Żywopłot z żywotnika (Thuja)- odległości, cięcie itp.
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Trochę tego nie rozumiem, że masz mi to tak za złe. Jeszcze raz powtarzam, nie chcę nikogo obrażać/urażać. Widzę jaka jest wolność wyboru, jeżeli chodzi o rośliny żywopłotowe, bo sam jestem szkółkarzem. Rozmawiam z ludźmi i wiem, jak mała jest świadomość co można sadzić oprócz żywotnika. Jak może być wolność wyboru, skoro przykładowo chcę założyć sobie żywopłot z np irgi lśniącej. Roślina typowa na żywopłoty, nie jakiś rarytas. I co? znajdę ją gdzieś obok thuji w punkcie sprzedaży? W takiej ilości bym mógł posadzić sobie żywopłot? Nie. A thuję znajdę w takiej ilości?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jakie tuje na długi żywopłot
No, dobra, dyskusja przeczytana. Ale co mam zrobić? Jaki wybór? Od zachodu puste pola, wygwizdów, hula wiatr i zimą będzie tak samo. Ogrodzenie z siatki ocynkowanej. Rozważaliśmy różne warianty i tuja wydaje się optymalna. Minus - to, że jest opatrzona i w ogóle bleee
Ale plusy - gęsta, ochroni od wiatru, nie zajmuje dużo miejsca, bo działka nieduża - 1000m. w miarę wytrzymała i długowieczna, nie najdroższa - patrz cisy - drożyzna. To jaki krzew czy drzewo zamiast tui
Ale plusy - gęsta, ochroni od wiatru, nie zajmuje dużo miejsca, bo działka nieduża - 1000m. w miarę wytrzymała i długowieczna, nie najdroższa - patrz cisy - drożyzna. To jaki krzew czy drzewo zamiast tui
Pozdrawiam Eugenia
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie tuje na długi żywopłot
eus a widziałeś w akcji świerk serbski??
- Myosotis90
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 wrz 2009, o 17:19
Rośliny na żywopłoty
Witam:)
Potrzebuję rośliny na niski żywopłot(ok. 50cm) w tonacji szaro-niebieskiej oraz na żywopłot wysoki (1-1,5 m) w tonacji żółtej lub czerwonej. Czy ktoś zna pasujące do tego opisu rośliny?
Pozdrawiam:)
Potrzebuję rośliny na niski żywopłot(ok. 50cm) w tonacji szaro-niebieskiej oraz na żywopłot wysoki (1-1,5 m) w tonacji żółtej lub czerwonej. Czy ktoś zna pasujące do tego opisu rośliny?
Pozdrawiam:)
"Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu.."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Re: Rośliny na żywopłoty
Poczytaj tutaj:
niski żywopłot
kwiaty na obwódki
krzewy na obwódki
wyższy żywopłot
krzewy na kwitnący żywopłot
śliwa czerwonolistna-żwopłot
żywopłot ładny i szybkorosnący
i mnóstwo innych. Wpisz w wyszukiwarkę słowo żywopłot
Temat zamykam, aby nie powielać wątków
niski żywopłot
kwiaty na obwódki
krzewy na obwódki
wyższy żywopłot
krzewy na kwitnący żywopłot
śliwa czerwonolistna-żwopłot
żywopłot ładny i szybkorosnący
i mnóstwo innych. Wpisz w wyszukiwarkę słowo żywopłot
Temat zamykam, aby nie powielać wątków
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- martaw
- 200p
- Od: 20 wrz 2007, o 10:41
- Kontakt:
Thuja/żywotnik na wąski żywopłot
Prosze o pomoc, jaka thuja będzie najlepsza na wąski żywopłot w baaardzo małym ogródeczku przy szeregówce? Brabant i Smaragd chyba odpada, rosną dość szeroko. Widzę w okolicznych ogródkach takie wąziutkie, ale im dłużej szukam informacji w necie, tym mniej jestem pewna . Może ktoś widział/ma i potrafi powiedzieć jak rosną: Plicata, Compacta, Pyramidalis? Może jakieś inne? Wybrałam thuje, bo z doświadczenia wiem, że rosną bezproblemowo, inne iglaste często widzę chorujące.
