Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sie 2010, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Cytryna Skierniewicka 0,5 -- 0,8 kg cytrynki
Hmmmm Dzięki za rady
Zajmę się nią, na wiosnę.
Pozdrawiam
Zaneta
Zajmę się nią, na wiosnę.
Pozdrawiam
Zaneta
- Nikitka
- 200p
- Od: 27 lip 2010, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bo-enka
Bardzo ładna cytrynka niech Ci owocki szybko dojrzeją Moja cytryna owocuje pierwszy raz i ma tylko jeden owoc, ale i tak się z niego cieszę. Z owocowaniem lepiej radzą sobie kalamondyna i pomarańcza. Mandarynka też miała sporo owocu, ale niestety dopadło ją jakieś choróbsko i nie udało mi się uratować roślinki. Możesz je obejrzeć w moim wątku.
Bardzo ładna cytrynka niech Ci owocki szybko dojrzeją Moja cytryna owocuje pierwszy raz i ma tylko jeden owoc, ale i tak się z niego cieszę. Z owocowaniem lepiej radzą sobie kalamondyna i pomarańcza. Mandarynka też miała sporo owocu, ale niestety dopadło ją jakieś choróbsko i nie udało mi się uratować roślinki. Możesz je obejrzeć w moim wątku.
Piękny okaz, kwitnący, piękne kwiaty u cytrynki.Nikitka pisze:Bo-enka
Może napisz co się działo z cytrynką że chorowała, no i że nie można było jej uratować !
Opisz może objawy choroby.
BOŻENA
- Nikitka
- 200p
Chorowała mandarynka. Jest taka choroba, że roślince ciemnieją gałązki i powali usychają. Nie pamiętam nazwy tej choroby, ale jest to chyba jakiś grzyb, a że wtedy byłam jeszcze laikiem w hodowli cytrusów to roślinkę wykończyłam
Moja kiedyś zrzuciła wszystkie liście w środku lata, nie wiedziałam co robić bo usychały jej nowe przyrosty ( z podlewaniem było OK ).
Nie wiem co było, ale obcięłam poniżej usychania pędów i po 2 tygodniach zaczęły pojawiać się pierwsze listki, od tamtej pory rośnie dobrze.
Cytrynki mają długi czas dojrzewania, zrywam jak są żółciutkie i pachnące, a potem do herbatki po kawałku. ;:94
Nie wiem co było, ale obcięłam poniżej usychania pędów i po 2 tygodniach zaczęły pojawiać się pierwsze listki, od tamtej pory rośnie dobrze.
Cytrynki mają długi czas dojrzewania, zrywam jak są żółciutkie i pachnące, a potem do herbatki po kawałku. ;:94
BOŻENA
- Nikitka
- 200p
Długo się czeka od kwiatka do czasu aż będzie dojrzała?
Te na zdjęciu mają 4 miesiące, rok temu o tej porze to cytryna stała jeszcze na dworze, było ciepło i słonecznie i cytrynka była do zerwania po około 5 miesiącach ( tegoroczne lato było nie sprzyjające dla cytrusów ), nie wiem jak teraz się zachowa roślina bo przecież ma do wykarmienia 3 owoce po raz pierwszy.
W tej chwili mają po około 0.350 gramów, a jeden owoc jest dużo mniejszy.
W tej chwili mają po około 0.350 gramów, a jeden owoc jest dużo mniejszy.
BOŻENA
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 paź 2010, o 13:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cytryna skierniewicka
Witajcie,
Cytrynę skierniewicką ?Tomaszewskiego? zakupiłam około 2 miesięcy temu.
Przesadziłam, użyłam ziemi uniwersalnej (kompozycja torfu wysokiego, niskiego, ziemi inspektowej, piasku drenażowego, próchnicy z drzew iglastych, zawiera: azot, fosfor, potas, magnes, cynk, bor, mangan i inne; pH 6-6,5; producent UMEX). Przyznam szczerze, że jej nie nawoziłam (nie wiedziałam czego użyć, gdzie kupić). Jak widać na załączonych zdjęciach (linki poniżej) ? nie czuje się najlepiej. Liście zmatowiały i wydają się blaknąć. Jak się już zorientowałam cytryny nawozi się w okresie wzrostu, czyli od marca do września. Jest październik? co robić? Jak jej pomóc? Co mogę kupić?
http://yfrog.com/i3cytryna1j
http://yfrog.com/n5cytryna2j
Cytrynę skierniewicką ?Tomaszewskiego? zakupiłam około 2 miesięcy temu.
Przesadziłam, użyłam ziemi uniwersalnej (kompozycja torfu wysokiego, niskiego, ziemi inspektowej, piasku drenażowego, próchnicy z drzew iglastych, zawiera: azot, fosfor, potas, magnes, cynk, bor, mangan i inne; pH 6-6,5; producent UMEX). Przyznam szczerze, że jej nie nawoziłam (nie wiedziałam czego użyć, gdzie kupić). Jak widać na załączonych zdjęciach (linki poniżej) ? nie czuje się najlepiej. Liście zmatowiały i wydają się blaknąć. Jak się już zorientowałam cytryny nawozi się w okresie wzrostu, czyli od marca do września. Jest październik? co robić? Jak jej pomóc? Co mogę kupić?
http://yfrog.com/i3cytryna1j
http://yfrog.com/n5cytryna2j
Drzewo cytrynowe!
Posiadam drzewko posadzone 3-4 lata temu (cytrynowe) posadzone zostało z normalnej pestki z cytryny....
Pytanie:
czy drzewko można przesadzić na Wiosna/Latom juz do ziemi... nie posiadam sadu ale mam za domem troche placu gdzie chciałbym posadzić kilka drzew.
czy ma ktoś takie drzewko, jeśli tak to poprosiłbym o informacje... w jakim miejscu w domu najlepiej byłoby temu drzewku małemu
czy to oznacza że nie będę tego drzewa wogole mogl do sadu wkopać ?? a bedzie miał wogole jakies owoce ??
Pytanie:
czy drzewko można przesadzić na Wiosna/Latom juz do ziemi... nie posiadam sadu ale mam za domem troche placu gdzie chciałbym posadzić kilka drzew.
czy ma ktoś takie drzewko, jeśli tak to poprosiłbym o informacje... w jakim miejscu w domu najlepiej byłoby temu drzewku małemu
czy to oznacza że nie będę tego drzewa wogole mogl do sadu wkopać ?? a bedzie miał wogole jakies owoce ??
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytryna skierniewicka
A czy ten wątek jest wam znany?
- Cytrusy - cytryna i inne cytrusy - BAZA
A ten:
- Drzewko cytrynowe w domu
- Cytrusy - cytryna i inne cytrusy - BAZA
A ten:
- Drzewko cytrynowe w domu
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu
o przydatne!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
witam
swojego czasu chorowałam na cytryne....i po tych oszałamiajacych fotkach cytryny obsypanej kwiatami naszła mnie znowu ochota....
Matko zapach pewnie niewyobrazalny,szkoda ze nie pokazałas owoców
moze maszgdzies fotkę
i juz wiem,po cytryne pojade do castoramy
pozdrawiam Dorota
swojego czasu chorowałam na cytryne....i po tych oszałamiajacych fotkach cytryny obsypanej kwiatami naszła mnie znowu ochota....
Matko zapach pewnie niewyobrazalny,szkoda ze nie pokazałas owoców
moze maszgdzies fotkę
i juz wiem,po cytryne pojade do castoramy
pozdrawiam Dorota
- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Takie cudo mi wyrosło z pestki wielozarodkowej, jedna z trzech roślinek ma biało-zielone liścienie, ale widzę że zawiązek liścia też ma taką barwę Mam nadzieję że będzie się rozwijać bo trochę chlorofilu chyba ma?
Mam nadzieję że jej nie ukatrupię. Nie pamiętam czy to cytrynka czy pomarańczka, ale chyba to drugie.
Mam nadzieję że jej nie ukatrupię. Nie pamiętam czy to cytrynka czy pomarańczka, ale chyba to drugie.