Brzoskwinia - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

no właśnie miedzianem pryskałem z miesiąc temu...moze sylitem poprawic...owocować nie miała w tym roku i tak...i nawet nie zamierzała... chodzi o to czy zgonu nie wykona mi kurczę...to co pryskać teraz czy czekac co będzie...ale pod wrunkiem że nie wyzionie ducha...to moja pierwsza brzoskwinka była więc mam sentyment :p
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Nie powinna wyzionąć ducha :D Raczej opadną z niej po jakimś czasie liście i wyrosną nowe.Nie wiem,czy o tej porze roku opryski Syllitem i Miedzianem coś dadzą...Wzmocnić możesz ją preparatami roślinnymi: ze skrzypu i pokrzywy,np..
niedobry
200p
200p

Post »

aha ale tymi preparatami dolistnie??...i dziękuje za info i szybką odpowiedź bo już miałem paść na zawał hehe
Awatar użytkownika
Lanuszka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 mar 2009, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niedobry nic się nie martw nic jej nie będzie. Niczym teraz nie pryskaj. Brzoskwinie się pryska w okresie bezlistnym. Na jesieni Miedzianem a na wiosnę Syllitem przy temp.powyżej +6 stopni. Teraz tylko obrywaj mocno porażone liście i spal. Brzoskwinia szybko wypuści nowe listki.
Pozdrawiam Izabela

Działka Lanuszki
niedobry
200p
200p

Post »

dziękuje!!!! :* :* :* :* :* :* :*
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Co to za choroba?.

Post »

Posadziłam dwa lata temu młode drzewko brzoskwini. W tym roku pierwszy raz zaowocowała. Niestety zauważyłam na kilku listkach dziwne objawy. Nie wiem co to jest i czym to zwalczać.

Obrazek

Bardzo proszę o pomoc.
Kosiarz
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 23:40

Post »

Co to za choroba?
Kędzierzawość liści brzoskwini.
[...] i czym to zwalczać.
Interwencyjnych preparatów nie ma. Pozostaje profilaktyka. Jesienią oprysk Miedzianem... wskazane kilka razy. Na wiosnę Sylitem.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedż. :lol:
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już raz zwracałam się do forumowiczów, ale przykro mi nie otrzymałam odpowiedzi, więc ponawiam swoje pytanie: chodzi mi o żółknięcie i dziurkowatość liści brzoskwini. Drzewko moje ma 3 lata i już w czerwcu zaczynają mu żółknąć liście a nerwy zostają zielone, póżniej na liściach pojawiają się dziurki i liście opadają, może ktoś wie co to jest za choroba i jak ją zwalczać.
Renata55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2009, o 23:15

Takie piękne były brzoskwinie...

Post »

Tak się cieszyłam, bo wreszcie w tym roku pojawiły się owoce na brzoskwini - było ich ponad 20. Radość moja skończyła się w momencie, gdy zaczęły dojrzewać. W środku każdej z nich pojawiła się "szczypawka" (podobno skorek). Wszystkie brzoskwinie musiałam wyrzucić. Bardzo proszę o radę, jak ustrzec się tych robaków w przyszłym roku. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zachęcam do przeczytania wiadomości w poniższych tematach na forum:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=skorki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=skorki

Walka ze skorkami jest bardzo trudna i... co tu dużo mówić raczej bezcelowa :? A owoców szkoda - nie wyrzucaj ich następnym razem... po prostu wykrój pestkę (czy dokładniej mówiąc jej pozostałości), a miąższ wykorzystaj
Pozdrawiam serdecznie :wink:
cx

Post »

Witam.
Czekałem ,aż ktoś pierwszy odpowie....No cóż,skorka wydmuchnąć ,pestkę wyrzucić i brzoskwinka gotowa do jedzenia.
Gdybyś szanowna Renato widziała wszystkie robale jakie łażą po Twych owocach nim je skonsumujesz,to mogłaby ci odejść ochota na wszelkie płody ziemii. :)
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Ogołocona brzoskwinia

Post »

Mam taki problem , mam brzoskwinie z pestki jest już wysoka na ponad 1.5 metra ,ale na dolnych gałązkach straciła wszystkie liscie . To normalne ,czy to jakas choroba ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”