję się że mogły by mi chorować , ale chyba od wiosny zacznę to to robić bo widzę że moje są bardzo marniutkie w porównaniu z Twoimi .
Piękna kanna o biało zielonych liściach , jakbyś miał jakieś nadwyżki tej kanny to polecam się , u mnie na pewno coś znalazłbyś na wymianę .
U mnie tez szron i mgła od rana .
Genia
Witaj
Część palm z tamtego roku nie przetrwała: zniszczyłem je środkiem grzybobójczym i za długo trzymałem pod przykryciem.
3 z nich stoją w piwnicy bez liści, może coś z nich jeszcze będzie (szczególnie liczę na karłatkę).
Bez problemu przetrwała najmniejsza palma, którą przykryłem tylko powierzchownie.
Ale jestem dobrej myśli.
Cycasy stoją w ogrodzie, widać je na zdjęciach powyżej.
Gdy zrobi się zimniej założę na nie osłonę.
Dzisiaj było tylko -2,5°C, ale wilgoć sprawiła, że pojawił się szron.
Zimy jeszcze nie ma.
Nie moge obiecać, że będę miał nadwyżki biało-zielonej canny, gdyż kupiłem ją rok temu, a rodzina i znajomi już się o nią dopytują.
Cycasa i nolinę możesz wystawiać latem do ogrodu, nawet powinnaś.
Co do palm: to zależy jakie masz gatunki. Wiele palm rosnących w domu spali się na słońcu i zanim wyrosną nowe liście minie sporo czasu.
Część palm z tamtego roku nie przetrwała: zniszczyłem je środkiem grzybobójczym i za długo trzymałem pod przykryciem.
3 z nich stoją w piwnicy bez liści, może coś z nich jeszcze będzie (szczególnie liczę na karłatkę).
Bez problemu przetrwała najmniejsza palma, którą przykryłem tylko powierzchownie.
Ale jestem dobrej myśli.
Cycasy stoją w ogrodzie, widać je na zdjęciach powyżej.
Gdy zrobi się zimniej założę na nie osłonę.
Dzisiaj było tylko -2,5°C, ale wilgoć sprawiła, że pojawił się szron.
Zimy jeszcze nie ma.
Nie moge obiecać, że będę miał nadwyżki biało-zielonej canny, gdyż kupiłem ją rok temu, a rodzina i znajomi już się o nią dopytują.
Cycasa i nolinę możesz wystawiać latem do ogrodu, nawet powinnaś.
Co do palm: to zależy jakie masz gatunki. Wiele palm rosnących w domu spali się na słońcu i zanim wyrosną nowe liście minie sporo czasu.
- e-genia
Andres dzięki ,nic nie szkodzi , zapytałam tylko tak na wszelki wypadek o kannę .
Palmy mam 2 ale nie znam ich nazw jeżeli nie masz nic przeciwko temu wkleję u Ciebie zdjęcia .
Taką jak TY masz w ogrodzie , kiedyś miałam w domu ale mi chorowała i wyrzuciłam.
Drugiej nie mogę znaleźć na zdjęciach .
Wejdź na mój wątek na str 57 tam jest też ta druga
Palmy mam 2 ale nie znam ich nazw jeżeli nie masz nic przeciwko temu wkleję u Ciebie zdjęcia .
Taką jak TY masz w ogrodzie , kiedyś miałam w domu ale mi chorowała i wyrzuciłam.
Drugiej nie mogę znaleźć na zdjęciach .
Wejdź na mój wątek na str 57 tam jest też ta druga
Geniu ta palma (Chamaedorea elegans) ze zdjęcia w ogóle się do ogrodu nie nadaje bo ją słońce spali.
Ona lubi ciemne stanowisko.
Ja wystawiłem na deszczyk i po 3 dniach większość liści musiałem wyciąć bo się białe zrobiły
Ona lubi ciemne stanowisko.
Ja wystawiłem na deszczyk i po 3 dniach większość liści musiałem wyciąć bo się białe zrobiły
- e-genia
Mirku dzięki pewnie zrobiłabym głupstwo i wystawiłabym na taras wiosną .
Geniu sagowca po zahartowaniu jak najbardziej na taras latem,ale chamaedorea w domciu
Andres fotki rewelacyjne
Andres fotki rewelacyjne