Winobluszcz (Parthenocissus) dyskusje różne
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winobluszcz
Dzięki wielkie!
Rośnie baaaardzo intensywnie wiec to by się zgadzało. Dobrze, że to normalne zjawisko - już sie szykowałam do oprysków.
- www.ziarenko.net
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sie 2008, o 13:18
- Kontakt:
a nikt jeszcze nie poruszył tematu siewu winobluszcza chociaż tak prawdę mówiąc to siew tej roślinki to betka, siejesz i masz bez zbytnich zabiegów. Wiem, że ze zdrewniałych pędów można ale z nasion też frajda jest a rośnie jak szalony. Oto moje 2,5 tygodniowe winobluszcze
bo ZIARENKO było pierwsze ! a dopiero później jajko i kura
Winobluszcz problemy w uprawie
Witam
Mam problem, bo mój winobluszcz trójklapowy zamiast piąć się w góre wypuszcza pnącza na boki i w dół. Co może być przyczyną? Probowałem mu pomagać, ale pomagło tylko na te gałązki które przypocowywałem, reszta uparcie szła w stronę chodnika. Chciałem mieć porosnięte ściany, będe miał podjazd... ;/
Pozdrawiam
Staszek
Mam problem, bo mój winobluszcz trójklapowy zamiast piąć się w góre wypuszcza pnącza na boki i w dół. Co może być przyczyną? Probowałem mu pomagać, ale pomagło tylko na te gałązki które przypocowywałem, reszta uparcie szła w stronę chodnika. Chciałem mieć porosnięte ściany, będe miał podjazd... ;/
Pozdrawiam
Staszek
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winobluszcz pnie się w dół
A ten winobluszcz ma jakieś przyssawki,żeby czepiać się ściany? Może zamieściłbyś zdjęcie.
Waleria
Dzięki za odpowiedź. Winobluszcz ma klasyczne przyssawki, jakby palczaste i normalnie czepia sie muru czy chodnika, ale zamiast isc w gore plozy sie poziomo. Zdjec nie wrzuce tymczasowo bo nie mam czym pstryknac.
Staś
Staś
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
A nie jest przypadkiem nad nim dach? Rośliny zazwyczaj dążą do słońca, a jeśli jest zasłonięte.....
Waleria
Jest daszek ale wystaje max 50cm. Rosliny sa na scianie zachodniej.
Stas
Stas
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ta donica jest za mała dla tego winobluszczu.
Gdzie miałby trzymać korzenie, jakby zarosła nim cała ściana? Chyba by wyszedł z tej doniczki
Gdzie miałby trzymać korzenie, jakby zarosła nim cała ściana? Chyba by wyszedł z tej doniczki
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Witam,
Proponuję:
1) Przyciąć ''krzywo'' rosnące przyrosty winobluszczu (najlepiej we wrześniu / październiku). Można z powodzeniem wyznaczać mu granice poprzez regularne cięcia odrostów rosnących nie tam gdzie chcemy.
2) Przesadzić pnącze w większą donicę
To powinno pomóc.
Proponuję:
1) Przyciąć ''krzywo'' rosnące przyrosty winobluszczu (najlepiej we wrześniu / październiku). Można z powodzeniem wyznaczać mu granice poprzez regularne cięcia odrostów rosnących nie tam gdzie chcemy.
2) Przesadzić pnącze w większą donicę
To powinno pomóc.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Kontakt:
Nasiona kupowane, czy samodzielnie zbierana. W jakim terminie wysiewane i jakim podłożu?
- www.ziarenko.net
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sie 2008, o 13:18
- Kontakt:
nasiona kupione, stratyfikowane a ziemia póki co z Biedronki siane na początku lipca i jak już pisałem 2,5 tyg i już zaczęły się pokazywać
bo ZIARENKO było pierwsze ! a dopiero później jajko i kura
Re: Co szybciej rosnie winogrono czy winobluszcz
Witam,
ja również chciałbym zastosować winogrono jako "zasłaniacz".
Postawiłem kompostownik, a ten powinien stać w cieniu, ale u mnie na działce cienia brak. Chcę więc zrobić "żywy" parawan. Chciałem też mieć z tego jakiś pożytek smakowy więc pomyślałem o winogronach.
Da się więc z winogron zrobić dobry parawan w miarę szybko?
Czy pozostaje mi tylko zwykłe zupełnie inne pnącza, które rosną po metr w rok?
ja również chciałbym zastosować winogrono jako "zasłaniacz".
Postawiłem kompostownik, a ten powinien stać w cieniu, ale u mnie na działce cienia brak. Chcę więc zrobić "żywy" parawan. Chciałem też mieć z tego jakiś pożytek smakowy więc pomyślałem o winogronach.
Da się więc z winogron zrobić dobry parawan w miarę szybko?
Czy pozostaje mi tylko zwykłe zupełnie inne pnącza, które rosną po metr w rok?