Kocimiętka

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swirogrodowy
100p
100p
Od: 16 wrz 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kocimiętka

Post »

:wit
Justyna każdy z nas jest amatorem w jakiś sprawach ogrodowych ,nie wiemy wszystkiego pytaj śmiało kto będzie wiedział odpowie :D
Ja kupowałam kocimiętkę sadzonki więc nie wiem jak z sianiem ,ale moja się bardzo rozsiewała wokół( a czytałam gdzieś ,że niby się nie rozsiewa) i te małe sadzonki kwitły tego samego roku oczywiście nie oszałamiająco ,ale kwitły(to już do Basi )Porozsadzałam mnóstwo sadzonek zawiozę do swojej mamy będzie zadowolona ;:196
A swoja drogą ledwo ruszyła kocimiętka ,a już koty zaczęły do niej lgnąć te to maja węch .Musiałam poobkładać gałązkami kolczastego berberysu, jak w zeszłym roku ,to na dłuższy czas chroni te maleństwa mogą się rozrosnąć. Obrazek
Wystarczy mi słonko ,zero śniegu i mój ogród . Marzena :)
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mimo wszystko w ten weekend będe siała.W tamtym roku końcem zimy wysiałam lawęde z całej paczki przeżyły dwie a wybiło 20szt ale nie poddaje sie i nawet było z dwa kwiatki :wink: .
Co do kocimiętki to mam duże nadzieje bo ponoć mniej wymagająca jak lawęda a też piękna i chyba komary odstrasza.Proszę napisać czy kocimiętka ma głębokie korzenie? To dla mnie bardzo istotne bo mam specjalne donice.Czy nadaja się bardziej do gruntu?Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
swirogrodowy
100p
100p
Od: 16 wrz 2009, o 23:12

Post »

:wit
Właściwie to nie ma głębokich korzeni ,ale jak w pierwszym roku miałam ją na parapecie w doniczce ,to rozrosła się ,a potem padała .Musiałam do gruntu dać.Nie wiem jak tam z komarami ,ale według mnie robactwo odstrasza , bo miałam nią podsadzone róże i nic ich nie żarło ,a nie pryskałam.Róże posadzone gdzie indziej miały pożarte listki ,założyłam ,że z braku miłego towarzystwa kocimiętki :D W tym roku mam ją już pod większością róż , robię eksperymenta .Siej siej jakoś musimy nabrać doświadczenia :D
Wystarczy mi słonko ,zero śniegu i mój ogród . Marzena :)
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Witam serdecznie.Mam pytanie.Czy ktoś wysiewał o tej porze kocimiętke do doniczki?Ja wczoraj wysiałam ale nie wiem czy to ma sens,czy nie lepiej poczekac do maja i wysiać do gruntu bez babrania sie z tym w domu(pikowanie),do tego się ochlodziło a ja mam caly parapet zapchany i czekają bidulki na slońce.Czy przez to że wysialam wcześciej zyskam na czasie i zakwitnie w tym roku?
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

A to moja kocimiętka, u mnie sama się rozsiewa już :)
Obrazek Obrazek
Darek67
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:45

Post »

Sylwana ładna ta twoja kocimiętka, takie ma listki mięsiste. Wiesz może jaka to odmiana, bo mam w ogrodzie ale moja zupełnie inna.
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Witam, niestety nie wiem jaka to odmiana, kupiłam w zeszłym roku i sadzonkę i nasiona i obie identyczne, ale nie pamiętam niestety nazwy z opakowania :(
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Właśnie kocimiętka najbardziej mnie ucieszyła jak zobaczyłam wszędzie te piękne równe półkola, chciałam ją porozmnażać, ale szkoda mi niszczyć ten pokrój, teraz tylko czekać na kwitnienie :)
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Sylwana pięknie ci rośnie ta kocimiętka
Ponawiam pytanie.Czy ktos próbował o tej porze siać kocimiętke do doniczek a później do gruntu?
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

basiabar, z tego co pamiętam to ja siałam gdzieś w kwietniu do gruntu, miałam jedną kupną sadzonkę, którą porozdzielałam i były małe i niekształtne listki i obok posiałam nasionka z torebki, co prawda kwitły późnym latem i nie były kłębki zwarte tylko takie pojedyńcze, potem z tej kupnej sama mi się porozsiewała. Myślę, że możesz spokojnie siać, to bezproblemowa roślinka, w domu szybko wykiełkuje, a potem podhartujesz ją żeby nie miała szoku termicznego a potem do gruntu :) Powodzenia :) ja z jednej kupnej i tych sianych porobiłam chyba z 20 sadzonek, a co ja mówię jeszcze rodzinie rozdałam to z 30 :)
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

To super że jest taka bezproblemowa.Jeszcze kotów się obawiam-ja mam NEPETA MUSSINI.Lubią taką?
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Znalazłam,mojej ponoć koty nie lubią :heja ale ponoć mniej dekoracyjna no ale może komary odstraszą,muszę cały taraz obsadzić ;:159
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Moja ma specyficzny zapach, właśnie kojarzy mi się ten zapach z kotami, ale jakoś ani kot mojej mamy, ani mój jakoś nie dewastowały kocimiętki - zobaczymy w tym roku :D za to łapanie owadów i wpatrywanie się w oczko wodne to jej zajęcie numer 1 :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”