Przepisy na syropy lecznicze
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
A ja już narwałam wczoraj, na spółkę z kuzynką, która tym co roku dzieci poi.. Zasypałam cukrem, ponoć mam czekać aż się cukier rozpuści, tylko chyba muszę go dać w ciemne miejsce. Póki co pachnie pięknie. Chętnie bym zrobiła z szyszek i z kwiatów, ale nie mam przepisu niestety. Też zasypuje się cukrem? 1:1? Bo w te pędy sosny to cukru na oko dałam i chyba trochę za dużo..
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
loeb, dobrze jest łyżką drewnianą trochę "podusić" szybciej puści sok. Ja trzymam słoje w kuchni, ale nie na ostrym słońcu. Od czasu do czasu wynoszę na podwórko w lekki cień i czekam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- stasia109
Syropek z przyrostów sosny i zielonych szyszek.
Składniki
3 koszyczki młodych pędów i soczystych zielonych szyszek sosny
miód
trochę spirytus
Opis i przyrządzanie
Pędy i szyszki sosny dokładnie pokroić i zgnieść razem - można do tego użyć szarpaka,
następnie wymieszać z miodem i wstawić do słoja.
Kiedy stworzy się sok, odcedzić go i dolać około 100 ml czystego spirytusu i wymieszać.
Dobre na przeziębienia.
Składniki
3 koszyczki młodych pędów i soczystych zielonych szyszek sosny
miód
trochę spirytus
Opis i przyrządzanie
Pędy i szyszki sosny dokładnie pokroić i zgnieść razem - można do tego użyć szarpaka,
następnie wymieszać z miodem i wstawić do słoja.
Kiedy stworzy się sok, odcedzić go i dolać około 100 ml czystego spirytusu i wymieszać.
Dobre na przeziębienia.
Adresy do moich wątków
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
O, dziękuję, a te koszyczki to ile objętościowo? Miód mam tylko gryczany .. Chciałabym go zastąpić cukrem ale nie wiem w jakiej proporcji..
W ogóle po lekturze tego wątku oraz nalewkowego dochodzę do wniosku, że mam za mało słoiczków w domu.. ;)
W ogóle po lekturze tego wątku oraz nalewkowego dochodzę do wniosku, że mam za mało słoiczków w domu.. ;)
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
U mnie właśnie nadszedł czas na tworzenie sosnówki. Kilka dni padało to i pędy są czyste.
Jeszcze tylko jedna malutka uwaga dotycząca produkcji wszystkich nalewek.
Kolejność czy pierwsze zalewać alkoholem, czy zasypywać cukrem - nie gra roli, bo to i tak będze mieszne razem. Dlaczego napisałem alkoholem? dlatego, że wszystkie owoce, czy inne części roślin zalewamy alkoholem o stężeniu 60 -70%
Mocniejszy alkohol blokuje wydobywanie z rośliny wydzielanie akstratów.
Dosyć pisania, trzeba się brać do przygotowania pojemników, z braku słoi można robić w butelkach po wodzie mineralnej. 4 piątki już przygotowane.
Jeszcze tylko jedna malutka uwaga dotycząca produkcji wszystkich nalewek.
Kolejność czy pierwsze zalewać alkoholem, czy zasypywać cukrem - nie gra roli, bo to i tak będze mieszne razem. Dlaczego napisałem alkoholem? dlatego, że wszystkie owoce, czy inne części roślin zalewamy alkoholem o stężeniu 60 -70%
Mocniejszy alkohol blokuje wydobywanie z rośliny wydzielanie akstratów.
Dosyć pisania, trzeba się brać do przygotowania pojemników, z braku słoi można robić w butelkach po wodzie mineralnej. 4 piątki już przygotowane.
- stasia109
Witam!
loeb- objętościowo, to tak "na oko". Bierzesz przyrosty, szyszki, kroisz, wkładasz do słoja i przysypujesz warstewką cukry i tak do samej góry. Kończysz cukrem. Musi się udać. Ja do soku , przecedzonego przez płótno dodaję troszkę alkoholu, tak dla pewności, aby nie sfermentował. Bo jakby sfermentował to .... byłaby zabawa
waw, jak dziś nie będzie padało, to jutro pójdę zrywać przyrosty (do połowy, aby mogła wykształcić się nowa gałązka). I tak jak Ty piszesz... do roboty. Ja słojów mam dość: 3 i 5 litrowych. Jest w czym robić.
Pozdrawiam i udanej pracy oraz dużo zdrowia
loeb- objętościowo, to tak "na oko". Bierzesz przyrosty, szyszki, kroisz, wkładasz do słoja i przysypujesz warstewką cukry i tak do samej góry. Kończysz cukrem. Musi się udać. Ja do soku , przecedzonego przez płótno dodaję troszkę alkoholu, tak dla pewności, aby nie sfermentował. Bo jakby sfermentował to .... byłaby zabawa
waw, jak dziś nie będzie padało, to jutro pójdę zrywać przyrosty (do połowy, aby mogła wykształcić się nowa gałązka). I tak jak Ty piszesz... do roboty. Ja słojów mam dość: 3 i 5 litrowych. Jest w czym robić.
