Wszystko o skalniakach:Skalniak i chwasty. Materiał skalny, Podłoże pod rośliny skalne

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Ostatnio kupiłam poniższy kamień. Będzie dobry za skalniak?

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

A może ktoś ma opisane jak robił skalniak krok po kroku?
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Robiłam ostatnio. Trzeba wcześniej przygotować teren, czyli dobrze wyplewić. Na to kamienie (u mnie wyszło 5 ton kamyka polnego - głazów). Na to ziemia (2/3 Stara). Odczekać trzeba z tydzień, dwa aż się ziemia ułoży. W tym czasie codziennie obficie podlewać lub modlić się o deszcz :D Na koniec sadzenie roślin i krzewów. Na powierzchni posypać drobnym kamykiem (tego jeszcze nie zrobiłam :roll: ostatnio za dużo na głowie :wink: ). Jak znajdę ciut więcej czasu to wstawię zdjęcia swojego u siebie w wątku.
Pozdrawiam Agnieszka
Biszkopt
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2009, o 19:36

OOOgromny skalniak

Post »

Witam serdecznie)))
Zaczynam budowę skalniaka - no własnie i już się zacięłam )))
Posiadam skarpę (jutro wrzucę zdjecie - bo to skarpa z drzewem więc dla zobrazowania tak bedzie najlepiej))))
Skarpa ma ok 13m szer. i ok 7 m spad - jest to zwykła skarpa ukosna a ja wymysliłam sobie zrobić z tego niemalże pionową ścianę (kamienistą) która bedzie jednoczesnie skalniakiem.
prosze o pomoc jak się do tego zabrac (czy kamienie muszę ze sobą czymś spajać?) - nie chciałabym aby mi się to wszystko kiedys osunęło - brr ((
dziękuję Joanna Obrazek
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wejdź na mój wątek - tam jest opisane na 33 str. jak ja ostatnio robiłam skalniak. Pozdrawiam :P
Pozdrawiam Agnieszka
Biszkopt
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Slicznie dziękuję Agnieszko - popatrzyłam - poczytałam ale do mojego skalniaka to chyba musze się zabrać jak do poważnej budówy.
Wrzuciłam juz zdjecie skarpy przeznaczonej na skalniak - problem w tym ze nie intersuje mnie skalniak nasyp (czy górka) - ja chcę tak ściąć tę skarpę aby powstała niemal pionowa ściana - pomijając oczywiście miejsce gdzie rosnie drzewo )).
Obawiam się więc ze to cała budowa - wzamacnianie skarpy, chyba szalunek i nie wiem co jeszcze (((
Joanna
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to nie zazdroszczę - sporo pracy przed Tobą. Ale efekt jaki osiągniesz będzie Cię cieszył latami :P Poczytaj trochę na Forum - myślę, że znajdziesz wiele przydatnych informacji.
Pozdrawiam Agnieszka
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem w zupełności wystarczy wybudowanie tzw. suchego muru. TUTAJ masz kilka fotek jak to się robi i jak to wygląda i do czego służy, znajdziesz tam również rysunek poglądowy budowy takiego murka, do umocnienia skarpy. Ważna jest wielkość kamieni i kolejność ich układania, największe kamienie na dole murka, a mniejsze wyżej, niektóre dłuższe kamienie układa się tak w murku, aby zagłębiały się prostopadle na 1/3 długości w skarpę, co powoduje związanie murka ze skarpą. Sama konstrukcja powinna być lekko nachylona w kierunku skarpy.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Biszkopt
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Aaaalee supeeer ))))))))))))))

A ja się tak bałam że musze wezwać ekipę do szalunkowania ściany)))

Bardzo bardzo dziękuję Panie Pawle (naczytałam się Pana artykułów i tak sobie ciuchutko czekałam na Pana wpis - bo pomyslałam że jak Pan mi nie pomoże to już lipa z moim skalniakiem)

Pozdrawiam z całej mocy )))))
Joanna
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

W takim razie kilka zasad dotyczących budowy suchego murka:

Jeśli wysokość murka będzie przekraczała 50 cm, powinien on stać na "fundamencie" z warstwy 15 - 20 cm żwiru lub tłucznia, zmieszanego z suchą zaprawą (cement + piasek w stosunku 1 : 3, bez wody). Bezpośrednio na tym układamy pierwszą warstwę, najlepiej z największych kamieni, wtedy cała konstrukcja będzie stabilna

Szerokość murka u podstawy powinna wynosić 1/3 jego docelowej wysokości.

Nachylenie murka w stronę skarpy powinno wynosić ok 10 - 15 %.
Kamieni kotwiących (tych wąskich i długich) powinno być ok 1/3 całkowitej ilości. Powinno się je układać tak aby ok 2/3 długości, było wmontowane w murek, a 1/3 w skarpę, co ok 70 do 100 cm, na 2/3 wysokości murka licząc od podstawy.

Czym wyższy murek tym konstrukcja musi być solidniejsza i dokładniejsza. Dobrze jest jeśli jedna z płaszczyzn kamienia z którego układamy murek jest płaska, ideałem są dwie płaskie płaszczyzny.

Jeżeli skarpa jest nie przepuszczalna, to pomiędzy skarpą a murkiem powinniśmy, na całej jego wysokości, zrobić drenaż o szerokości ok 25 - 30 cm z tłucznia, gruzu lub żwiru. Który na samej górze przykrywamy 25 cm warstwą podłoża. Między drenaż a skarpę i podłoże przykrywające drenaż, można dać włókninę, zapobiegnie to zamulaniu drenażu.

