Zamiokulkas (Zamioculcas) - jak rozmnożyć?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozmnażanie zamiokulkasa

Post »

Ja mam listek który wsadziłem ok kwietnia. Do tej pory nic, ale jest w doniczce z dużym 3 letnim zamiokulkasem.
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30

Post »

Witam!
Mi się udało rozmnożyć i z łodygi i z liści. nic prostszego. Szklanka, woda i cierpliwość, bo na pierwsze korzonki trzeba czekać ok miesiąca. W moim wątku mam zdjęcia listków z ok cm bulwami. W obecnej chwili już wypuszczają małe łodygi z 4 liśćmi. JOŁ!!!
;:136
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Witam serdecznie.
Ja swoją zamię też rozmnażałam z listków.Po zakupie zauważyłam,że marnieją,więc nie czekając poobrywałam listki,ukorzeniłam i teraz mam bardzo dużo młodych ,już z bulwami,jak u Ciebie.
Pozdrawiam i dalszych sukcesów życzę .
aga
Marribell
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2011, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zachęcona Waszymi osiągnięciami, postanowiłam od jutra rozpocząć rozmnażanie mojego ulubieńca. A tak na marginesie... czy normalne jest aby ten kwiatek najpierw zakwitł a potem w ciągu jednego miesiąca dał 6 nowych liści na raz?? jestem bardzo zdziwiona jego wigorem
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Zawsze wypuszcza kilka liści naraz od 1 do ilu tam chce..
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Witam.
A zamia tak w ogóle kwitnie,bo nic nie wiedziałam ,może zdjęcie kwiatuszka :?:
Pozdrawiam
aga
Marribell
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2011, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tymi liśćmi to ciekawa sprawa, zwłaszcza, że kilka lat stał bez efektów. Jakieś 4 mc temu zmieniłam mu miejsce i bardzo ładnie dziękuje ;:138
Bidi
50p
50p
Od: 27 maja 2011, o 11:21

Post »

Mnie tez się udało! Od mamy 'pożyczyłam' dwa pojedyńcze listki Kulkaska, włożyłam je do ziemi, odstawam w zacienione miejsce, podlewałam co tydzień, a po miesiącu....postanowiłam go przesadzić i zobaczyć czy coś się dzieje. I dzieje się! Wyrosły piękne bulwy i już dosyć duże korzonki, tak na 5 cm. Ten kwiat uczy cierpliwości ;)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

mnie chyba też się udało...listek zaczął tworzyć bulwę powiedzcie proszę czy jeszcze go moczyć czy już do ziemii wsadzić i na jaką głębokość??Obrazek
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30

Post »

Witam!
Spokojnie może jeszcze w wodzie posiedzieć. Poczekaj, aż bulwy będą miały 4-5mm średnicy i chociaż jeden korzonek.
A tak wyglądają moje przedszkole z wiosny. Ogólnie to na początku zamik strasznie powoli rośnie.
Obrazek
Pozdrawiam!!! ;:136
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
x-k-ka

Post »

Zazdroszczę wam tej radości ja jestem niecierpliwa :?
Kupiłam zimkę latem i niestety takie zboczenie mam z podlewaniem , że ja przelałam :cry: ,
zostało mi tylko jej ratowanie. Cebulka gniła, oddzieliłam , wysuszyłam i posadziłam.
Listki nasadziłam do ziemi 20 VIII i teraz przyszedł czas na oczekiwanie narodzin ;:67
Minął miesiąc listki jeszcze są czyli nie przelałam ;:60 . Jak coś się urodzi to się podzielę informacją .
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18

Post »

To i ja spróbuję rozmnożyć zamioculcasa z łodygi i liścia :)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Basiu liścia mocz tak aby ledwo co stykał się z wodą, bo inaczej liść zacznie gnić. To tak z mojego doświadczenia;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”