Owoce aronii-jak je wykorzystać.
Re: Owoce aronii-jak je wykorzystać.
Aronia obrodziła, więc zrobiłam ciasto. Takie jak tradycyjny jabłecznik z tym, że jeszcze warstwę jabłek posypałam owocami aronii. Fajny efekt wizualny i smakowy. I jeszcze odkryłam ,że aronia super smakuje oraz dodaje uroku sałatce.
Dzisiaj sałatka z ryżu z dodatkiem ananasa, kukurydzy, fasolki, mięsa, papryki i do tego dorzuciłam aronię.
Dzisiaj sałatka z ryżu z dodatkiem ananasa, kukurydzy, fasolki, mięsa, papryki i do tego dorzuciłam aronię.
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proszę zaprzestać tortur. Siedzę w pracy i jestem głodny.
Ta sałatka rewelacyjnie wygląda.
Ta sałatka rewelacyjnie wygląda.
Pozdrawiam Irek
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Telimenka, iwwa, anulab, leszkat76
Super przepisy, dziękuje!!!! Właśnie odkryłam zamrożoną aronie i zupełnie nie wiedziałam co z nia zrobić..
Super przepisy, dziękuje!!!! Właśnie odkryłam zamrożoną aronie i zupełnie nie wiedziałam co z nia zrobić..
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Telimenko super potrawa ! ale jak drobniutko wszystko pokrojone ja tak nie umiem
generalnie, Mniam .... szkoda, że nie zrobiłaś zdjęcia ciasta
generalnie, Mniam .... szkoda, że nie zrobiłaś zdjęcia ciasta
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- Doniczkowczak
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 lis 2022, o 07:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wspaniałe są tu przepisy to i ja coś podam:
1/2 szklanki aronii
1 szklanka startego mango
1 szklanka masła orzechowego
1 szklanka startej gruszki
1/2 szklanki startego ananasa
Mieszać mikserem w misce z kefirem i kurkumą
Doprawić ilością cynamonu wedle uznania
Ja to nazywam Hawajami na wyrost ale nie każdemu może smakować
1/2 szklanki aronii
Dlaczego cierpiałeś za mnie, drogi Jezu?
Z miłości! Gwoździe... korona... krzyż... wszystko z miłości do mnie!
Święta Gemma Galgani
Święta Gemma Galgani
Doniczkowczak Ciekawie mi to się wyobraża Ile kefiru dodajesz?
Ja się naumiałam drobno siekać na stare lata . Jak mi się nigdzie nie spieszy to siekanie jest przyjemnością. A kiedyś w natłoku innych obowiązków siekanie natki czy sałatki mnie okropnie wkurzało i jechałam na grubo aby prędzej
Ja się naumiałam drobno siekać na stare lata . Jak mi się nigdzie nie spieszy to siekanie jest przyjemnością. A kiedyś w natłoku innych obowiązków siekanie natki czy sałatki mnie okropnie wkurzało i jechałam na grubo aby prędzej
- Doniczkowczak
- 20p - Rozkręcam się...
Telimenko, około dwóch-trzech szklanek, jest wtedy porcji naokoło trzy, cztery osoby, i to na dwa dni, dziękuję za pozytywne słowo
Święta Gemma Galgani
Święta Gemma Galgani
Doniczkowczak-Dziękuję, już dopisałam do listy zakupów , bo tylko aronię mam i ananasa w puszce.
Ach jeszcze proszę napisz jakiego mieszadła używasz w mikserze. Czy wszystkie składniki rozdrabniasz malakserem na jednolitą masę czy zwykłe mieszadełka do ubijania i tylko łączysz wszystkie składniki bez dalszego rozdrabniania.
Ach jeszcze proszę napisz jakiego mieszadła używasz w mikserze. Czy wszystkie składniki rozdrabniasz malakserem na jednolitą masę czy zwykłe mieszadełka do ubijania i tylko łączysz wszystkie składniki bez dalszego rozdrabniania.
- Doniczkowczak
- 20p - Rozkręcam się...
Zawsze używam zwykłego miksera ręcznego z klasycznymi wyjmowanymi i wkładanymi ponownie rączkami bądź wiertełkami (dla mnie to dwie nazwy tego samego).
Jeszcze tylko dodam że dla niektórych ta masa może być z racji owocowej treści zbyt słodka. Najlepiej przy pierwszym razie spróbować próbnie jakąś wstępną dawkę łyżkami a resztę użyć np. do muffinek. Znam osobę która w ten sposób z czasem przyzwyczaiła się na tyle że teraz zjada bezpośrednio masę bez poddawania jej obróbce cieplnej w obrębie jakiegoś ciasta.
Ale nie jest to regułą i ja np. zawsze jem bezpośrednio masę bez konieczności oswajania jej żarem piekarnika i wtloczeniem w ciasto.
Zresztą nie tworzyłem tego przepisu specjalnie pod muffinki czy inne wypieki ale dla zjedzenia masy samej w sobie.
Jeszcze tylko dodam że dla niektórych ta masa może być z racji owocowej treści zbyt słodka. Najlepiej przy pierwszym razie spróbować próbnie jakąś wstępną dawkę łyżkami a resztę użyć np. do muffinek. Znam osobę która w ten sposób z czasem przyzwyczaiła się na tyle że teraz zjada bezpośrednio masę bez poddawania jej obróbce cieplnej w obrębie jakiegoś ciasta.
Ale nie jest to regułą i ja np. zawsze jem bezpośrednio masę bez konieczności oswajania jej żarem piekarnika i wtloczeniem w ciasto.
Zresztą nie tworzyłem tego przepisu specjalnie pod muffinki czy inne wypieki ale dla zjedzenia masy samej w sobie.
Święta Gemma Galgani
Święta Gemma Galgani
- Doniczkowczak
- 20p - Rozkręcam się...
Coś wspaniałego! Ja natomiast zazwyczaj daję aronię do kaszki manny wtedy gdy łączę ją z papką z bananów.
Święta Gemma Galgani
Święta Gemma Galgani
- iwwa
Telimenko, ale widoki ! kurde, ja już zapomniałam jak to się jadło kaszkę manną z sokiem owocowym, czy syropem, właśnie z dodatkiem owoców z kompotu. Nawet nie wiem dokładnie jak sie taką kaszę gotuje, chodzi mi o proporcje, żeby była odpowiednia. Gotowałaś na mleku czy wodzie ? U mnie mama jak byłam dzieckiem taką kaszkę rozlewała na talerze głębokie na warstwę ok 1cm, to zastygało. Następnie nożem kroiła w tzw. kostkę i to polewała syropem. To był taki deser dzieciństwa
- iwwa
Doniczkowczak, niesamowity przepis ! Twoje Hawaje muszą nieźle pobudzić kubki smakowe. Ciekawe połaczenie owoców i masła orzechowego. Generalnie nie przepadam za masłem orzechowym (samym) ale myślę, że te konkretne owoce zmieniają zdecydowanie jego smak.Doniczkowczak pisze:Wspaniałe są tu przepisy to i ja coś podam:
1/2 szklanki aronii
Dzięki za przepis