Wężymord ( skorzonera )
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wężymord ( skorzonera )
Nareszcie........ Tym razem zmieszałam dwie torebki nasion z różnych firm i posiałam, czekam i czekam i nic, w końcu nie wytrzymałam i poszłam na grządkę z patykiem, rozgrzebałam i...... puszczają kiełki, w tym roku się doczekam wężymorda, złośliwca, mam nadzieję.
Trochę jeszcze wcześnie na sianie, najlepiej robić to w drugiej połowie kwietnia. Teraz posiana może wypuszczać pędy kwiatowe.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Ania D. na torebkach było napisane że można siać marzec-kwiecień więc posiałam w marcu, najwyżej będę miała duuuużo nasionek, może się przydadzą na przyszłą akcję wymiany
U mnie też widać pierwsze kiełki skorzonery
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Ja jutro posieje. Tyle dobrego sie o niej naczytałam, że mnie smaczek naszedł.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
A dlaczego na mojej torebce pisze aby siać koniec kwietnia -p.maja?Tylko to jest skorzonera hispanica,może dlatego wrażliwa?No ale piszą,że mie przemarzają w zimie.Nic nie rozumiem.
Też posiałam w marcu i tak myślę, żeby posiać drugi raz .
Mam, taką samą posiałam w marcu i wychodzi coś maleńkiegoGRANIA pisze:A dlaczego na mojej torebce pisze aby siać koniec kwietnia -p.maja?Tylko to jest skorzonera hispanica,może dlatego wrażliwa?No ale piszą,że mie przemarzają w zimie.Nic nie rozumiem.
Pozdrawiam Sylwia.
Zaleca się siać w końcu kwietnia, by roślina nie wybijała w pęd kwiatowy, co może mieć miejsce przy wczesnym siewie. Trzymam się tych zaleceń i nie sieję przed 15 kwietnia.
W gorącej wodzie człowiek kąpany:D Posieję, jeszcze raz 15- kwietnia
Pozdrawiam Sylwia.
Jeśli skorzonera zakwitnie trzeba wyłamać kwiat, korzeń po kilku tygodniach nadaje się do jedzenia.
Tak, to prawda, pędy kwiatowe po prostu się usuwa.