Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
emirka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2010, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Strelicja - tajniki uprawy

Post »

;:7 Witam wszystkich.
Ja też swoje wystawiłam na powietrze, tylko od południowego zach. w domu stały na oknie wychodzącym na południowy wsch.
na razie dobrze się czują. Ciekawe czy jak je przesuszę to mi zakwitną już jesienią ? ; :3
Awatar użytkownika
Doti
1000p
1000p
Od: 29 kwie 2010, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

arkandor to zależy jakie będą mieć przyrosty,mojej koleżnce zakwitły w 3 roku.Może je podlewała jakimś wzrostem :D
skoda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2010, o 21:27

Liście strelicji zwijają się

Post »

CZEŚĆ Proszę pomóżcie. Przesadziłem moją strelicję do ziemi uniwersalnej z keramzytem ma sporo wilgoci jest na balkonie od wschodu.Ale wszystkie listki pozwijały się w trąbkę nawet ten nowy który tak ładnie zaczął się rozwijać. POZDROWIONKO
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Re: problem ze strelicją

Post »

Mim zdaniem brakuje jej wilgoci powietrza możesz ją troszkę zrosić wodą a tu masz inne informacje
http://www.sadzonki.info.pl/?d=porady&pd=faq&sel_id=7
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
skoda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Proszę o pomoc.Moja strelicja przesadzona do ziemi uniwersalnej pozwijała listki.Jest na balkonie wschodnim,wilgoci jej nie brakuje.Nowy listek też zwinięty w trąbkę.Co powinienem zrobić.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Strelicje mają tendencje do zwijania listków, wszystko zależy od tego w jakim stopniu to zrobiła.
Skoro zwija listki, znaczy chce ograniczyć transpiracje - parowanie z liści. Przyczyn może być kilka: przesuszenie, szkodniki , ostre słonce ale też i przelanie (brzyła korzeniowa zgniła i nie pobiera już wody, więc roślina ogranicza jej uciekanie).
Sprawdz jak wyglądają korzenie i poszukaj lokatorów.
skoda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki pEtr.Do tego co odpowiedziałeś dodam ziemia raczej czysta a wilgoci to nie brakuje.Dziś jest pochmurny dzień i listki troszkę się odkręciły.Ale przy przesadzaniu uszkodziłem trochę korzeni.Ziemia świeża do kwiatów i rozsad o ph6.2-6.5.Słonko bezpośrednie od godz.8.00-12.00 (balkon od wschodu).Jeszcze przed przesadzeniem kwiat był w mieszkaniu i już zaczęły się zwijać listki w tym czasie słonka miał mało.Jak stoi na balkonie to jest spryskiwany po zachodzie słonka.I jeszcze jedno wygląda tak jakby nie był podlewany (liście i łodyżki bardzo się pochyliły ku podłożu). Proszę pomóżcie
skoda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: problem ze strelicją

Post »

Piotr dzięki.To co opisałeś to kwiat ma.Ja chciałbym się konkretnie dowiedzieć jaki powinien być skład podłoża oraz jakie pH.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Powiedz mi czy korzenie wyglądały na zdrowe? Były białe, jędrne i dość grube?
Może masz możliwość wrzucenia jakiegoś zdjęcia?

Wydaje mi się, że Strelicje nie do końca potrzebują ostrego słońca. Zauważ że Słońce wschodzi w lipcu już o 4tej, więc prawdopodobnie przygrzewa jej znacznie wcześniej niż od 8smej. Co moim zdaniem nie zmienia faktu, że jeśli bryła korzeniowa była ok, to póki co chyba to nie jest nic zagrażającego roślinie. Po prostu mały szok związany z pogodą.
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29

Post »

moja strelicja też zwijała liście, stała na południowym oknie (jeszcze sie wtedy mieściła na parapecie :wink: ), przestała tak robić gdy ją przeniosłam "za firankę" . One nie lubią za gorąco, nie lubią bezpośredniego słońca i przeciągów.
Pozdrawiam.
Ola
iwi_22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sie 2010, o 22:33

Post »

Witam
Mam dwie Strelicje wyhodowane z nasion. Nie stosowałam jeszcze żadnych nawozów gdyż specjalnie nie wiedziałam jakie to mają być. Jeżeli mogłabym prosić o umieszczenie nazwy najlepszego preparatu do nawożenia tej rośliny. Pod spodem umieszczam moje dwa najdroższe skarby :D . Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 14:49

Post »

Witam,
moja strelica która w tamtym roku kwitła, w tym roku już niestety nie zakwitła. W tamtym roku w zimie była trzymana w ciemnej piwnicy ok 10stopni C. a w tą zimę była trzymana w temperaturze ok 15stopni i w jasnym pomieszczeniu, być może to jest przyczyną braku kwitnienia, w tą zimę będę ją trzymać w ciemnym pomieszczeniu o temp ok. 10stopni - zobaczymy czy zakwitnie.

Na wiosnę była też przesadzana, może wolała rozbudować korzenie i nie zakwitnąć.
Pozdrawiam
ninad
200p
200p
Od: 10 mar 2010, o 11:49

Post »

Moja strelicja kwitła zimą , a teraz ma 4 pędy kwiatowe , stoi w oranżerii od strony południowej .Zimą doświetlam ją żarówkami dla roślin .

Obrazek
Zdjęcie ze stycznia 2010
Obrazek
Zdjęcie z 19-09-2010
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wszystkim wielbicielom strelicji aby rajskie ptako - kwiaty dały dużo radości i satysfacji . :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”