Pozdrawiam i udanej pracy oraz dużo zdrowia
Adresy do moich wątków
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
Z alkoholem dodawanym do nastawów też trzeba uważać, bo zwykłe drożdże pracują do 12%
Aby zahamować fermentacje nastawu alkoholu musi być powyżej 14%
Aby zahamować fermentacje nastawu alkoholu musi być powyżej 14%
- JustyNA 11
- 50p
- Od: 22 mar 2010, o 00:55
Mój mniszek "oczyszcza się".Po sosnowe gałązki muszę wybrać się głębiej w las bo na skraju to tylko duuże drzewa .
Bardzo bym prosiła o przepis na syrop z babki.
Bardzo bym prosiła o przepis na syrop z babki.
- stasia109
Babka lancetowata ? syrop wykrztuśny
Pora wyrobu ? od maja do września
Liście babki lancetowatej, woda, cukier ? w identycznych proporcjach wagowych (np. 100 g liści, 100 g cukru, 100 ml wody)
Świeże, czyste liście bez plam i przebarwień opłukać, pokroić na kawałki, dodać zimnej, przegotowanej wody. Zmiksować lub zemleć przez maszynkę. Przecedzić i odcisnąć przez gęste płótno, jeszcze przesączyć ? np. przez watę. Do soku dodać cukier, zagotować krótko. Zlać do małych buteleczek. Przechowywać w chłodzie. Na zdrowie.
Pora wyrobu ? od maja do września
Liście babki lancetowatej, woda, cukier ? w identycznych proporcjach wagowych (np. 100 g liści, 100 g cukru, 100 ml wody)
Świeże, czyste liście bez plam i przebarwień opłukać, pokroić na kawałki, dodać zimnej, przegotowanej wody. Zmiksować lub zemleć przez maszynkę. Przecedzić i odcisnąć przez gęste płótno, jeszcze przesączyć ? np. przez watę. Do soku dodać cukier, zagotować krótko. Zlać do małych buteleczek. Przechowywać w chłodzie. Na zdrowie.
Adresy do moich wątków
- JustyNA 11
- 50p
- Od: 22 mar 2010, o 00:55
stasia109 Dziękuję za przepis,wypróbuję go w wolnym czasie.
Pogoda koszmarna, i jak się tu wybrać do lasu? ehhh..
A powiedzcie proszę: czy zebrane pędy trzeba jakoś umyć/opłukać?
Ostatnio miałam okazję kosztować syrop robiony przez znajomą, ale właśnie gotowany. Jak dla mnie był mało słodki i mało aromatyczny. Jednak ten przesypywany cukrem uważam za dużo lepszy ;)
A powiedzcie proszę: czy zebrane pędy trzeba jakoś umyć/opłukać?
Ostatnio miałam okazję kosztować syrop robiony przez znajomą, ale właśnie gotowany. Jak dla mnie był mało słodki i mało aromatyczny. Jednak ten przesypywany cukrem uważam za dużo lepszy ;)
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Szamanko z moich obserwacji im mniej wody tym lepiej.Wszystkie składniki (pędy,szyszki owoce itp)lubią słońce.Ja czekam,aż np:pedy sosny będą miały jak najmniej wilgoci wygrzane w słońcu.nie myję(jak brudne lekko przemywam).Podobnie postepuję z owocami itp.Jak najmniej wody w składnikach-mocniejszy i bardziej wyrazisty smak i aromat.
- stasia109
Witam, ja robię sok z przyrostów sosnowych i z wodą i bez dodatku wody. Na koniec dodaje odrobinę spirytusu. Wiadomo, co bez różnych dodatków (np. wody) jest lepsze i prawdziwe. Jeżeli powietrze jest czyste, bo za pewnie już nie jest czyste. Dzięki nam, ludziom.
Sok z pokrzywy:
Sok z pokrzywy zmieszać z miodem w proporcji: 1:5 (pokrzywy do miodu). Trzymać w lodówce, chłodnym miejscu i pić po łyżce rano i wieczorem na wzmocnienie organizmu. W książce "Apteka natury" Górnicka radzi wymieszać 1 część pokrzywy z 4 częściami miodu i podawać dzieciom po łyżeczce od herbaty 2 razy dziennie przez całą zimę.
Sok z pokrzywy:
Sok z pokrzywy zmieszać z miodem w proporcji: 1:5 (pokrzywy do miodu). Trzymać w lodówce, chłodnym miejscu i pić po łyżce rano i wieczorem na wzmocnienie organizmu. W książce "Apteka natury" Górnicka radzi wymieszać 1 część pokrzywy z 4 częściami miodu i podawać dzieciom po łyżeczce od herbaty 2 razy dziennie przez całą zimę.
Adresy do moich wątków