Tuja / żywotnik Brabant - cięcie i pielęgnacja
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tuja brabant słabo zagęszczona.
Przytnij wierzchołki to najlepszy sposób
Przytnij je dookoła nawet na kilkanaście cm .Jeśli ma rosnąć jeszcze wyżej to czubka nie tnij.
Brabanta trzeba ciąć regularnie co roku.
Brabanta trzeba ciąć regularnie co roku.
Aga
No brabant sam w sobie luźny jest, trzeba go regularnie ciąć żeby się zagęścił
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 mar 2014, o 18:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej, też mam barabnty, co roku podcinam je, zarówno pędy jak i czubki, teraz moje krzaki mają około 170cm i wyglądają świetnie, dlatego polecam tą metodę .
Re: Tuja / żywotnik Brabant - cięcie i pielęgnacja
W kwietniu posadziłam 25 brabantów.Pani w szkółce doradziła abym kupiła nawóz długodziałający Osmococte.W dołek przed sadzeniem wsypywałam po łyżce nawozu bo twierdziła,że on powoli się rozkłada i można podsypać od razu.Tak pisało na opakowaniu aby mniej więcej tyle wsypać.Teraz od jakiegoś czasu tuje żółkną.Na każdej jest jakaś pajęczynka i czarne robaczki.Co może być przyczyną,że tak słabo wyglądają??
Pozdrawiam Ewa
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Są regularnie podlewane? A co do tych robaków przydałoby się zdjęcie..
Właśnie nie są podlewane bo co kilka dni padało.Myślałam,że to wystarczy
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
zależy jak szybko chcesz osiągnąć docelowe 3m. jeżeli ci się nie śpieszy - przytnij na kształt jaki planujesz - bardziej się zagęszczą. jeżeli chcesz mieć jak najszybciej 3 m - poczekaj do tej wysokości. przycinaj wtedy tylko boczne pędy.direct2brain pisze:To i ja podpytam jako początkujący ogrodnik. Właśnie sadzę Brabanty, mają 50-60cm i rosły w pojemnikach. Podsypię je porządnie korą, nawozić raczej w tym roku nie będę (sadzonki były podsypane nawozem długodziałającym jeszcze w szkółce). Widać na nich spore tegoroczne przyrosty. Chcę osiągnąć docelowo gęsty żywopłot o wysokości 2-3 metrów. Czy ciąć go już w pierwszym roku (a jeśli tak, to już teraz czy w lipcu-sierpniu)? A może odpuścić pierwszy rok?
witam
chciałbym uzyskac zywopłot o wys ok 2,5-3m. obecnie tuje maja wys. 2,5m ale wiekszosc ma wys. ok 1,8m. w związku z tym mam pytanie jak je ciąć tj, czy obciac te wyzsze tuje na wys ok 1,8 zeby wszystkie były równe, czy tylko delikatnie ściąc czubki i poczekać aż wszystkie tuje osiagną wys ok 2,5m??
czy jeśli obetnę wyższe tuje na wys 1,8m to czy one będą rosły też w górę i docelowo uzyskam 2,5m czy tylko będą rosły na boki??
chciałbym uzyskac zywopłot o wys ok 2,5-3m. obecnie tuje maja wys. 2,5m ale wiekszosc ma wys. ok 1,8m. w związku z tym mam pytanie jak je ciąć tj, czy obciac te wyzsze tuje na wys ok 1,8 zeby wszystkie były równe, czy tylko delikatnie ściąc czubki i poczekać aż wszystkie tuje osiagną wys ok 2,5m??
czy jeśli obetnę wyższe tuje na wys 1,8m to czy one będą rosły też w górę i docelowo uzyskam 2,5m czy tylko będą rosły na boki??
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sie 2015, o 13:56
Witam serdecznie,
na początku chciałem zaznaczyć, że nie znam się na roslinach więc proszę bez docinek ;)
Mam duży problem - jakieś 5 lat temu kupiłem tuje i posadziłem je koło siebie zaraz tak żeby sarny je nie zjadły i ogrodziłem.
2 tygodnie temu byłem zmuszony je już rozsadzić wzdłuż ogrodzenia.
Od paru dni zauważyłem że zaczynają żółknąć tylko od strony słońca.
Podlewam je rano i wieczorem,tydzień po przesadzeniu zasiliłem je odżywką.
Proszę o pomoc, tuje maja od 2 do 3 metrów ta że bardzo mi ich szkoda
Pozdrawiam i dziękuje.
na początku chciałem zaznaczyć, że nie znam się na roslinach więc proszę bez docinek ;)
Mam duży problem - jakieś 5 lat temu kupiłem tuje i posadziłem je koło siebie zaraz tak żeby sarny je nie zjadły i ogrodziłem.
2 tygodnie temu byłem zmuszony je już rozsadzić wzdłuż ogrodzenia.
Od paru dni zauważyłem że zaczynają żółknąć tylko od strony słońca.
Podlewam je rano i wieczorem,tydzień po przesadzeniu zasiliłem je odżywką.
Proszę o pomoc, tuje maja od 2 do 3 metrów ta że bardzo mi ich szkoda
Pozdrawiam i dziękuje.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tuja Brabant - problem po przesadzeniu
Wielu roślinom słońce dało w tym roku nieźle popalić... Możesz próbować chronić je przed ostrym słońcem, jeśli masz takie możliwości...