Maluchy Izuchy
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Izunio zrób porządek z korzonkami - to na pewno mu pomoże;)
listek może byćbordowy, bo taka jego natura;) albo ma za dużo słońca.
listek może byćbordowy, bo taka jego natura;) albo ma za dużo słońca.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Leśny Duch
- 1000p
Izunio to wygląda na pędzik:) trzeba poczekać trochę, bo może okazać się to korzonkiem, ale wątpię.
Powinnaś wyjąć roślinę z doniczki, "obrać" z podłoża. Powycinać wszystkie puste, zgniłe, "rozłażące się" w palcach korzenie. Zostaw tylko jędrne *takie, jak te widoczne nad podłożem). Pozostaw do obeschnięcia na papierze przez 24 h, posyp miejsce cięć cynamonem, przesadź do wilgotnego podłoża dla storczyków, nie podlewaj przez jakiś tydzień. Moim zdaniem z korzonków niewiele zostanie, ale te z góry są piękne i zdrowe:), więc roślinka da sobie radę. W takiej sytuacji po prostu trzeba podciąć korzonki. Pędzik jest malutki, więc na trochę się zatrzyma po "operacji." ale powinien potem znów ruszyć:) Jeśli zostawisz korzonki, to kwitnienie może go zabić:( bo to będzie za duży wysiłek
Powinnaś wyjąć roślinę z doniczki, "obrać" z podłoża. Powycinać wszystkie puste, zgniłe, "rozłażące się" w palcach korzenie. Zostaw tylko jędrne *takie, jak te widoczne nad podłożem). Pozostaw do obeschnięcia na papierze przez 24 h, posyp miejsce cięć cynamonem, przesadź do wilgotnego podłoża dla storczyków, nie podlewaj przez jakiś tydzień. Moim zdaniem z korzonków niewiele zostanie, ale te z góry są piękne i zdrowe:), więc roślinka da sobie radę. W takiej sytuacji po prostu trzeba podciąć korzonki. Pędzik jest malutki, więc na trochę się zatrzyma po "operacji." ale powinien potem znów ruszyć:) Jeśli zostawisz korzonki, to kwitnienie może go zabić:( bo to będzie za duży wysiłek
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Leśny Duch
- 1000p
skoro ma dużo zielonych korzonków w doniczce, to tylko się cieszyć:) cięcia będzie mało i roślinka szybko urośnie. Uwierz, że mu ulży bez tych zbędnych pustaków - do tego ewentualne gnijące korzenie w doniczce mogą zaszkodzić zdrowym;)
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Leśny Duch
- 1000p
najczęściej zgniłe są w samym środku doniczki centralnie pod trzonem;) a może tylko z góry? Ale warto go wyjąć i obejrzeć. Ale to przecież Twoja roślinka i zrobisz co zechcesz:)
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
Izuniu Twój storczyk ma wielką wolę życia Zrób tak jak Ci radziła Joasia, ja swojego też przesadzałam jak miał malutki jeszcze pęd, nie zaszkodziło mu i rośnie pięknie, podłoże warto zrobić samodzielnie, bo moim zdaniem niektóre sklepowe są trochę "ciężkie" jak dla storczyków, ja zrobiłam taką mieszankę gotowej ziemi, perlitu, kory, keramzytu no i łupinki po orzeszkach Co do florovitu się nie wypowiem bo nie próbowałam, ja używam nawozu do storczyków raz na dwa tygodnie przy podlewaniu
- Leśny Duch
- 1000p