Wierzby
Re: Wierzby - BAZA
Witam zakupiłam wczoraj wierzbę iwę "Pandulę" i całolistną "Hakuro-Nishiki", dzisiaj są już posadzone w ziemi torfowej ale mam pytanie odnośnie ich nawożenia.czy robić to już w tym roku czyli podsypać jakimś gnojem lub nawozem ( boję się żeby nie przedobrzyć)i drugie pytanie czy pryskać jakaś chemią na szkodniki -dodam , że obie są jeszcze golusieńkie bez listków.Dzięki.
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam tylko Hakuro i Mandżurska ,żadnej nie nawoziłam,kropiłam Hakuro raz ,dwa lata temu jak miała przędziorka,a Mandżurska mszyce.Rosną w normalnej ziemi ogrodowej.
Czy ktoś zna odmianę podobną do mandżurskiej też poskręcana tylko że kora jest zielona nie żółta, no i drzewo rośnie do 8-10m?? ostatnio wziąłem z takiego samotnego osobnika obok ogródków kilka gałęzi ucieszony że w końcu będę miał ale widzę że to jednak nie mandżurska...
To jest wierzba babilońska ,trochę bardziej wrażliwa na mróz
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
I na choroby grzybowe.
Dzięki, właśnie zauważyłem, drzewo to ma z 20lat i z roku na rok wygląda coraz gorzej, w tym większość pędów przemarzła, ale uważam że warto ją rozmnożyć i posadzić choćby na osiedlu
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaki system korzeniowy wytwarza wierzba Hakuro Nishiki szczepiona na pniu? Chciałabym kupić o wysokości pnia około 150 cm i formować w kulę. W miejscu gdzie pasowałoby mi ją posadzić są w ziemi rury z wodą, czy po kilku (kilkunastu) latach korzenie wierzby ich nie uszkodzą? W jakiej bezpiecznej odległości od rur można posadzić taką wierzbę?
Wszystko zależy od podkładki jakiej użyto do szczepienia. Ale z tego co kojarzę rury w wodą kładzie się na głębokości 1,5 metra (dobrze kojarzę?) i sądzę, że przy szczepionej wierzbie nie mam znaczenia to czy posadzisz ją nad tymi rurami bo i tak nie dotrą korzenie do głębokości 1,5 m a jeżeli nawet dotrą to będą delikatne i krzywdy wodociągowi nie zrobią Inna sprawa gdy będzie zachodziła konieczność modernizacji rur, krzewy posadzone nad linią będzie trzeba wykopać
Ogród pod Dębową Górą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Re: Wierzby
Zapisuje sobie wątek ...kocham wierzby i kilka juz wprowadziłam do ogrodu
S.Iwa
S.Alba
S.integra pendula
po lewej palmowa po prawej purpurowa
Resztę muszę koniecznie uwiecznić
Mam jeszcze 2x S.Hakuro nishiki
2 S.Iwy Klimanrock
S.Heletica
S.Purpurea nana
Salix subopposita. wierzba dalekowschodni
S.Sekka sachalińska
S .Babyonica 'Crispa'
Salix erythroflexuosa
I dokupiłam
wierzba piaskowa(Salix arenaria)
wierzba wiciowa(Salix viminalis)
wierzba płożąca(Salix repens)
WIERZBA ROKITA
W tym roku muszę wszystko dokładnie uwiecznić !
Pozdrawiam i byle do wiosny
S.Iwa
S.Alba
S.integra pendula
po lewej palmowa po prawej purpurowa
Resztę muszę koniecznie uwiecznić
Mam jeszcze 2x S.Hakuro nishiki
2 S.Iwy Klimanrock
S.Heletica
S.Purpurea nana
Salix subopposita. wierzba dalekowschodni
S.Sekka sachalińska
S .Babyonica 'Crispa'
Salix erythroflexuosa
I dokupiłam
wierzba piaskowa(Salix arenaria)
wierzba wiciowa(Salix viminalis)
wierzba płożąca(Salix repens)
WIERZBA ROKITA
W tym roku muszę wszystko dokładnie uwiecznić !
Pozdrawiam i byle do wiosny
marzenia się spełniają! Dana
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Danusiu wspaniała kolekcja i okazy duże. Szkoda,że wszystkich nie uwieczniłaś na fotkach bo byłaby większa uczta dla oczu ...
W ub roku chciałam kupić palmową ale nie udało mi się a szkoda bo bardzo mi się podoba.
Ile twoja ma lat ?
W ub roku chciałam kupić palmową ale nie udało mi się a szkoda bo bardzo mi się podoba.
Ile twoja ma lat ?
-
Krysiu bardzo dziękuję za sympatyczna opinię
Palmowa i Integra pendula maja po 5 lat .Reszta znacznie młodsza
W tym roku uwiecznię wszystkie A to już dzisiejsze fotki
Sachalińska
Iwa
Palmowa i Integra pendula maja po 5 lat .Reszta znacznie młodsza
W tym roku uwiecznię wszystkie A to już dzisiejsze fotki
Sachalińska
Iwa
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Wierzy 8-letnie to juz okazy - widać z daleka i sa punktem odniesienia lub centrum wokół którego tworzy się dalszą część rabaty.
Jesienią kupiłam sztobry wierzby sachalińskiej (smoczej) bo uroczyły mnie te staśmione pędy.Mam nadzieję,że coś się ukorzeni bo chcę wprowadzić je do naturalnego środowiska nad rzeką, która przepływa obok naszej działki.
Jaki procent takich pędów jest w krzewie ?
Jesienią kupiłam sztobry wierzby sachalińskiej (smoczej) bo uroczyły mnie te staśmione pędy.Mam nadzieję,że coś się ukorzeni bo chcę wprowadzić je do naturalnego środowiska nad rzeką, która przepływa obok naszej działki.
Jaki procent takich pędów jest w krzewie ?
-
To jeszcze chwilka i będą pięknie rozrośnięte
U mnie młody krzaczek i dopiero po dwóch latach pojawiło sie kilka pastorałów .U mamy jest 10 letnia i jakieś 60 procent to mocno spłaszczone pędy ,szerokie nawet na 5 cm
Jest cudna Ukorzenia się błyskawicznie u mnie w wazonie ścięta w zeszłym tygodniu już ma korzonki
U mnie młody krzaczek i dopiero po dwóch latach pojawiło sie kilka pastorałów .U mamy jest 10 letnia i jakieś 60 procent to mocno spłaszczone pędy ,szerokie nawet na 5 cm
Jest cudna Ukorzenia się błyskawicznie u mnie w wazonie ścięta w zeszłym tygodniu już ma korzonki