Fasola -choroby i szkodniki
Re: Co uszkadza fasolę?
Odnośnie fasoli i innych nasion z PNOS-u. Firma jest w likwidacji i z tego co zaobserwowałem, panuje tam duże bezhołowie. W torebkach po fasoli karłowej sprzedają tyczną. Reklamacji przez telefon nikt nie che przyjąć. Mail też nie jest wystarczający - każą pisać oficjalne pisma. W niektórych działach nikt nie odbiera telefonów. Pracownicy już na początku asekurują się stwierdzeniem, że oni są tylko szeregowymi pracownikami i nic nie mogą.
Maili, zdaje się, nikt nie czyta - odpowiedzi na zasadzie kopiuj - wklej - wyślij.
Maili, zdaje się, nikt nie czyta - odpowiedzi na zasadzie kopiuj - wklej - wyślij.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 cze 2015, o 22:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 cze 2015, o 22:45
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 maja 2015, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fasola szparagowa - uzkodzenia
witam serdecznie, posiałam fasolkę szparag. (Scuba) pięknie wzeszła, ale coś zaczęło się z nią dziać. Niestety informacje z internetu są ograniczone i nie znalazłam odpowiedzi, więc proszę o podpowiedź, czy moją fasolkę coś dopadło?
jak ją uratować, pomóc co zrobić?
a może to zwykłe porażenie słoneczne? ostatnio sporo słońca u nas było i dopiero dziś popadał deszcz, proszę o pomoc. w załączeniu zdjęcia.
jak ją uratować, pomóc co zrobić?
a może to zwykłe porażenie słoneczne? ostatnio sporo słońca u nas było i dopiero dziś popadał deszcz, proszę o pomoc. w załączeniu zdjęcia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: fasola szparagowa
Wietrznie było ostatnio?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 maja 2015, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
niestety u nas jest taka pogoda, że świeci słonko ale też powiewa, a że burze też były to i ostro przed burzą powiało
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mode liście są OK więc te stare pewnie zostały uszkodzone mechanicznie przez wiatr i wodę.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Re: Fasola-szkodnik
Dostanę złotego szpadla za wykopanie takiego zabytkowego wątku ale w nasionach siewnych fasoli z orzełkiem i aniołkiem mam plagę strąkowca grochowego, przebierałem już nasiona dwa razy, za każdym razem co raz więcej zjedzonych nasion, na razie nasiona wyniosłem na ganek gdzie jest chłodno, aby spowolnić rozwój, pytanie czy można by wrzucić je do zamrażarki, żeby wymrozić resztę jaj i larw, które ewentualnie mogą być w nasionach?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasola-szkodnik
Kamil, jak sięgam pamięcią, w domu rodzinnym zawsze fasola, grochy były przechowywane na zewnątrz, nigdy w pomieszczeniu, w domu. Właśnie ze względu na szkodniki. Fasola na tykach przy stodoie opartych o ścianę pod zadaszeniem. Groch w wiązkach w stodole. A mrozy siarczyste były . Strąki łuskało się na bieżąco, wg potrzeb. Wniosek nasuwa się sam.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Re: Fasola -choroby i szkodniki
To spróbuję na próbę wrzucić kilka do zamrażarki na noc, a jutro jak wrócę z pracy to wyjmę i w sobotę spróbuję namoczyć i skiełkować Dziękuję.
Re: Fasola -choroby i szkodniki
Tak jak Gienia pisze.Też tak pamiętam,że fasola ususzona i pozostawiona na strychu lub szopce dostała tęgiego mrozu i w maju się ją siało. Więc lepiej wrzuć do zamrażarki,zanim robaki ją wśrutują.Trudno,jak się nie uda to za trefne rady, będziesz mógł złotym szpadlem pogonić babki z forum