Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam w ogrodzie... (NL1)
- dtlissa
- 200p
A to sa jablonki, oczkowane w tamtym roku w lecie.
Udalo sie, sa zielone ; przeszczepialismy przydrozne, poniemieckie jablonki, ktorych owoce sa pyszne !
Maja szanse z tych listkow rozwinac sie owocujace galezie?
Udalo sie, sa zielone ; przeszczepialismy przydrozne, poniemieckie jablonki, ktorych owoce sa pyszne !
Maja szanse z tych listkow rozwinac sie owocujace galezie?
- dtlissa
- 200p
Czeresnia - kozuchowka ( jak nie myle nazwy ) robilismy naciecie wzdluz galazki, rozchylalismy kore i wsuwalismy zraza - niestety zrazy byly prawie tej samej grubosci co galazki dziczek. Troche nieodpowiednie galezie pobralismy w styczniu - ale nie chcielismy tracic roku wiec probowalismy zrobic najlepsze z tego co mielismy.
I jestesmy totalnymi laikami w tej materii - ale ksiazka pana Augustyna Mike(?)towarzyszyla nam, wiec moze nie bedzie zle.
I jestesmy totalnymi laikami w tej materii - ale ksiazka pana Augustyna Mike(?)towarzyszyla nam, wiec moze nie bedzie zle.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
właśnie ta grubość mnie nieco zmyliładtlissa pisze:... niestety zrazy byly prawie tej samej grubosci co galazki dziczek...
dtlissa pisze:...ksiazka pana Augustyna Mike(?)...
prof. Augustyna Miki - można odmieniać
Jeszcze ta jabłonka - powinno być dobrze - ważne że zraz się przyjął - uważnie obserwuj jak będzie dalej z rozwojem... jeśli mogę prosić o namiary miejsca pobrania zrazów na PW - będę wdzięczny
Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Robiłem to drugi raz w życiu dlatego szczepiłem na grubych.pomolog pisze:Wygladają w porządku Choć przyznam, że dość grube gałęzie wybrałeś do przeszczepiania - z drugiej strony o tyle łatwiej było to wykonać...
Pozdrawiam
A co radzisz mi w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=16
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już odpowiadam w tamtym temacieErazm pisze:...A co radzisz mi w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=16
Pozdrawiam serdecznie
Dzięki. Jesteś pierwszą osobą, która poważnie potraktowała moje pytania:)
Poszperałem trochę w Internecie i znalazłem, że oczkowanie można przeprowadzić już teraz.
http://www.wiki.lasypolskie.pl/o/okulizacja-oczkowanie
Spróbuję na swojej śliwce węgierce zaszczepić 2 inne gatunki (chyba śliwa lubaszka i "damach"- cokolwiek to jest )
Zastanawiam sie jeszcze tylko co zrobic z wiśniami. Czy lepiej powycinać (i sadzić nowe) czy popytac w szkółkach o zrazy z mniej kwaśnych odmian. Która metoda da szybszy efekt?
Poszperałem trochę w Internecie i znalazłem, że oczkowanie można przeprowadzić już teraz.
http://www.wiki.lasypolskie.pl/o/okulizacja-oczkowanie
Spróbuję na swojej śliwce węgierce zaszczepić 2 inne gatunki (chyba śliwa lubaszka i "damach"- cokolwiek to jest )
Zastanawiam sie jeszcze tylko co zrobic z wiśniami. Czy lepiej powycinać (i sadzić nowe) czy popytac w szkółkach o zrazy z mniej kwaśnych odmian. Która metoda da szybszy efekt?
Oczkowanie żywym oczkiem stosuje się bardzo rzadko, należy używać śpiących [nierozwiniętych] oczek z zeszłorocznych pędów, teraz już raczej wszystko rośnie więc raczej nie da rady.
Drzewko wiśni dostępne w handlu powinny zaowocować w tym samym roku w którym zostało kupione, zaszczepione wiosną także może w rok po zaszczepieniu mieć już kilka wiśni.
Drzewko wiśni dostępne w handlu powinny zaowocować w tym samym roku w którym zostało kupione, zaszczepione wiosną także może w rok po zaszczepieniu mieć już kilka wiśni.
Roman
Szczepienie drzew owocowych
proszę o poradę co do szczepienia drzew owocowych
tzn. kiedy?
jak najlepiej??
które drzewa łatwo które trudno??
itd
w zasadzie wszystko to co powinienem wiedzieć o szczepieniu
z góry dziękuję za pomoc
Kozariusz
tzn. kiedy?
jak najlepiej??