Jabłoń dyskusje ogólne

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jabłoń dyskusje ogólne

Post »

Brendii drzewo na pierwszy rzut oka wygląda w porządku. Ciekaw jestem jaka odmiana daje sobie rade tam w Norwegii ;:oj W każdym razie warto by ja prześwietlić i usunąć te czopy na gładko. Pozwoliłem sobie zaznaczyć o co mi chodzi na zdjęciu. Do reszty cięcia pasowało by lepszej jakości zdjęcia. Po za tym massur już co nieco opisał. Najlepszy był by obornik przekompostowany, albo sam kompost użyty na całym obszarze zajętym przez koronę.
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W Norwegii na pewno nie ruszyła jeszcze wegetacja więc można ciąć..
Brendii, Obejdź go dookoła ze trzy razy, pooglądaj, usuń wszystkie nadłamane, uszkodzone, suche gałęzie (i te brzydkie czopy- kikuty- o których wspomniał Kamil). Zrób sobie taką sanitarną przecinkę. Potem jeszcze pooglądaj i wytnij te gałęzie , które włażą w środek korony i przeszkadzają sobie , te które się krzyżują. Prześwietlić trzeba trochę. Na podstawie zdjęcia nie potrafię Ci podpowiedzieć, co innego jak się widzi drzewo na żywo. Wszystkie grubsze cięcia posmaruj pastą ogrodniczą, albo nawet emulsją do ścian z dodatkiem miedzianu , bo topsinu pewnie nie masz. I , tak wspomniał Massur oprysk. To tyle na początek.
Potrzebujesz dobrego sekatora :D :wit
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

gienia1230 pisze: Potrzebujesz dobrego sekatora :D :wit
To też, plus piła typu lisi ogon i łańcuch ;:108
A poważnie, to się przyda teraz czy później. I w zależności jaki chcesz mieć charakter drzewa - w grę wchodzi nawet obniżenie o 1/3 i wycięcie 1/3 gałęzi tych grubych. Więc nawet do kosmetyki trochę cięcia będzie, sekator nie wystarczy. Wrzuć zdjęcie dobrej jakości to uda się podpowiedzieć co i jak.
Pozdrawiam,
Tomek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Jedno drzewo a tyle roboty!! Ale nie martw się , nadrobisz zaniedbania, później już będzie z górki. Zeby chociaż owoce były warte zachodu.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55

Post »

Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi ;:180 Co do przycinki to massur był tak uprzejmy i zaoferował porady przy przycince, wysłałam Mu więcej zdjęć na maila.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Odpowiem w wątku z dwóch powodów - to forum, więc nasze dywagacje mogą się komuś przydać. Dwa - mam za małe doświadczenie aby bez aprobaty bardziej doświadczonych zasugerować komuś tak radykalne cięcie drzewa.
Założenie jest takie, że chcemy uzyskać użytkowe drzewo (dobra jakość owoców, możliwe do zbioru bez alpinistycznych akcesoriów) - po 2-3 latach powinno być max. do wysokości zielonej linii a nawet może niższe bo tak naprawdę nie wiem jaka to wysokość, musisz sama zdecydować ile docelowo chcesz mieć. Aktualnie owoconośne przyrosty będą na zewnątrz korony a najsmaczniejsze owoce na górze - zbiór karkołomny.

Radykalne cięcie rozłożyłbym na dwa lata (a nawet i trzy), usunięcie części grubych gałęzi rozluźni koronę, wpuścimy światło do środka, pobudzi to wypuszczanie nowych przyrostów i za rok można się będzie pozbyć kolejnych grubych. Ze dwie z zaznaczonych gałęzi docelowo obciąłbym jeszcze niżej ale to za rok czy dwa - nie chcemy nadmiernie na raz pozbawić drzewa korony.
W miejscu 2 krzyżujących się cięć mamy 2 grube gałęzie, pozbyłbym się jednej - tej, która bardziej jest skierowana do środka drzewa - głębia zdjęcia tego nie oddaje.

Kup sobie duże opakowanie maści ogrodniczej i ze wspomnianych oprysków miedzian (w PL to się nazywa Miedzian 50 WP - taka profilaktyka na choroby grzybowe, może nic więcej nie będziesz potrzebować, on jest chyba nawet dopuszczony w uprawach ekologicznych, gdyby nie wystarczyło i coś się działo to pytaj tutaj, forumki podpowiedzą i za rok za załatwisz i inne choroby, jeśli by się pojawiły). Wycięcie darni pod koroną plus nawóz - też pomoże, najedzone drzewo lepiej zniesie szok związany z operacją na nim.

Obrazek
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Dziękuje za wskazówki. Mam jeszcze takie pytanie - czy jeśli w tym roku pominę przycinanie, drzewko wytrzyma (powinno) w miarę dobrej formie do następnego roku? Nie ukrywam, ze nie jestem w posiadaniu żadnego sprzętu...
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przyznam, że wobec powyższego nie bardzo rozumiem pytania o przycinanie... ;:131
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

massur pisze:Przyznam, że wobec powyższego nie bardzo rozumiem pytania o przycinanie... ;:131
Postaram się ja przeprowadzić tylko chce wiedzieć czy jest to zabieg naprawdę potrzebny w tym roku, czy drzewko wytrzyma bezpiecznie do następnego. Przyznam ze nie spodziewałam się akcji na taka skale i trochę mnie to przeraża ;)
astatine86
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2018, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.

Ma ktoś pojęcie co się dzieje z moimi jabłoniami? Poskręcane liście, a te najmłodsze żółknieją. Niektóre pąki kwiatowe zasychają. Drzewka są regularnie podlewane, raz nawożone i odchwaszczone.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
lgrom
200p
200p
Od: 18 gru 2016, o 14:35

Post »

Chciałbym przerzedzić zawiązki jabłoni, ale preparaty z tym wiązane są drogie. Czym można by było opryskać?
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niektórzy palą cześć kwiatów za pomocą mocznika w odpowiednim terminie. Teraz tylko chyba zostaje przerywanie ręczne. Ja ostatnio przerywałem papierówkę.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
lgrom
200p
200p
Od: 18 gru 2016, o 14:35

Post »

Te mniejsze ręcznie przerwałem zawiązki . Pozostały mi kilka jabłoni większych powyżej 3 m do 5m. Tu już drabinka 3 elementowa i alpinistyka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”