Prowadzenie pomidorów/ usuwanie liści, wilków,wyłamywanie itp
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przycinanie pomidorów
Poczytałam i dowiedziałam się jak prowadzić swoje pomidory.Dziękuję.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 kwie 2015, o 15:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Witam,
Mam kolejny problem, mianowicie od łodygi z ziemi wyrasta pełno małych (młodych) liści. Co mam z nimi zrobić? po usuwać je czy mają tak rosnąć? Czy przyczyna może być taka, że za głęboko je posadziłem.
Tak jak wam wcześniej wspomniałem nie rosną w górę tylko stoją w miejscu, jeden plus że liście już nabrały normalnego koloru(dzięki za wcześniejsze rady).
hmm.. nie w tą stronę zdjęcia się
wstawiły, przepraszam!
Mam kolejny problem, mianowicie od łodygi z ziemi wyrasta pełno małych (młodych) liści. Co mam z nimi zrobić? po usuwać je czy mają tak rosnąć? Czy przyczyna może być taka, że za głęboko je posadziłem.
Tak jak wam wcześniej wspomniałem nie rosną w górę tylko stoją w miejscu, jeden plus że liście już nabrały normalnego koloru(dzięki za wcześniejsze rady).
hmm.. nie w tą stronę zdjęcia się
wstawiły, przepraszam!
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
To po prostu wilki.
-
- 20p - Rozkręcam się...
czyli usunąć te wilki?czy mają sobie rosnąć?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak, usunąć.
Liście w bezpośrednim styku z ziemią też należałoby usunąć, ale to zrób dopiero wtedy jak będziesz podlewać. Dopóki są suche, to ok.
Liście w bezpośrednim styku z ziemią też należałoby usunąć, ale to zrób dopiero wtedy jak będziesz podlewać. Dopóki są suche, to ok.
Chwilę, chwilę. A jaka to odmiana ?.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
niepoważny, te listki wyrastające z kątów liści to tzw. wilki. I Nie ma tu nic do rzeczy głębsze posadzenie, bo one wyrastają zawsze. I teraz postępowanie zależy od tego jaki masz typ pomidorów. Jeżeli krzaczaste, to wilków nie usuwasz i pozwalasz mu się krzewić. Jeżeli samokończący, to część usuwasz delikatnie wyłamując wilki i zostawiasz w sumie 3-4 łodygi. Jeżeli jest to typ wysokorosnący, to możesz go puścić na 1 pęd (wszystkie wilki usuwasz) na 2 pędy (zostawiasz pęd wyrastający pod 1 gronem kwiatowym - w tym miejscu łodyga rozdwaja się na 2 takiej samej grubości lub na 3 pędy - rozdwojenie jw. plus jeden z wilków nisko położonych.
A co do twoich pomidorów, to normalne że po posadzeniu do gruntu przestały rosnąć. Wyglądają dobrze . Teraz rozbudowują system korzeniowy i puszczają korzenie z łodygi zagłębionej w ziemi. Trwa to do 2 tygodni. Jak mają odpowiednie warunki i ciepło, to potem ruszą jak burza .
A co do twoich pomidorów, to normalne że po posadzeniu do gruntu przestały rosnąć. Wyglądają dobrze . Teraz rozbudowują system korzeniowy i puszczają korzenie z łodygi zagłębionej w ziemi. Trwa to do 2 tygodni. Jak mają odpowiednie warunki i ciepło, to potem ruszą jak burza .
-
- 20p - Rozkręcam się...
No są to pomidory malinowy faworyt. Nie znam się czy to są pomidory wysokie czy nie, czy krzaczaste czy nie:-(
Czytam długo to forum ale nadal nie wiem co to pęd wiem ze to śmieszne..jakby ktoś mógł mi to zaznaczyć na zdjęciu, bo szukałem jakiegokolwiek filmiku w necie i nic nie mogłem znaleźć jak prowadzić pomidory według tych pędów
Czytam długo to forum ale nadal nie wiem co to pęd wiem ze to śmieszne..jakby ktoś mógł mi to zaznaczyć na zdjęciu, bo szukałem jakiegokolwiek filmiku w necie i nic nie mogłem znaleźć jak prowadzić pomidory według tych pędów
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
Pęd to, najprościej mówiąc, jest to łodyżka. Pęd główny, to jest ta główna łodyga pomidora. Od niej odrastają łodygi boczne (wyrastają tuż u nasady liści). Jeśli masz zamiar pozostawić tylko jeden pęd (prowadzisz pomidora na jeden pęd - tak zwią to fachowcy), to obrywasz wszystkie boczne łodygi.niepowazny pisze:nadal nie wiem co to pęd
Poczytaj sobie na przykład tu (masz tam o prowadzeniu pędów):
http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php ... adba%C4%87
I zobacz ten rysunek, a najlepiej przeczytaj cały wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3923580
No i nie dowiedziałem się, choć to sprawa zasadniczej wagi. Jeżeli to pomidor karłowy to pozbawienie go wszystkich pędów da nieciekawy efekt.forumowicz pisze:A jaka to odmiana ?.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki Zdenerwowana
forumowicz- pisałem, że jest to pomidor malinowy Faworyt nic więcej o nim nie wiem ;/
Ten zdjęcie które wstawiłeś z opisem jest świetne :D rozjaśniło mi to trochę sytuacje. Teraz kolejne pytanie :
Kiedy zacząć prowadzić "pędy"? od samego początku czy czekać aż troszkę urosną większe
forumowicz- pisałem, że jest to pomidor malinowy Faworyt nic więcej o nim nie wiem ;/
Ten zdjęcie które wstawiłeś z opisem jest świetne :D rozjaśniło mi to trochę sytuacje. Teraz kolejne pytanie :
Kiedy zacząć prowadzić "pędy"? od samego początku czy czekać aż troszkę urosną większe