Mój kawałek świata - rivendel, cz.2
Ale za to, Jadziu, masz więcej czasu na całowanie tej gębusi przepięknej
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj, Agnieszko Dziękuję za miłe słowa
Kochana, z moich obserwacji wynika, że ślimaki to dziwne stworzenia- teoretycznie pewnych roślin nie powinny ruszać, jednak głodne zjedzą wszystko Dotyczy to przede wszystkim wczesnej wiosny, kiedy się budzą i najbardziej chyba im smakują wychodzące cebulowe Dwa lata temu tak skutecznie spróbowały dichalostemmy, że nie zakwitła. Dlatego też wiosną obsypuję ślimakolem wszystkie rośliny, na których mi zależy. Byliny wypuszczą kolejne liście, cebulowe już nie.
Ślimakol polecam, bo jest naprawdę skuteczny.
Kochana, z moich obserwacji wynika, że ślimaki to dziwne stworzenia- teoretycznie pewnych roślin nie powinny ruszać, jednak głodne zjedzą wszystko Dotyczy to przede wszystkim wczesnej wiosny, kiedy się budzą i najbardziej chyba im smakują wychodzące cebulowe Dwa lata temu tak skutecznie spróbowały dichalostemmy, że nie zakwitła. Dlatego też wiosną obsypuję ślimakolem wszystkie rośliny, na których mi zależy. Byliny wypuszczą kolejne liście, cebulowe już nie.
Ślimakol polecam, bo jest naprawdę skuteczny.
- Lamia
- 500p
- Od: 27 maja 2008, o 14:22
Ja tak a propos's tych forsycji...
Pod oknami od lat rosną forsycje posadzone przez spółdzielnie mieszkaniową.Każdego roku na jesień panowie ze spółdzielni obcinają te forsycje prawie na zero.Rośnie tylko na długim palu i zostawiają kilka krótkich kikutów a mimo to na wiosnę mam burzę żółtych kwiatów pod oknami.To jak to jest? Ścina się te pędy czy nie ścina??? Bo już zgupiałam
Rinendel żebyśmy tylko z tej wystawy kwiatów w Książu nie wrócili jesienią jak te twoje ślimaki z imprezki Bo nie wiem czy na kawie się skończy
Uśmiałam się z tego jak bóbr
Pod oknami od lat rosną forsycje posadzone przez spółdzielnie mieszkaniową.Każdego roku na jesień panowie ze spółdzielni obcinają te forsycje prawie na zero.Rośnie tylko na długim palu i zostawiają kilka krótkich kikutów a mimo to na wiosnę mam burzę żółtych kwiatów pod oknami.To jak to jest? Ścina się te pędy czy nie ścina??? Bo już zgupiałam
Rinendel żebyśmy tylko z tej wystawy kwiatów w Książu nie wrócili jesienią jak te twoje ślimaki z imprezki Bo nie wiem czy na kawie się skończy
Uśmiałam się z tego jak bóbr
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No widzisz Aguś, doczekałaś się swoich kwiatków A tak biadałaś
Jak masz ślimaki skorupiaste i nagie, to masz trochę przechlapane Grazynka -kogra zdecydowała się na walkę przy pomocy nicieni, bo wszystkie inne sposoby ją zawiodły. Ale nie martw się, nawet najżarłoczniejsze slimaki zawsze coś zostawią ;)
Jak masz ślimaki skorupiaste i nagie, to masz trochę przechlapane Grazynka -kogra zdecydowała się na walkę przy pomocy nicieni, bo wszystkie inne sposoby ją zawiodły. Ale nie martw się, nawet najżarłoczniejsze slimaki zawsze coś zostawią ;)
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
niestety u mnie też ślimaki się pojawiły ale je wygrabiłem u upiekłem w ognisku razem z wygrabioną trawą i gałązkami ... zawsze to trochę mniej tych paskudztw ... niestety sąsiada działka jest zaniedbana i pewnie od niego będa mi ślimory przełazić ... ale cóż zrobić - trzeba jakoś z nimi żyć ... lub płapki szykować np piwne ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
Kurczę, leje deszcz, sypie snieg, czasem pokazuje się słońce...
