Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób

Post »

A kiedy i po czym poznać ze strąk jest gotowy do zbioru?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ma być twardy a w dotyku wyraźnie wyczuwalne nasiona.
Aniunia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 23:49

Post »

Twardy to pojęcie względne, może wiec ma ktoś foto takiego dojżałego bobu? Również nie wiem czy moj bób jest już dobry czy jeszcze nie, a nie chciałabym zerwac go za wcześnie. pozdrawiam
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No nie było mnie raptem 5 dni a tu tyle się dzieje.
Groser mam 2 odmiany i niestety podczas sadzenia się pomieszały. Jedna odmiana to "Kasjer" a druga to "Dragon". Dragon jest zdecydowanie lepszy.
Perdii myślę, że Twój problem już się rozwiązał i będziesz jeszcze w tym roku się cieszyć z własnych zbiorów. Po przekwitnięciu faktycznie nie wygląda to najciekawiej ale maleńkie strączki szybko rosną.
Jest kilkanaście (kilkadziesiąt) odmian bobu i każda z nich plonuje troszeczkę innaczej. Różnią się wysokością, ilością strąków, ilością nasion w strąku, długością okresu wegetacji a także sposobem krzewienia. Ale o wszystkich odmianach można powiedzieć, że najlepiej plonują posadzone/posiane w pojedyńczym rzędzie.
Z tą twardością to jest tak, że po pierwsze nasiona powinny być już odpowiednio duże (dla każdej odmiany to będzie inna wielkość) ale po dojrzeniu strąka gąbkowata wyściółka w strąku już się nie ugina miękko tylko prawie od razu wyczuwa się kształt nasionka. Im młodsze nasiona tym smaczniejsze więc jeżeli uznacie, że na wielkość są OK to zrywajcie.
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

ja dojrzałość sprawdzam w najbanalniejszy sposób - zrywam strąk, otwieram i wiem czy już wystarczająco duże czy jeszcze nie. Wczoraj był jeszcze za mały, myślę, że tydzień jeszcze poczekam.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To jest Dragon odmiana o wyjątkowo dużych nasionach więc nasiona innych odmian mogą być znacznie mniejsze.
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No moje są takie same, ale co dalej z tym? To mój debiut z bobem, nigdy go nie jadłam nawet, ale Wasze opinie mnie skusiły. Wyrósł , ma strąki , wygląda jak ten na fotce wyżej , ale co dalej ? to się gotuje? je na surowo ( próbowałam , niezbyt smaczne) ? Proszę ;:180 zapodajcie jakieś przepisy ;:137
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Gotuje :)
Jak jest młody je się bez obierania ze skórki, jak starszy trzeba obierać.
Ja najbardziej lubię w wersji z dużą ilością czosnku i natki pietruszki, lub z drobno pokrojonym usmażonym wędzonym boczkiem, pod koniec smażenia boczku dodaję czosnek i wszystko razem mieszam z makaronem. Ale większość osób je po prostu bób :)
tobago
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2010, o 23:29

Post »

z racji że to mój pierwszy post - witam wszystkich !

Czy u siebie też zaobserwowaliście ze każdy kwiatek ma przy "dupce" takie jakby nadgryzienie? Nie wiem czy to ten strąkowiec ;:151 Bób był pryskany już dwukrotnie mieszanką decis + fasttac. Nie widać żadnych szkodników, mszyce sporadycznie. Zastanawiam sie kto je tak ponadgryzał. Mam posiane bobu ponad 5 arów, szkoda jakby cała plantacja była robaczywa, zważywszy że obecnie kilogram bobu kosztuje 14zł :heja

Pozdrawiam południe - u mnie na wybrzeżu strąki mają 10cm (sadzony 10 kwietnia). Wysokością za to nie grzeszy. Miejscami jest równy z człowiekiem czyli ok 170cm i tutaj nie przesadzam ! Mam odmianę bizona i topbob.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Ciekawe czy bób do mrożenia sie obgotowuje lub blanszuje , czy też mrozi po prostu " na surowo " ?
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50

Post »

Ja zawsze zamrażam surowy.
Choć znajomi mówią,że lepiej go wcześniej zblanszować.
Chyba muszę wypróbować :wink:
Pozdrawiam,Asia
kasia_072
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

frant pisze:Ciekawe czy bób do mrożenia sie obgotowuje lub blanszuje , czy też mrozi po prostu " na surowo " ?
hmm,ja kupuje dwa rodzaje,jeśli kupuje w polskim sklepie mrożony podobno sprowadzany z pl to wydaje mi się że jest surowy,bo gotuje się dość długo.Jeśli natomiast kupuje w amerykańskim sklepie również mrożony, to w jednym woreczku mam przyprawy wsypuje do opakowania z bobem do mikrofalówki na chwilkę i gotowe(ot amerykańska wygoda),także ten pewnie jest podgotowany.Właśnie sobie wymyśliłam że pojade po bób,jak dostane to pooglądam go dokładnie.Nie wiem tylko co to znaczy blanszowanie :wink:
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50

Post »

Blanszowanie,to nic innego jak wrzucenie warzywek na wrzątek przez około minutę a później schłodzenie zimną wodą :wink:
Pozdrawiam,Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”