Przepisy na syropy lecznicze

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy - na syropki zdrowotne

Post »

A ja już narwałam wczoraj, na spółkę z kuzynką, która tym co roku dzieci poi.. Zasypałam cukrem, ponoć mam czekać aż się cukier rozpuści, tylko chyba muszę go dać w ciemne miejsce. Póki co pachnie pięknie. Chętnie bym zrobiła z szyszek i z kwiatów, ale nie mam przepisu niestety. Też zasypuje się cukrem? 1:1? Bo w te pędy sosny to cukru na oko dałam i chyba trochę za dużo..
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

loeb, dobrze jest łyżką drewnianą trochę "podusić" szybciej puści sok. Ja trzymam słoje w kuchni, ale nie na ostrym słońcu. Od czasu do czasu wynoszę na podwórko w lekki cień i czekam.
Pozdrawiam :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Syropek z przyrostów sosny i zielonych szyszek.

Składniki
3 koszyczki młodych pędów i soczystych zielonych szyszek sosny
miód
trochę spirytus

Opis i przyrządzanie
Pędy i szyszki sosny dokładnie pokroić i zgnieść razem - można do tego użyć szarpaka,
następnie wymieszać z miodem i wstawić do słoja.

Kiedy stworzy się sok, odcedzić go i dolać około 100 ml czystego spirytusu i wymieszać.

Dobre na przeziębienia.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

O, dziękuję, a te koszyczki to ile objętościowo? Miód mam tylko gryczany .. Chciałabym go zastąpić cukrem ale nie wiem w jakiej proporcji..
W ogóle po lekturze tego wątku oraz nalewkowego dochodzę do wniosku, że mam za mało słoiczków w domu.. ;)
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

U mnie właśnie nadszedł czas na tworzenie sosnówki. Kilka dni padało to i pędy są czyste.
Jeszcze tylko jedna malutka uwaga dotycząca produkcji wszystkich nalewek.
Kolejność czy pierwsze zalewać alkoholem, czy zasypywać cukrem - nie gra roli, bo to i tak będze mieszne razem. Dlaczego napisałem alkoholem? dlatego, że wszystkie owoce, czy inne części roślin zalewamy alkoholem o stężeniu 60 -70%
Mocniejszy alkohol blokuje wydobywanie z rośliny wydzielanie akstratów.
Dosyć pisania, trzeba się brać do przygotowania pojemników, z braku słoi można robić w butelkach po wodzie mineralnej. 4 piątki już przygotowane. :D
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam!
loeb- objętościowo, to tak "na oko". Bierzesz przyrosty, szyszki, kroisz, wkładasz do słoja i przysypujesz warstewką cukry i tak do samej góry. Kończysz cukrem. Musi się udać. Ja do soku , przecedzonego przez płótno dodaję troszkę alkoholu, tak dla pewności, aby nie sfermentował. Bo jakby sfermentował to .... byłaby zabawa :;230 :;230 :;230

waw, jak dziś nie będzie padało, to jutro pójdę zrywać przyrosty (do połowy, aby mogła wykształcić się nowa gałązka). I tak jak Ty piszesz... do roboty. Ja słojów mam dość: 3 i 5 litrowych. Jest w czym robić.

Pozdrawiam i udanej pracy oraz dużo zdrowia :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

Z alkoholem dodawanym do nastawów też trzeba uważać, bo zwykłe drożdże pracują do 12%
Aby zahamować fermentacje nastawu alkoholu musi być powyżej 14% :D
Awatar użytkownika
JustyNA 11
50p
50p
Od: 22 mar 2010, o 00:55

Post »

Mój mniszek "oczyszcza się".Po sosnowe gałązki muszę wybrać się głębiej w las bo na skraju to tylko duuże drzewa ;:145 .
Bardzo bym prosiła o przepis na syrop z babki.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Babka lancetowata ? syrop wykrztuśny

Pora wyrobu ? od maja do września
Liście babki lancetowatej, woda, cukier ? w identycznych proporcjach wagowych (np. 100 g liści, 100 g cukru, 100 ml wody)
Świeże, czyste liście bez plam i przebarwień opłukać, pokroić na kawałki, dodać zimnej, przegotowanej wody. Zmiksować lub zemleć przez maszynkę. Przecedzić i odcisnąć przez gęste płótno, jeszcze przesączyć ? np. przez watę. Do soku dodać cukier, zagotować krótko. Zlać do małych buteleczek. Przechowywać w chłodzie. Na zdrowie. ;:136
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
JustyNA 11
50p
50p
Od: 22 mar 2010, o 00:55

Post »

stasia109 Dziękuję za przepis,wypróbuję go w wolnym czasie.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Pogoda koszmarna, i jak się tu wybrać do lasu? ehhh..
A powiedzcie proszę: czy zebrane pędy trzeba jakoś umyć/opłukać?
Ostatnio miałam okazję kosztować syrop robiony przez znajomą, ale właśnie gotowany. Jak dla mnie był mało słodki i mało aromatyczny. Jednak ten przesypywany cukrem uważam za dużo lepszy ;)
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Szamanko z moich obserwacji im mniej wody tym lepiej.Wszystkie składniki (pędy,szyszki owoce itp)lubią słońce.Ja czekam,aż np:pedy sosny będą miały jak najmniej wilgoci wygrzane w słońcu.nie myję(jak brudne lekko przemywam).Podobnie postepuję z owocami itp.Jak najmniej wody w składnikach-mocniejszy i bardziej wyrazisty smak i aromat.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, ja robię sok z przyrostów sosnowych i z wodą i bez dodatku wody. Na koniec dodaje odrobinę spirytusu. Wiadomo, co bez różnych dodatków (np. wody) jest lepsze i prawdziwe. Jeżeli powietrze jest czyste, bo za pewnie już nie jest czyste. Dzięki nam, ludziom. ;:223
Sok z pokrzywy:
Sok z pokrzywy zmieszać z miodem w proporcji: 1:5 (pokrzywy do miodu). Trzymać w lodówce, chłodnym miejscu i pić po łyżce rano i wieczorem na wzmocnienie organizmu. W książce "Apteka natury" Górnicka radzi wymieszać 1 część pokrzywy z 4 częściami miodu i podawać dzieciom po łyżeczce od herbaty 2 razy dziennie przez całą zimę. ;:136
Adresy do moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”