Wiecie, co?
ja nie wiedziałąm,że kanny wsadza się do donic.A potem do gruntu.
Z daliami też tak trzeba?
Monia,panikuję bo to moje pierwsze z nimi starcie
Ślimakol na pewno kupię. Ale pada teraz...
Lamio, ja mówią,ze ścinać-to ścinać!
O wystawę nie martw się, jak dziewczyny nam się "naślimaczą"- Ty jedna do siebie, ja drugą
Izuś, jeden( łał! a nawet kilka) krokusów ogrodu nie czyni...i tak biadam, ciągle biadam i chodzę za Jędrkiem z listą zakupów.
Ślimaki mam różniaste.Ze skorupkami, bez, krótkie i długie, pomrowy widziałam dwa, w końcu działkę mam w gąszczu...I 15 lat mieszkały sobie tam spokojnie i znosiły ślimacze jaja.Skubańce
Nicienie...a jest coś tańszego niż Nemuslag?
Isiu, a chcę! Nie mam sprawdzałam!
Ksiązka z dedykacją...Poryczałam się, podziękuj Mamie
Karolu, ja nie mam sumienia ich piec żywcem.Piszczą...Jednego wrzuciłam przez przypadek to wiem
Z pułapek mam: piwo( i tak na razie nie mogę to oddam im mojego żywca nawet),skorupki jajek,żwir i brzeszczoty.
Wiecie, co?
ja nie wiedziałąm,że kanny wsadza się do donic.A potem do gruntu.
Z daliami też tak trzeba?
Monia,panikuję bo to moje pierwsze z nimi starcie
Ślimakol na pewno kupię. Ale pada teraz...
Lamio, ja mówią,ze ścinać-to ścinać!
O wystawę nie martw się, jak dziewczyny nam się "naślimaczą"- Ty jedna do siebie, ja drugą
Izuś, jeden( łał! a nawet kilka) krokusów ogrodu nie czyni...i tak biadam, ciągle biadam i chodzę za Jędrkiem z listą zakupów.
Ślimaki mam różniaste.Ze skorupkami, bez, krótkie i długie, pomrowy widziałam dwa, w końcu działkę mam w gąszczu...I 15 lat mieszkały sobie tam spokojnie i znosiły ślimacze jaja.Skubańce
Nicienie...a jest coś tańszego niż Nemuslag?
Isiu, a chcę! Nie mam sprawdzałam!
Ksiązka z dedykacją...Poryczałam się, podziękuj Mamie
Karolu, ja nie mam sumienia ich piec żywcem.Piszczą...Jednego wrzuciłam przez przypadek to wiem
Z pułapek mam: piwo( i tak na razie nie mogę to oddam im mojego żywca nawet),skorupki jajek,żwir i brzeszczoty.
- k-c
- Przyjaciel Forum
dalie można ale nie trzeba - ja zawsze wysadzam w długi weekend i akurat po 15 maja wystawiaja łebki a od lipca zaczynaja kwitnienie ... podpędzone mogą kwitnąć już szybciej ale brakuje mi miejsca zawsze...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
kanny lepiej wysadzić wcześniej gdyż inaczej mogą zakwitnąć np dopiero w 2giej połowie sierpnia ...
lub będą tylko zielone i ozdobne z liści
lub będą tylko zielone i ozdobne z liści
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
Dzięki,Karol Mam jeszcze ziemię na rozsady, to wysadzam staruszeczki.
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aguś. Nie martw się tak slimakami. Jeszcze mają czas na żerowanie. Jeszcze nie wiadomo jakie lato będzie. Jak mokre, to ślimory będą, jak suche - to różnie z tym bywa. Ale slimory nie są wielkim zmartwieniem.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki