Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Skrzydłokwiat - żółkną liście
Dobrze jest zraszać skrzydłokwiata bo on lubi wilgotne powietrze.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Skrzydłokwiat - jaka to odmiana??
Dostałam 3 sadzonki skrzydłokwiata.Proszę o pomoc -jaka to odmiana?Liście mają jasne przebarwienia i nie wiem czy to jest choroba ,czy to taka uroda tej odmiany.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- ewasz29
- Od: 23 mar 2009, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie to trochę wygląda jakby stał w miejscu zbyt nasłonecznionym i wypaliło mu listki .Ale może źle oceniam
-
Ewo
ja też myślałam,że on miał za dużo słońca,bo koleżanka trzymała je na wschodnim oknie.I każdą sadzonkę postawiłam na innym oknie-jedna stoi od północy,jedna od zachodu a jedna 3m od okna południowego i wszystkie wypuściły identyczne liście takie jak na zdjęciu :?Mało tego to rośnie jak szalony.Każdy następny liść jest większy.
ja też myślałam,że on miał za dużo słońca,bo koleżanka trzymała je na wschodnim oknie.I każdą sadzonkę postawiłam na innym oknie-jedna stoi od północy,jedna od zachodu a jedna 3m od okna południowego i wszystkie wypuściły identyczne liście takie jak na zdjęciu :?Mało tego to rośnie jak szalony.Każdy następny liść jest większy.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Marzenko ,a ja mam do Ciebie pytanie , czy te pozostałe sadzonki też są posadzone w kubeczkach po jogurcie ? Proponuję przesadzic je do donicy i problem zniknie .
Powiedz jak byś się czuła , gdyby ktoś kazał Ci nosic za małe buty ?
Powiedz jak byś się czuła , gdyby ktoś kazał Ci nosic za małe buty ?
-
Anetko
one do mnie przyszły w takich małych "bucikach",ale ja już dawno je przesadziłam do normalnych doniczek.I w nich mi szaleją ,rosną jak na drożdżach.Koleżanka ma małe sadzonki a ja kolosy :lol:jak je dostałam to nie podobała mi się ziemia w jaką były wsadzone i myślałam ,że to od niej są takie dziwne przebarwienia,ale jak dostały nową ziemię to też liście są takie same.
one do mnie przyszły w takich małych "bucikach",ale ja już dawno je przesadziłam do normalnych doniczek.I w nich mi szaleją ,rosną jak na drożdżach.Koleżanka ma małe sadzonki a ja kolosy :lol:jak je dostałam to nie podobała mi się ziemia w jaką były wsadzone i myślałam ,że to od niej są takie dziwne przebarwienia,ale jak dostały nową ziemię to też liście są takie same.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
W takim razie poddaję się , nie wiem co może byc przyczyną . A może nawozu potrzebują ?
Mój jak miał za małą donicę , to właśnie w ten sposób wołał , że już czas na przesadzanie
Mój jak miał za małą donicę , to właśnie w ten sposób wołał , że już czas na przesadzanie
-
Odkąd przesadziłam to nie nawoziłam ich
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z moich obserwacji wynika, że faktycznie mój skrzydłokwiat miał zbyt słoneczne stanowisko. Przestawiłam go i zauważyłam, że znacznie lepiej rośnie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lis 2009, o 21:09
Hej, widocznie było mu to potrzebne bo zaczyna mi kwitnąć
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skrzydłokwiat -Pilna POOC!!!
Mi na chorego nie wygląda. Trochę zmizerniał. Może mało wilgotne ma powietrze, za suche podłoże lub mało składników odżywczych.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Re: Skrzydłokwiat -Pilna POOC!!!
Na moje oko to wygląda tak samo jak z początku. tylko więcej zraszaj i po kłopocie.