Lawenda - problemy w uprawie, choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lawenda - problemy w uprawie, choroby

Post »

To mi wygląda na jakiegoś grzyba np.szarą pleśń? Wiele roślin mi tak chorowało na jesieni bo non-stop było mokro np. kocimiętka
Może coś nie tak z podłożem? Z tego co u siebie eksperymentowałem, to najlepiej się czuje na drodze żwirowej. Oprócz żwiru ma jeszcze piasek i kurz. Napisz w jakiej ziemi sadziłaś i co było na dnie dołka.
Rozumiem, że przycięłaś lawendę po posadzeniu i obficie podlałaś? To podlewanie jest ważne jak przy każdym sadzeniu, ale więcej bym nie podlewał.
rywalka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2021, o 20:27

Post »

witam.
ostatecznie skontaktowałam się ze szkółką, w której kupiłam sadzonki i zrobiłam tak jak mi polecono - ścięłam wszystkie kwiatostany dość nisko, nie podlewałam. Następnie zrobiłam oprysk Topsinem.
po niecałych 3 tygodniach lawenda wygląda o niebo lepiej!
jest ok 1,5 raza większa niż na pierwotnym zdjęciu, zielona, od dołu ledwie widać minimalnie suche listki ale trzeba się przyjrzeć.
Dodatkowo zaczęła wypuszczać nowe kwiatostany więc najgorsze widać ma już za sobą :)
W razie jeśli ktoś miałby taki problem jak ja to polecam zastosować kroki opisane wyżej.
teraz czas na wysypanie kamyczkami :)
Sobekse
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2024, o 23:57

LAWENDA wąskolistna problem

Post »

Witam,

Niedawno nabyłem sadzonki z internetu lawendy waskolistnej (odmiana ardeche blue). Po odpakowaniu kartonu lawendy wyglądały średnio, ale liczyłem że to wina transportu i czasu spędzonego w opakowaniu i folii. Profilaktycznie dokonałem oprysku antygrzybowego.

Po zasadzeniu (zmiema przepuszczalna pH 7,5) problem nie zniknął, a w zasadzie z każdym dniem się nasilał - lawendy wyglądają na zmarnowane. Prośba o opinię gdzie może być problem i czy da się jeszcze je uratować? Czy lepiej inwestować w nowe roślinki?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Swieczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2024, o 07:14

Re: Lawenda ,ogólnie(2015-...) Cz.3

Post »

Cześć,
Potrzebuje pomocy w zdiagnozowaniu choroby mojej lawendy :-)
Obrazek
Z góry dziękuję za pomoc.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Na mój gust, wszystkiemu winny jest nadmiar wody. usunąłbym ta agrowłókninę i przestał podlewać.
Ważne, żeby ziemia była przepuszczalna (więcej żwiru, piasku, itp.). Woda po deszczu ma spłynąć od razu, a w takiej ziemi próchniczej to będą korzenie gnić.
A przede wszystkim ma być słońce przez cały dzień, żeby rosła jak najlepiej.
Klaudiak86626
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sie 2024, o 17:00

Post »

Dzień dobry, nie wiem czy pisze w dobrym miejscu, jeśli nie - z góry przepraszam to mój pierwszy post. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, o co chodzi mojej lawendzie? Kupiłam ją w markecie, była fioletowa, a teraz wygląda tak jak na zdjęciu 🙈 jest na balkonie, ale niestety balkon jest raczej zacieniony - czy to może być przyczyną?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lawenda po prostu przekwitła....
Owszem zacienione stanowisko nie służy jej ale nawet na słonecznym nadchodzi jej kres... trzeba ściąć jej przekwitłe pędy kwiatowe lub zostawić z nasiennikami i cieszyć się krzewinką taką jaką jest...
Adaml
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lis 2024, o 13:46

Post »

Dzień dobry
Przy sadzeniu lawendy wiosną, mając małą wiedzę prawdopodobnie zrobiłem błąd odnośnie przygotowania podłoża. Posadziłem lawendę koło altany, podłoże w koło jest gliniaste, a ja jedynie wykopałem dołki na głębokość 1.5 łopaty i dodałem uniwersalnej ziemi. O ile przez resztę roku nie miałem problemu (jeden raz ok. 2 miesiące temu, jak było bardziej mokro), tak teraz 12 sadzonek pada. Czy na obecną chwilę mogę je jakoś uratować? Wykopać je i wsadzić do donicy? Opryski? Dodaję zdjęcie.
Pozdrawiam
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Teraz lepiej ich nie wykopywać, jeśli są ukorzenione, choć można podkopać i sprawdzić jeśli słabo ukorzenione to wyjąć i do wykopanego dołka pod każdą wsypać piasek, a wiosną przyciąć i może odbiją.
Adaml
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lis 2024, o 13:46

Post »

Spróbuję tak zrobić. Dzięki za poradę
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”