Obrazek

Warstwy kamieni układamy w sposób regularny lub nie regularny. Jeśli planujemy nasadzenia w samej ścianie murka, wtedy każdą warstwę układamy na cienkiej (2 - 3 cm) warstwie podłoża pod rośliny skalne). Jeśli sadzimy rośliny typowo skalne to podłoże nie powinno być za bogate w składniki pokarmowe, aby rośliny nie przerastały i zachowały naturalny pokrój.

Rośliny między kamieniami sadzimy w trakcie budowy (układania kamieni) lub po jej zakończeniu, owijając korzenie sadzonek w formie cygara, w np. gazetę i następnie tak opakowane korzenie, wpuszczamy w otwory między kamieniami, wykonane w podłożu zaostrzonym kołeczkiem o średnicy ciut większej niż "cygaro", ugniatamy wokół, osłaniamy mniejszymi kamykami, zapobiegną wymywaniu podłoża w czasie deszczu.

Po posadzeniu wszystkich sadzonek, cały murek zraszamy obficie wodą, uważając aby nie wymywać podłoża z pomiędzy kamieni, najlepiej to robić delikatnie końcówką deszczującą. Zabieg powtarzamy przez dwa do trzech tygodni.
TUTAJ (Wysłany: Wto 29 Maj 2007 01:22) masz spis roślin do szczelin w murku.
TUTAJ w zasadzie spis wszystkich roślin skalnych.

A możemy je sadzić w trzech, a w zasadzie czterech strefach:
Pierwsza u podnóża murka, druga między kamieniami na ścianie murka, a trzecia między kamieniami na koronie murka i skarpie tuż za murkiem.

Pomiataj również o wymaganiach stanowiskowych roślin (słońce, półcień i cień) i glebowych. Większość roślin typowo skalnych lubi podłoże wapienne, wtedy do podłoża dodajemy grys wapienny lub dolomitowy (w stosunku 3:1), a są i takie które lubią podłoże kwaśne, wtedy dodajemy do podłoża kwaśny torf ogrodniczy.

Życzę miłej pracy, pomimo tego, że lekka ona niestety nie będzie.

ps. Oczekujmy na fotorelację z budowy :D
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Biszkopt
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A co zrobić Panie Pawle jeśli docelowa wysokośc ściany - murka to 2-3 metry - czy wtedy suchy murek zda egzamin, czy może juz trzeba innego rozwiązania poszukać(((

Joanna
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Biszkopt pisze:A co zrobić Panie pawle jeśli docelowa wysokośc ściany - murka to 2-3 metry - czy wtedy suchy murek zda egzamin, czy może już trzeba innego rozwiązania poszukać(((
A może zrobić to tarasowo (w fotkach do których podałem Ci link, w poście wcześniej, jest takie rozwiązanie) nie koniecznie aż na 3 metry, ponieważ wtedy podstawa musiała by mieć ok 1 m szerokości, na taką konstrukcję wychodzi bardzo dużo kamienia.
Nie wiem skąd jesteś, nie podałaś namiaru w profilu, lecz na południu Polski są fachowcy od kamienia, i mogli by zrobić ew. mur kamienny murowany. Tylko jeśli chciała byś sadzić w nim rośliny, musieli by zrobić miejsce na nie między kamieniami, coś na kształt kieszeni ziemnych .
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Biszkopt
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

hm.. tarasowo nie byłoby źle (nie pomyslałam o tym).
Mieszkam 30 km od Darłowa .
Kamieni własnych mam na terenie ogromne ilości od 1,5m głazów do drobnicy mieszczącej się dłoni.
Nie wiem skąd są te kamienie - ale w zasadzie jak tylko zaczynam kopać gdzies dziurkę - to natychmiast jest tam kamień)))) - pomijając że ziemię mam bogatą - próchniczą.
Jedynie w tym jednym miejscu zamiast ziemi jest biała glinka (efekt jak nad egzotycznym morzem)
- postanowilismy więc z mężem nie siać tam trawy (ta co została zostanie zlikwidowana i dowieziony będzie biały piasek lub drobny biały żwirek.

Dlaczego chciałam zrobić tą 3 metrową ścianę - ponieważ cały teren mam pięknie słoneczny - trawiasty i zielony (górny taras),a ten kawałek jest tak cudnie osłonięty drzewami i panuje tak taki chłód ze jakoś tak goście i domownicy zaczeli się tam zbierać z upalne dni (i to jest środkowy taras).
Postanowilismy więc z mężem zachować ten chłodny charakter i jeszcze dodatkowo postawić tę kamienną ścianę aby spotęgować wrażenie chłodu.
Szczególnie że dalej za drzewkami jest oczko wodne (efekt koncowy oczyszczalni), które będzie przebudowane w oczko + strumień (trzeci taras)
Poniżej dadaję fotki miejsca o którym mówię:

Tu mam w planie szerokie kamienno-żwirowe schody
Obrazek

Obrazek Obrazek

tu od drzewa w prawo (w miejscu trawy miałby powstać ta kamienna ściana - długa na ok 10m aż do przyszłych kamiennych schodów
Obrazek

Tu jest zielone wejście do oczka
Obrazek

A to jest zdjęcie z dołu - powyżej przyszłego skalniaka (tam gdzie stoi auto) bedzie długa raszkowa - drewniana wiata na samochody.
Byłaby ona na całą długość skalniaka - więc dodatkowo potegowałaby efekty wysokości ściany - skalniaka
Obrazek

I własnie tu chciałabym stworzyć zaciszne, bardzo osłoniete i chłodne miejsce ))
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”