Szczawik(Oxalis) wymagania,uprawa na parapecie, problemy w uprawie
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczawik
Semper to czekam na jutrzejszy ciąg dalszy.
Rapunzel, a jakbyś spróbowała wysadzać je partiami z np 2-tygodniowym opóźnieniem. Kwitłyby wtedy "falami".
Rapunzel, a jakbyś spróbowała wysadzać je partiami z np 2-tygodniowym opóźnieniem. Kwitłyby wtedy "falami".
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
semper 3 tygodnie piszesz.. uff.. to mnie uspokoiłeś. Nie chce ich wystawiać na dwór, gdyż mam zamiar tak jak w zeszłym roku trzymać na parapecie w domu. Również czekam na c.d.
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
a mój szczawik po podlaniu kiełkował cztery dni a inne w tej samej doniczce jeszcze nie wychodzą a juz mineły dwa tygodnie
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Spotkałem się z opinią; że szczawiki wsadzone w doniczce powinno się tak traktować jak te w ogrodzie.Wtedy są one mocniejsze i bardziej dorodne.Oznacza to, że gdzieś pod koniec pażdziernika należy je wyjąć z doniczki,osuszyć i przechować do wiosny, a potem od nowa.Dodatkowo biorąc pod uwagę ich zdolności rozrastania(z jednej cebulki powstaje nawet kilkanaście młodych) uważam to za słuszne.
Szczawik Deppego pochodzi z Meksyku, a to oznacza słońce i wilgotną ziemie.Jeśli chodzi o nawożenie to nie ma co przesadzać.Ja swoje nawożę jak tylko wyjdą azofoską.Jeżeli już macie Deppego, kupcie także triangularisa- wiadomo kwiat szczęścia i miłości.
Jako ciekawostkę podam-liście szczawika są jadalne, ale chyba na zupę się nie nadają.
Szczawik Deppego pochodzi z Meksyku, a to oznacza słońce i wilgotną ziemie.Jeśli chodzi o nawożenie to nie ma co przesadzać.Ja swoje nawożę jak tylko wyjdą azofoską.Jeżeli już macie Deppego, kupcie także triangularisa- wiadomo kwiat szczęścia i miłości.
Jako ciekawostkę podam-liście szczawika są jadalne, ale chyba na zupę się nie nadają.
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Mój domowy szczawik w zeszłym roku wyglądał tak:
W listopadzie został obcięty i w tej doniczce z ziemią, w której był poszedł spać w ciemne i chłodne miejsce.
Ziemia nie gniła.
Gdy jakiś tydzień temu wyciągnęłam, był wydaje mi się w dobrym stanie, cebulek było jeszcze raz tyle niż jak wsadzałam w zeszłym roku , zatem rozdzieliłam na dwie doniczki, w świeżutką ziemię i stoją na słonecznym parapecie.
W listopadzie został obcięty i w tej doniczce z ziemią, w której był poszedł spać w ciemne i chłodne miejsce.
Ziemia nie gniła.
Gdy jakiś tydzień temu wyciągnęłam, był wydaje mi się w dobrym stanie, cebulek było jeszcze raz tyle niż jak wsadzałam w zeszłym roku , zatem rozdzieliłam na dwie doniczki, w świeżutką ziemię i stoją na słonecznym parapecie.
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
semper, skoro tak, to będę sadzić te moje szczawiki, myślę, że w kwietniu będą mogły iść na balkon, najwyżej jak będą zapowiadać naprawdę zimne noce, to wezmę je do domu.
Ten drugi szczawik pewnie tez jest fajny, tylko podejrzewam, ze u mnie w mieszkaniu mógłby mieć nieco za ciemno.
meandrzejew, twój pomysł, z sadzeniem falami bardzo mi się spodobał. Chyba tak zrobię. Dzięki.
Ten drugi szczawik pewnie tez jest fajny, tylko podejrzewam, ze u mnie w mieszkaniu mógłby mieć nieco za ciemno.
meandrzejew, twój pomysł, z sadzeniem falami bardzo mi się spodobał. Chyba tak zrobię. Dzięki.
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szczawiki bardzo dobrze rosną mi w cienistym ogrodzie,trzymam je w doniczkach na murku,zimuję w piwnicy,fioletowe w donicy w której rosły(co dwa lata dzielę i przesadzam),zielone wyjmuję z ziemi na zimę.
- semper
Polska nazwa fioletowego to szczawik trójkątny.
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Trzeba przyznać, że szczawik trójkątny bardziej zapada w pamięć niż ten triancośtam.
- semper
Nie wiem dlaczego, ale to jest jedyna łacińska nazwa rośliny ,którą pamiętam.
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
Rapunzel, Ty robisz czasami rundkę po różnistych sklepach (biedronka, lidl, tesco). Jakby rzuciły Ci się w oczy cebulki fioletowego szczawika, to krzycz na mnie, bo chciałabym tego trójkątnego do kolekcji.
- koniczynka
- koniczynka