Filodendron - problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Chrapek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2017, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Filodendron - problemy z liśćmi

Post »

Jeśli chodzi o miejsce zacienione to źle napisałem chodziło o nie nasłonecznione. Stoi naprzeciwko okna gdzie nie docierają promienie słoneczne ale jest w miarę jasno. Jeśli chodzi o doniczkę to przed uschnieciem kwiat był naprawdę ogromny a podłoże to zwykła ziemia.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W jakiej odległości od okna, pojęcie jasne dla człowieka może nie być jasne dla rośliny. Np. 2 metry od okna może być tylko kilkanaście procent natężenia światła w porównaniu do stanowiska tuż przy oknie.
Czyli:
1. Za ciemne stanowisko
2. Przelany
3. Niewłaściwe, zbyt mało przepuszczalne podłoże.

Przestaw blisko okna, zmień podłoże na mieszankę ziemi uniwersalnej i agroperlitu oraz włókna kokosowego. Podlewaj wtedy, gdy wierzchnia warstwa zaczyna lekko przesychać, a nie dokładnie co do dnia...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
szogun
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 mar 2015, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Proszę o pomoc przy filodendronie czerwieniejącym. Ostatnio był wystawiany na deszcz w celu umycia liści (akurat przestało padać :| ). W efekcie trochę się powyginał. Dodatkowo korzenie trochę się poluzowały i obawiam się o przetrwanie tego kwiatka. Szkoda, bo od zimy dostał wielu przyrostów i bardzo dużych liści - co widać na zdjęciach. Rośnie chyba w za małej już doniczce. Dlatego chciałbym się poradzić czy przesadzić do większej doniczki (jeśli tak to jakiej, bo widać, że główny pień jest wykręcony w pokraczny sposób) oraz czy można teraz zrobić sadzonki (jeśli tak to w jakich miejscach ucinamy i czy wsadzamy do wody czy to ziemi)? Czy warto jest zastosować kamienie? Na tej stronie jest to pokazane :arrow: http://fabryka.darknation.eu/filodendro ... rowstart=2

PS. Ten krążek w doniczce jest po to, żeby roślina nie przeważyła. To chyba kolejny argument, aby przesadzić do innej doniczki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
free image hosting
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim pierwsza zasadnicza rzecz - gdzie jest podpórka? Większość filodendronów jest pnąca, więc powinny rosnąć przywiązane do podpórka (palika).
Odradzam na razie cięcie, raczej próbował bym jakoś delikatnie naprostować i przywiązać j.w. napisałem. Roślina rosnąc przywiązana nie powinna się przewracać.
Te kamyki to keramzyt, również odradzam jeśli nie masz doświadczenia w uprawie hydroponicznej. Zastosuj standardowe podłoże: mieszankę ziemi uniwersalnej, agroperlitu i może z dodatkiem włókna kokosowego.
Filodendrony sadzisz do doniczki o rozmiar większej wtedy, gdy bryła korzeniowa będzie mocno przerośnięta.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Paulinaaa
1000p
1000p
Od: 9 sty 2013, o 15:35

Post »

Ja bym zdecydowanie zmieniła mu doniczkę adekwatną do jego gabarytów (liści).
U mnie wszystkie rosną w sporych doniczkach właśnie po to żeby uniknąć wywracania doniczki :wink:
Wyjątek stanowią te w trakcie ukorzenienie lub jakiś czas po ukorzenieniu.
norbert76 dobrze napisał, że musisz mu dać jakaś podporę - proponuję taką owinięta kokosem, ewentualnie zwykła bambusowa również się sprawdzi.
Może być ciężko naprostować mu te wygibasy ale stopniowo powiano się udać :wink:
Trochę go wagowo wyrówna jak go podeprzesz więc nie powinien się już tak wywracać :D
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wzięłam od wnuczki kilka kwiatów na wakacje, bo nie miałby kto ich doglądać. Miedzy innymi filodendron pnący. Rósł w maleńkiej doniczce z torfem - podłożem w jakim go kupiono, ale pędy porosły do ok. 2m. Po przesadzeniu do nowej doniczki niestety zostawiłam go na dworze - wisiał zawinięty na gałęzi drzewa. I bardzo sczerwieniały mu liście :cry: Nie jestem pewna czy wnuczka to zaakceptuje, ale bardziej się martwię, czy nie zaszkodziłam roślinie. Teraz już zabrałam go do mieszkania. Pocieszycie mnie?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

Emilia fotkę daj, nie wiem czy mu zaszkodziłaś czy właśnie dobrze zrobiłaś :D
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej zaszkodziłaś, zczerniałe liście u jakiejkolwiek rośliny to zły znak. Przede wszystkim trzeba było przesadzić tuż po zakupie, a i z wyniesieniem na zewnątrz trzeba uważać bo to są to rośliny tropikalne nie przystosowane do naszego klimatu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norbert, liście nie są czarne tylko czerwone/bordowe.
Chętnie bym tego filodendrona pocięła na sadzonki. Ma bardzo długie i mocne korzenie w węzłach liści. Ale nie wiem co na to wnuczka :(

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

Jakie piękne kolorki ;:3 wg mnie dobrze mu zrobiłaś jednak ;:306
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

galaxy, mam nadzieję, że mu nie zaszkodziłam. Teraz wisi w kuchni na karniszu.
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

Ja bym go chyba na to drzewo z powrotem wywaliła :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po prostu liście pociemniały od większej ilości światła.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”