Śnieżyczka, przebiśniegi (Galanthus nivalis)
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: przebisniegi-rozmnażanie z nasion
One się zasuszą i same wysieją.
Nasiona muszę dojrzeć.
Nasiona muszę dojrzeć.
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Galanthus -przebiśnieg
Na jesieni sadziłem przebiśniegi (po raz trzeci w moim życiu). W zeszłym sezonie miałem aż jedną sztukę mam nadzieję, ze tym razem będzie lepiej.
Ja miałam od lat dużo, dobrze się rozmnażały, posadzonych z rannikami.Te drugie kwitły pięknie jeszcze przedwczoraj, a przebiśniegów nie ma Jest trochę listków tylko.W zeszłym roku grasowały tam nornice (a może krety?) Czyżby zżarły?
No i jeszcze pytanie.Czy przebiśniegi mogą być zdziczałe? A może są jakieś odmiany, ale nie chodzi mi o pełne, tylko pojedyncze? Na zdjęciach wyżej widzę takie o większych kwiatkach. Moje pierwsze wykopałam przed laty w starym ogrodzie i miały ledwo widoczne, małe kwiatki. Mąż twierdzi, że zdziczały A może ich wygląd od gleby zależy, u mnie cięższa.
No i jeszcze pytanie.Czy przebiśniegi mogą być zdziczałe? A może są jakieś odmiany, ale nie chodzi mi o pełne, tylko pojedyncze? Na zdjęciach wyżej widzę takie o większych kwiatkach. Moje pierwsze wykopałam przed laty w starym ogrodzie i miały ledwo widoczne, małe kwiatki. Mąż twierdzi, że zdziczały A może ich wygląd od gleby zależy, u mnie cięższa.
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
selli7 Jest kilkanaście gatunków przebiśniegów oraz dodatkowo występują różne odmiany ogrodowe, które różnią się wielkością kwiatów, kształtem/szerokością liści czy kolorem plamek na wewnętrznych płatkach. Rośliny są dość podatne na szarą pleśń, zwłaszcza na stanowiskach podmokłych. Najlepsze są gleby lekkie, próchniczne ale wapienne.
Dzięki za odpowiedź, czyli jednak są różnice. Muszę im koniecznie poprawić warunki, bo prawdę mówiąc trochę po macoszemu je traktowałam
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Czy ma już ktoś kwitnące przebiśniegi? W Czechach teraz tak ciepło (jak w zeszłym roku) ..... rozkwicie ponownie w styczniu
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Moje przebiśniegi też już były na wierzchu ale do kwitnięcia to jeszcze daleko .. Teraz śpią pod cienką pierzynką ze śniegu .. dobrze że mrozek przyszedł jak spadło trochę śniegu ..
Przebiśniegi nie dziczeją tylko maleją gdy maja za mało miejsca . Trzeba ich tak jak inne kwiaty dzielić co kilka lat . Jest ich kilka gatunków o różnej wielkości kwiatów .. Na drobnych nie widać takiej różnicy ..
Przebiśniegi nie dziczeją tylko maleją gdy maja za mało miejsca . Trzeba ich tak jak inne kwiaty dzielić co kilka lat . Jest ich kilka gatunków o różnej wielkości kwiatów .. Na drobnych nie widać takiej różnicy ..
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 wrz 2013, o 06:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie już przebiśniegi rozkwitają