Pozdrawiam, Marta
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Thuja/żywotnik na wąski żywopłot
Może być i Smaragd - da się go mocno przycinać również z boków. Z natury dość wąskie (jak na tuje) są np odmiany: Fastigiata, Ania.
- martaw
- 200p
- Od: 20 wrz 2007, o 10:41
- Kontakt:
Odmiana "Smaragd" bardzo popularna, ale czy dostanę gdzieś większe sadzonki "Ania" albo "Fastigiata"?
Pozdrawiam, Marta
-
- 100p
- Kontakt:
Fastigiatę się spotyka czasami, a Ania to niezwykła rzadkość w punktach sprzedaży (a szkoda).
Jeśli idzie o Wrocław to spróbuj na giełdzie ogrodniczej na ul. Giełdowej (zwłaszcza obejrzyj sobie punkt Bodnara o ile jeszcze tam jest). Jeśli idzie o czas szukania to jednak postawiłbym na Smaragda z intensywnym bocznym przycinaniem
Jeśli idzie o Wrocław to spróbuj na giełdzie ogrodniczej na ul. Giełdowej (zwłaszcza obejrzyj sobie punkt Bodnara o ile jeszcze tam jest). Jeśli idzie o czas szukania to jednak postawiłbym na Smaragda z intensywnym bocznym przycinaniem
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
To może i ja się podepnę pod twoje pytanie.
Mnie interesują tuje na żywopłot na niewielkiej działce ogrodniczej, rosnące do wys.1 metr a nie za bardzo rozłożyste na dole (możliwość przycinania). Nie mam założonej siatki, a tuje nie dość ,że osłoniły by mnie od wścibskiego sasiedztwa , to i zaznaczyły by granice.
Brałam pod uwagę tuje Danica i Teddy, podoba mi się ich wygląd, ale są niskie.
Może i mi ktoś coś poradzi w wyborze?
Mnie interesują tuje na żywopłot na niewielkiej działce ogrodniczej, rosnące do wys.1 metr a nie za bardzo rozłożyste na dole (możliwość przycinania). Nie mam założonej siatki, a tuje nie dość ,że osłoniły by mnie od wścibskiego sasiedztwa , to i zaznaczyły by granice.
Brałam pod uwagę tuje Danica i Teddy, podoba mi się ich wygląd, ale są niskie.
Pozdrawiam Dana
- Anku
- 100p
- Od: 15 lip 2006, o 16:22
Zobacz te np. te odmiany:mamciax2 pisze: Brałam pod uwagę tuje Danica i Teddy, podoba mi się ich wygląd, ale są niskie.
Th.occ. 'Globosa' - http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=263
Th.occ. 'Miky' - http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=665
Th.occ. 'Stolwik' - http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=412
Zdecydowanie odradzam 'Tedy' ("rozwala się").
-
- 100p
- Kontakt:
Ja bym raczej z takimi wymaganiami nie szukał wśród tuj. Te co dorastają do metra to zazwyczaj są wolnorosnące (co przy żywopłocie jest przeszkodą) i w większości są dość szerokie (np. wymieniane Globosa i Miky - wolnorosnący ale też nie taki mały); Stolwijk osiąga znacznie większe wymiary.
No chyba, że wziąć pod uwagę tradycyjny przycinany żywopłot (cięty z góry i z boku) - wtedy rozmiar, do jakiego drzewo dorasta nie ma większego znaczenia.
No chyba, że wziąć pod uwagę tradycyjny przycinany żywopłot (cięty z góry i z boku) - wtedy rozmiar, do jakiego drzewo dorasta nie ma większego znaczenia.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Poczytajcie jaszcze tu:
- Żywopłot - wąski
- Żywopłot obronny, wysoki, szybko rosnący, wąski co zasadzić?
- Żywopłot - wąski
- Żywopłot obronny, wysoki, szybko rosnący, wąski co zasadzić?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."