Hyzop lekarski ( Hyssopus officinalis)
Re: Hyzop lekarski Hyssopus officinalis
Zdecydowanie pojedynczo,urośnie w krzaczek a sadzone w kępie będą rosły wzwyż.
Pozdrawiam,Basia
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak wasze hyzopy? Chyba nie są zbyt popularnymi roślinami. Mam z siewu 2 sztuki i jeden jest biały, choć mialam nadzieję że będą niebieskie to jak na złość nie ;D
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
A tak wygląda jeden z moich hyzopów, po drastycznym cięciu, bodajże pod koniec lipca.
Jedna z nielicznych ocalałych roślin, na rabacie, gdzie susza niemal uśmierciła floksy, mrówki namiętnie zakładają gniazda w gęsiówce i rozchodnikach, a nornice uznały moje czosnki i szafirki za dania główne stołówki. Hyzopy drwią sobie z tego oblężenia . Rosną, jak szalone i mnożą się na potęgę. Niczym nie okrywam, pielę siewki jak chwasty, przycinam, żeby mi się tak wariacko nie ukorzeniał.
Nasiona kupiłam pod nazwą lawenda . Ile ja czasu poświęciłam, żeby odnaleźć nazwę odmianową tej niespotykanej lawendy
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
ASK_anulla śliczny ten krzaczek, właśnie otrzymałam nasionka z akcji,czy teraz mogę go wysiać do paletki,chcę zrobić z niego takie nie wysokie kępki jak lawenda czy jest poddatny na takie formowanie.
Bożena
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Hyzop pięknie sie formuje tnę go mocno po każdym kwitnieniu tzn 2x w sezonie
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
czy już mogę wysiewać hyzop? czy lepiej jeszcze poczekać? To mój pierwszy hyzop i jeszcze muszę dużo poczytać
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
do doniczki na parapet - moim zdaniem - możesz już wysiać.
W ubiegłym roku posiałam początkiem marca mieszankę ziół (taka torebka nasion "pięć w jednym"), po wykiełkowaniu nie wiedziałam, który to cząber, który hyzop, a były jeszcze nasionka tymianku, lubczyku i szałwii. W maju wszystko poszło do gruntu. Hyzop pięknie się rozkrzewił, latem miał chabrowe kwiatuszki, tegoroczną zimę przetrwał bez jakiegokolwiek okrywania, do tej pory zrywam z niego zielone (z charakterystyczną nutą zapachową) listki. Jak dla mnie, bezproblemowe ziółko.
W ubiegłym roku posiałam początkiem marca mieszankę ziół (taka torebka nasion "pięć w jednym"), po wykiełkowaniu nie wiedziałam, który to cząber, który hyzop, a były jeszcze nasionka tymianku, lubczyku i szałwii. W maju wszystko poszło do gruntu. Hyzop pięknie się rozkrzewił, latem miał chabrowe kwiatuszki, tegoroczną zimę przetrwał bez jakiegokolwiek okrywania, do tej pory zrywam z niego zielone (z charakterystyczną nutą zapachową) listki. Jak dla mnie, bezproblemowe ziółko.
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
A ja w sobotę dałam na wacik odkażone w nadmanganianie nasiona i dzisiaj już 3 puściły kiełki wsadzę je do kubków jednorazowych 0.33 myślę że takie im wystarczą.
Bożena
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Są białe, różowe i niebieskie, ale mi najbardziej podobają się te ostatnie, bo mają zdecydowany kolor .
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
U mnie niebieski hyzop w 3 roku uprawy wypuścił różowy pęd.
Pozdrawiam, Anna.